9 Eylül 2008 Salı

hera agathon

iki ırkın savaşından doğan bir aşk meyvesi, yeni neslin ilk üyesi, nicholas tyrol'ün beşik kertmesi. (henüz değil ama neden olmasın tabii)

bir number eight klonu (daha sonradan sharon agathon), istila edilmiş caprica'daki olayların gelişmesi sonucu karl agathon'a aşık olur, karl da ona. hera'nın temel atma töreni gerçekleşir ancak haliyle anasının kimliği deşifre olduğundan ötürü, hamileyken sharon hücre hapsinde tutulur, karl namı diğer helo da ona olan desteğinden hiç vazgeçmez.

ikinci insan-cylon kırması bebeği de düşünürsek ancak "aşk meyvesi" durumlarında çocuk yapılabildiğini görüyoruz. zaten farm denen laboratuvarlardaki tüm insan-cylon melez üretim deneylerinin başarısız olduğunundan da bu sonucu çıkarmak mümkün. hoş number six de gaius baltar'a o kadar aşık olduğunu söylüyor ve ayrıca hera agathon için de "bizim çocuğumuz" tabirini kullanmıştı zamanında. belki modeli kısırdır kendi çocuğunu doğurmuyordur ya da onun karizma tabiriyle "god's will" tabii bilinmez.

cylon tarafının deli gibi beklediği şeydir hera, zira kendi aralarında üreyemeyen cylonlar için bir umut kaynağıdır. yeni ırkın, "tanrının isteğinin" yansımasıdır, birleşmenin sembolüdür, özellikle de number six'in baştan beri vurguladığı şeylerin özetidir.

sonunda hera dünyaya gelir ancak bu işler haliyle pek kolay değildir, cylonlar haliyle çocuğun peşinde olacaklardır, cylon düşmanı laura roslin zaten çocuğun anasına verilmesi taraftarı hiç değildir, özetle bir ay da erken doğum yapan sharon ve helo'ya çocuklarının öldüğü söylenir. daha sonra maya adlı bir kadının bakımına verilir ve hera, isis adını alır. (isis de hera da mısır ve yunan mitolojilerinin en önemli baş tanrılarının (zeus ve osiris) karılarının isimleri - pek manidar duruyor)


new caprica'daki saldırılar sırasında maya ölür ve sezgisel bir şekilde, kaçış öncesi bebeği bulur. number six ve gaius baltar; number three ile birlikte base ship'e giderler.

sonrasında bir number eight klonu sharon agathon'a çocuğunun yaşadığını söyler, haklı bir şekilde sharon, laura roslin'e çok kızar. oysa roslin'in zamanında götünü kurtaran da o pek korktuğu cylon kırması bebektir. sonrasında base ship'e gidebilmek için kocasına kendini öldürtür, dirilir ve zaten hasta olan hera'yı caprica six'in yardımıyla gemiden kaçırır.

hera, meşhur kobol opera binası vizyonunda sürekli görünen kişilerden biridir. yaşı çok küçük olmasına karşın o da aynı vizyonu paylaşmakta ve zihinsel iletişim kurmaktadır. nitekim dördüncü sezonun yedinci bölümünde gene bir vizyon sonrası durmadan number six'in resimlerini yapmaya başlamış, iletişim kurmak için yanında gitmiş ve öncesinde annesine veda etmiştir. vizyonun anlamı tam çözülmemiş olsa da hera'nın annesinden ayrı olarak number six ile birlikte yeni bir toplumun başlangıcı olarak yaşayacağını düşünüyorum.

hera number six'i ararken sonunda başka bir klon olan natalie ile karşılaşır, ve gördüğü vizyondan ötürü çocuğunu kaybetmekten korkan sharon agathon tarafından natalie vurulur. artık diriliş gemisi olmadığından, cylonların ayaklanmasına önderlik eden natalie'nin kesin olarak gitmiş olması muhtemel. bu durumun neleri değiştireceğini ve hera'nın annesine karşı tavır alıp almadığını göreceğiz. (ne zaman?)

son olarak hera'nın kanı bir süreliğine laura roslin'in kanserini durdurmuştu. özetle güçlü bir iyileştirici etkisi var. roslin'in kanseri nüksettiğinde bu neden denenmedi mesela hala anlamış değilim.

Hiç yorum yok: