29 Eylül 2008 Pazartesi

savaş yıldızı - battlestar

koloni filosunun direğini oluşturan en güçlü savaş gemileridir. ilk yapılan savaş yıldızları on iki koloniyi temsilen on iki adetti ve hepsi galactica'nın modeliyle aynıydı. değişik model ve teknolojik skalada bulunan savaş yıldızlarının en ileri seviyede olanları on iki koloniye yapılan saldırı sırasında cylon virüsünün kurbanı olmuş ve direnişe rağmen etkisiz hale getirilmiştir. bu gemiler için cylonların ana gemisinin muadili diyebiliriz. yapım boyunca bahsi geçen savaş yıldızları:

► athena
► atlantia
► columbia

► erasmus

► galactica

► mercury
► night flight

► pegasus

► solaria

► triton

► valkyrie

► adı bilinmeyenler




►athena:
birinci cylon savaşında kullanılmıştı. saul tigh bu gemide bir dönem viper pilotu olarak görev yaptı.

►atlantia:
en güçlü savaş yıldızlarından biriydi ve en yüksek rütbeli ordu üyelerinden biri olan amiral nagala tarafından komuta ediliyordu. en ağır hava savaşlarının gerçekleştiği virgon kolonisinin üstünde cylon virüsü tarafından etkisiz hale getirilerek yok edildi. william adama bininci viper inişini burada yapmış ve binbaşı rütbesine terfi ettirilmişti.

►columbia:
koloni filosunda bilinen iki adet columbia isimli savaş yıldızı mevcut. ilki birinci cylon savaşında kullanılmış ilk on iki savaş yıldızından biriydi ve savaşın sonlarına doğru yok edildi. ikincisi ise pek çok savaş yıldızı gibi cylon virüsünün kurbanı olarak ikinci cylon savaşında yok oldu. bu gemide william adama ikinci komutanlık yapmış, galen tyrol de hangarda çalışmıştı.

►erasmus:
adı bir belge üzerinde geçmek dışında hakkında bilgi bulunmayan bir savaş yıldızı

►galactica:
ilk yapılan on iki savaş yıldızından biri olan galactica, caprica kolonisini temsil ediyordu ve birinci cylon savaşında da orduya hizmet etti. (bsg-75 diye de bilinir) teknolojik açıdan geri kaldığı ve eskidiği için ikinci cylon savaşının başlamasından çok kısa bir süre önce müze haline getirilmesine karar verilmişti. teknolojik bilgisayar ağı bulunmayan, her şeyin kablolu telefonlar ve yazılı kağıtlarla halledildiği bu geminin köhneliği kurtuluşu oldu. nitekim en ileri seviyedeki savaş yıldızları cylon virüsünün kurbanı olurken, galactica ve içindeki eski model mark II viperları bundan etkilenmemişti. galactica bu sayede sağ kalan bir avuç insan filosunun umudu, koruyucusu ve lideri oldu. geminin komutanının ismi nash idi. kendisiyle bütünleşmiş komutanının ismi william adama, ikinci komutanı da aradaki kısa dönem değişiklikler dışında saul tigh'dır.

►mercury:
mercury sınıfı savaş yıldızlarına adını vermiştir. ilk savaş yıldızlarına göre daha gelişmiş bir gemidir ve silahları daha etkilidir. ayrıca mercury sınıfı gemiler kendi içlerinde viper üretebiliyorlardı. bu gemi de ikinci cylon saldırısı sırasında pek çok savaş yıldızının akıbetine uğramıştır.

►night flight:
erasmus gibi sadece bir belgese ismi geçen bir savaş yıldızıdır.

►pegasus:
mercury sınıfından bir savaş yıldızıdır. teknolojik anlamda cylon virüsüne kurban gitmesi muhtemel bir model olmasına karşın geminin amirali helena cain tarafından verilen kör sıçrayış emriyle cylon saldırısından kurtulmuştur. saldırı başlarken scorpio kolonisinin tersanesinde bulunuyordu. cain'in ikinci komutanları jurgen belzen ve jack fisk olmuştu. cain'in ölümü sonrası öncelikle jack fisk, barry garner ve lee adama geminin komutanlığına atandı. adama'nın komutanlığında geminin ikinci kaptanlığını kendra shaw ve anastasia dualla yapmıştı. pegasus, new caprica'daki kurtarma harekatı sırasında dört cylon ana gemisi ile kuşatılmış galactica'yı ve insan ırkının kaderini unutulmaz bir intihar dalışıyla kurtarmıştı.

►solaria:
saldırı sırasında william adama'ya columbia ve triton ile birlikte düşüşü bildirilen savaş yıldızlarından biridir. o da teknolojik sisteminin kurbanı olmuştur.

►triton:
kara thrace'in asteğmen olduğu dönemde hizmet verdiği bir savaş yıldızıdır ve saldırı sırasında imha edilmiştir. (bst-39 olarak da bilinir) geminin yok edilmesinden önce oradan kaçmayı başaran teğmen alex quartararo, galactica'ya sığınmıştı.

►valkyrie:
sınıfı kesin olarak bilinmeyen bu gemi on iki koloninin düşüşü öncesinde william adama'nın komutasındaydı. ikinci saldırıdan altı yıl önce bu gemide hizmet veren bir viper pilotu olan daniel novacek cylonlara karşı gizli bir operasyonla görevlendirilmişti. valkryie, galactica ve pegasus'tan daha ileri seviyede bir model gibi görünüyordu ve saldırı esnasında yok edildi.

►adı bilinmeyenler:
pegasus gibi scorpio kolonisindeki büyük tersanede duran bu savaş yıldızları, pegasus kadar şanslı değildi ve cylon saldırısında yok edildiler.

Hiç yorum yok: