7 Ocak 2009 Çarşamba

cylon savaşı

dizinin açılışındaki jeneriğindeki yazıları hatırlarsınız: "cylonlar insanlar tarafından yaratıldı. isyan ettiler. geliştiler. bir çok kopyaları var. bir de planları."

on iki kolonideki insanlar savunma ve hizmet amaçlı kullanmak için cylon adı verilen yapay zekaya sahip robotları yaratmıştı. ancak yıllar geçince cylonlar köle olduklarını düşünüp yaratıcılarına isyan etti. bu isyana da cylon savaşı ya da birinci cylon saldırısı denildi.

savaş yaklaşık on iki buçuk yıl sürdü. (4571 gün) cylonlar raider ve ana gemiler geliştirirken insanlar da ilk savaş yıldızlarını ve yeni viper modellerini üretti.

dizide savaşın son günündeki önemli iki çatışmayı görüyoruz, bunlar kartal pençesi operasyonu (operation raptor talon) ve tauron savaşıydı.

william adama ve saul tigh birinci cylon savaşına katılmış kişilerdir.

>> operation raptor talon
savaşın son gününde galactica ve columbia isimli savaş yıldızlarının katıldığı bu operasyonda bir buz gezegeninde cylonların ürettiği iddia edilen bir süper-silahı bulup yok etmek amaçlanıyordu. ancak gezegen sıkı bir şekilde korunuyordu ve yörüngesindeki ağır hava savaşlarında columbia isimli savaş yıldızı imha edildi. gezegene inen adama cylonların insanlarla deney yaptığını ve karma bir tür oluşturmaya çalıştığını gördü. hatta kendisi bilmese de ilk hybrid'in sesini de duymuştu. bunu üstlerine rapor edecekken cylonlarla ateşkes yapıldığı haberi geldi ve o sırada farklı bir cylon ana gemisi de gezegenden ayrıldı.

ilerleyen zamanda bunun ilk hybrid'i koruyan ayrılıkçı "guardians" diye bilinen cylonlar olduğunu öğreniyoruz. ilk hybrid, insanlar hakkındaki pek çok şeyi bilen ve kehanetleri olan bir robot bedenli bir insandı. ana gemiye yapılan saldırıda kendra shaw tarafından ateşlenen nükleer bomba ile birlikte o da yok olmuştu.

>> tauron savaşı
cylonlar en az üç ana gemiyle tauron'a saldırya geçmişti. yere inen centurionlar koloni kuvvetleriyle çatışmaya girmişti. helena cain'in ailesi de bu savaşta öldürüldü. kanımca cylonlar gezegeni istila edecek gibiydi ancak ateşkes haberiyle gezegenden çekildiler.



>> ateşkes
insanlar ve cylonların ateşkes kararı almasıyla otuz dokuz yıl boyunca iki taraf arasında barış gerçekleşti. anlaşma duyurulur duyrulmaz tüm cylon kuvvetleri gezegenlerden çekildi. insanlar bir ateşkes merkezi ilan ederek cylonlarla diplomatik iletişimi sürdürmek istemişti ancak on iki koloniye yapılan ikinci saldırıya dek hiç bir cylon elçisi buraya gelmedi. iki taraf arasında ihlal edilmesi yasak olan bir ateşkes sınırı çizilmişti.

ikinci cylon saldırısından altı yıl önce savaşyıldızı valkyrie'nin komutanı adama, amiral corman tarafından bu çizginin ötesine gizlice geçerek cylonları gözetlemekle görevlendirilmişti. adama da daniel novacek isimli subayını radara yakalanmayan bir gemiyle araştırma görevine yolladı. novacek tespit edilince gemisi adama'nın emriyle patlatıldı ancak novacek son anda kaçtı ve cylonlar tarafından esir alındı.

novacek, ikinci saldırı sonrası adama'yı öldürmesi için cylonlar tarafından yollanmıştı ancak bunu başaramadı. william adama ikinci cylon saldırısına kendisinin sebep olduğunu düşünerek suçluluk duyuyordu.

Hiç yorum yok: