27 Eylül 2008 Cumartesi

number eight

dizinin gidişatına göre incelersek insan görünümlü yedi cylon modeli içinde insana en yakın duran model sekizler, yani dizideki adıyla number eight klonları. bunun modelin rakamsal olarak sonuncu sırada bulunmasıyla bir alakası var mı emin değilim ama bazı battlestar galactica fanlarının aksine (yedili içinde en genç görünenin ve en sonuncu numaraya sahip olanın number eight olması yüzünden en son üretilmiş cylon olduğunu iddia ediyorlar) number eight'in yedili içinde ilk üretilmiş cylon olduğunu ve son beşliden sonra geldiğini düşünüyorum. sebebi de eski son beşlinin insana daha yakın olması ve üreme özelliği. number eight ikisini de karşılıyor. nitekim bir number eight klonu olan sharon valerii -çağrı koduyla boomer- uzun süre kendisini insan sanması için programlanmıştı. diğer bir kopya sharon agathon ise bilinen ilk cylon-insan melezini doğurdu.

eski seride boomer, starbuck'ın yakın dostu bir viper pilotuydu ve tıpkı starbuck gibi eski seride o da erkekti. yeni serideki number eight'i asya kökenli oyuncu grace park, eski boomer'ı ise amerikalı oyuncu herb jefferson jr. canlandırıyor.

tıpkı number three'nin d'anna , number two'nun leoben ya da number one'ın cavil olması gibi bu modelin insan adı da her daim sharon olarak geçiyor. dizinin belirli bölümlerinde bir çok number eight kopyası gördük ama dizinin kaderine en çok etki eden iki kopya var: sharon valerii ve sharon agathon. sırayla bu iki kopyayı inceleyelim:

sharon valerii:
en ilginç cylon kopyalarından biri. zira dizi tarihi itibariyle yedili içinde kendi kimliğini bilmeyip, sahte anılarla süslenmiş bir şekilde kendini insan zanneden tek kopya oydu. gerçek kimliği ortaya çıkana kadar başarılı bir subay ve raptor pilotu olarak koloni ordularına hizmet etti, hatta programı tetiklenip william adama'yı vurduğu ana kadar da en güvendiği askerlerinden biriydi. adından çok kullanılan çağrı koduyla özdeşleşmişti: boomer.

on iki koloniye yapılan saldırı sırasında karl agathon ile birlikte caprica'ya indi ve bazı sivilleri kurtardı. hatta karl agathon insan ırkının selameti için ironik bir şekilde yerini gaius baltar'a vermişti. kendisiyle ilgili şüphelerin başlamasına sebep veren olaylardan biri battlestar galactica'daki su tanklarının nedeni belirsiz bir şekilde patlamasıydı. ayrıca başka bir number five kopyası olan aaron doral'ın william adama ve saul tigh için planladığı intihar saldırısına da bilinçsiz bir şekilde yardım etti.

sharon valerii'nin gemideki en güvenilir isimlerden biri olan chief lakaplı galen tyrol ile ilişkisi vardı. ancak bu olayların ilerlemesiyle birlikte valerii, kendi kimliğini sorgulamaya ve kendinden şüphe etmeye başladı. galen tyrol ile ilişkileri yıkıldı ve sonunda valerii gaius baltar'ın cylon testine girmeye karar verdi. gaius'un testine göre sonuç pozitifti ama valerii'nin gerçeği öğrenirse onu öldüreceğinden korkan baltar bunu ondan sakladı. kendini aynada "cylon" kelimesini yazarken bulan valerii sonunda intihar etmeye çalıştı ama görevi tamamlanmadığından programı bunu engelledi.

acı gerçek william adama'nın ona verdiği bir cylon ana gemisini bombalama görevinde ortaya çıktı. bombanın tetiğinin bozulmasından ötürü bombayı elle aktive etmeye çalışırken valerii diğer kopyalarıyla karşılaştı ve şoka girdi. galactica'ya döndüğünde ise programı çalıştı ve görevindeki başarısından ötürü kendisini kutlayan william adama'yı vurdu.


adama ağır bir şekilde yaralanmıştı ve durumu kritikti, hemen tutuklanan valerii'nin cylon olduğu tahmin ediliyordu ve tüm geminin nefreti üzerine odaklanmıştı. gaius baltar, tyrol'ü öldürmekle tehdit ederek valerii'den gemide sekiz tane daha insan görünümlü ve cylon olduğunu öğrendi ve üzerinde araştırma yapmak için yeni bir hücreye nakledilirken çıkan arbedede valerii, cally henderson (sonradan cally tyrol) tarafından vurularak öldürüldü. son sözleri "i love you, chief" oldu ve sevdiği adamın kollarında öldü.


dirildiğinde onu daha zor bir dönem bekliyordu, zira valerii kendini insan olarak görüyordu. numarasıyla çağrılmayı ve cylon modelleriyle uyum sağlamayı reddetti hatta bir number three kopyası olan d'anna onu kutulamayı bile düşünüyordu. ancak cylon kahramanı insan ırkının yok oluşunun baş sorumlularından caprica six'in de düşüncelerini değiştirmesiyle caprica'dan cylonların çekilmesini ve yeni farklı bir rotanın çizilmesini sağladı.

ancak new caprica'daki "birlikte yaşama" denemesinin de başarısız olmasından sonra (valerii bunu gerçekten istiyordu) insan ırkına karşı inancını giderek kaybetti ve sonunda onlara tamamen sırtını döndü. bunu özellikle sharon agathon'un kızı hera agathon'a ulaşmak için kendisini öldürüp cylon ana gemisine geldiğinde görebiliyoruz. valerii, hera'yı öldürmeye çalışmış ve caprica six tarafından öldürülmüştü. daha sonrasında ise cylon raiderların son beşliyi algılayınca ortaya çıkan cylon iç savaşında da görülmemiş bir şey yaparak diğer number eight klonlarının aksine number one-cavil'in ekibini onaylayacak şekilde oy kullandı. bu karar da cylon raiderların özgür iradelerinin ortadan kaldırılması, d'anna'nın uyandırılmaması kararını içeriyordu ve kabul edildi.


natalie'nin başlattığı isyan sonrası onlardan önce cavil, d'anna'yı dirilttiğinde d'anna tarafından öldürülmüştü. valerii de o sırada oradaydı ve d'anna ona ulaşamadan kaçtı, bilinen o ki bu kopya yok olmadı, ancak merkez yok edildiğinden onun da diğer kopyalar gibi tekrar dirilme şansı yok.

sharon agathon:
bu kopya da ilk insan-cylon melezini dünyaya getirerek yedili içinde bir ilki başarmış oldu. bunu iki ırkının kaderi açısından da bir dönüm noktası olarak nitelendirmek yanlış olmaz.

aslında bu kopya caprica'da kalan helo çağrı koduyla bilinen karl agathon üzerinde psikolojik inceleme yapmak üzere görevlendirilmişti. deneyin asıl amacı gerçek bir aşk ilişkisi sonrası insan ve cylon melezi bir bebeğin oluşup oluşmayacağını incelemekti. daha öncesinden onun anılarını da kendine yüklediği için teorik olarak bu kopya helo'nun meslekdaşı sharon valerii'den hiç bir farkı yoktu. helo'yu göstermelik kurtarma harekatı ile başlayan ilişkileri zamanla aşka dönüştü ve hakikaten sharon hamile kaldı. ancak bu süreç esnasında sharon cylonların amacını ve helo'ya duyduğu duyguları karşılaştırdı ve cylonlara karşı çıkarak helo ile birlikte kaçmaya karar verdi.

caprica'dan delhi'ye vardıklarında helo başka bir number eight kopyası gördü ve sharon'ın gerçek kimliğini keşfetti. öfke ve aldatılma duygularıyla ondan kaçtı, sonrasında sharon onu sevdiğini ve çocuğunu taşıdığını helo'ya açıkladı. sonrasında kara thrace apollo'nun okunu bulmak için delhi'ye geldiğinde haliyle sharon'ın cylon olduğunu anladı ve onu öldürmeye çalıştı. ancak helo'nun engellemesiyle bunu başaramadı. helo ile thrace bunu tartışırken thrace'in raider'ı ile oradan kaçtı.

günler sonra sharon, caprica'daki direnişçilerin haberiyle geldi ve helo'ya o sırada cylonların tarla dediği (the farm) üreme çiftliğinde esir tutulan thrace'i kurtarmak için yardım teklif etti. nitekim cylonlara karşı en büyük hasarı veren sharon oldu ve thrace'i kurtarma görevinin en büyük payı da ona aitti.

filoya döndüklerinden hiçbir şey iyi olmadı. lee adama sharon'ı görür görmez öldürmeye, laura roslin de onu hava kilidinden atmaya çalıştı. ancak hamile olduğu ortaya çıkınca bunun karşı tarafın eline geçme riskine karşılık sharon'ın hücrede sürekli gözetim altında tutulmasına karar verildi. boynunda sürekli metalik bir tasma taşıyor, hakarete ve ağır muameleye maruz kalıyordu. ancak helo eşine ve çocuğuna sevgisini hiç kaybetmedi.

sharon'ın insanların güvenini kazananıncaya kadar insanlara büyük yardımlarda bulundu. en başta laura roslin'in görüleri sonrası indikleri kobol'da onlara hem rehberlik etti aynı zamanda cylon centurionların bir kısmını yok etti. hamileliği giderek ilerleyen sharon'ın durumunu muhabir görünümündeki bir number three kopyası olan d'anna biers öğrendi ve tüm cylon modelleri bu ilk melezin ne olursa olsun korunması gerektiği kararını aldı.

insanlara ikinci büyük yardımı galactica'nın bilgisayar sisteminde çöküşler gerçekleşince oldu. geminin sistemlerini ele geçirmeye çalışan bir cylon virüsüne karşı gemiyi korudu. felix gaeta ile birlikte giriştikleri operasyonda geminin kurtuluşunun sebebi gene oydu. ayrıca burada ilk kez bir insan görünümlü bir cylon'un mekanik doğasını da keşfetmiştik. sharon elini yararak galactica'nın data kablolarından birini elinin içine sokarak galactica'nın ana bilgisayarına doğrudan bağlanmıştı.

ancak bunlara rağmen sharon'ın çektiği çileler bitmemişti. battlestar pegasus'un dönüşü ve gemide bulunan bir number six kopyası olan gina inviere'in ortaya çıkmasıyla cylonlara duyduğu yüksek nefretle bilinen amiral helena cain, sharon'ın da tıpkı inviere gibi "sorguya" çekilmesini istedi. sorgu kapsamında fiziksel şiddet, aşağılama ve tecavüz de bulunuyordu. sharon'ı bu durumdan kurtarmak için karl agathon ve galen tyrol onun yardımına koştular ancak çıkan kavga sırasında sharon'a tecavüz etmeye çalışan cain'in subayı alastair thorne, tyrol tarafından öldürüldü. cain, tyrol ve agathon'u idam cezasına çarptırdı. ancak bu kararı kabul etmeyen william adama ve helena cain arasında nerdeyse sonu iç savaşa varacak bir kapışma yaşandı. cain'in ölümü sonrası herkes serbest bırakıldı.

bu sefer de ölüm döşindeki laura roslin, sharon'ın taşıdığı çocuğun gelecekte felakete yol açacağını düşünerek çocuğun alınmasını istedi. gaius baltar son anda sharon'ın çocuğunun kanının iyileştirici özelliğini keşfetti ve bunu roslin'e enjekte etti. roslin mucizevi bir şekilde iyileşti. haliyle kürtaj emri de iptal edildi.

acıların kadını diyebileceğimiz bu modelin çektiği azap sorunlu bir doğum sonrası dünyaya getirdiği çocuğunun ölüm haberiyle daha da büyüdü. haliyle sharon çocuğunun öldürüldüğünü düşünüyordu. oysa gerçek sebep roslin'in bu kıymetli melezi cylonların ele geçirmesinden korkmasıydı. hera adı verilmiş olan bu kız çocuğunun adı değiştirildi ve maya adında bir kadının yanına verildi.

gaius baltar'ın başkan olması ve new caprica'ya yerleşme sonrası gerçekleşen cylon istilasının akabinde bir yıl sonra sharon'ı william adama ile güvenini kazanmış bir şekilde sohbet eder halde buluyoruz. dahası sharon, sharon agathon olarak subaylık rütbesine yükseltildi ve "o artık öldü" dediği bir önceki kopyanın çağrı kodu boomer'ı almayı reddederek hot dog'un önerisiyle athena adını seçti.

gemide oluşan kıtlık sonrası insanların dayanamayacağı bir radyasyon yüklü bir bölgenin içinden geçerek yosun planetini ve dolaylı olarak da beşler tapınağını bulan athena, sonrasında boomer ile karşılaştı ve çocuğunun sağ olduğunu öğrendi. insanlara tekrar güveni sarsılan sharon, kocası helo'ya kendini öldürttü ve cylon ana gemisinde tutulan kızı hera'yı caprica six'in yardımıyla kaçırarak filoya geri getirdi.
kara thrace'in ölümden dönüşü sonrası william adama'nın emriyle çıktığı dünyayı arama yolculuğuna o da katıldı ve diğer isyancı cylonlarla karşılaştı. bu dönem bir başka kobol'daki opera binası rüyası gören sharon, çocuğunun gaius baltar ve bir number six kopyasının elinde olduğunu gördü. nitekim rüyasından sonra benzer şeyler gören kızı hera da sarışın ve altı yazan bir kadın resmi çizmeye başlayınca kızının bir kez daha elinden alınmasından çok korkan sharon, insanlarla işbirliği yapmaya karar vermiş cylon isyancılarının başı natalie'yi (bir number six kopyası) öldürdü. önce mahkum edilen sonrasında hapisten çıkan sharon, kızı hera ve kocası helo ile dünya'ya ilk inenlerden biriydi. meşhur opera binası rüyasının sonu nasıl çıkacak bilinmez ama merkez yok edildiği için artık sharon da diğer tüm cylonlar gibi ölümlü. rüyadaki çocuğundan ayrılma konsepti de ölmesiyle açıklanabilir diye düşünüyorum.

Hiç yorum yok: