28 Eylül 2008 Pazar

number five

pek ön planda bir cylon modeli olmamakla birlikte number five diye bilinen bu insan görünümlü modeli dizinin daha en başında, pilot bölümde halkla ilişkiler uzmanı maskesi altında galactica'nın içine sızmış bir ajan olarak görüyoruz. number five kopyaları genelde insana güven uyandırmayan, ağzı iyi laf yapan bir intiba uyandırır. ayrıca insan ırkına en düşman ve onları yok etmeye meyilli modellerden biridir.

aaron doral olarak bilinen kopyayı on iki koloniye yapılan saldırı öncesi battlestar galactica'nın müzeye dönüştürülme törenindeki bir organizatör olarak görüyoruz. ayrıca kendisi oradayken geminin eski model oluşunu ve modern bilgisayar ağının kullanılmayışını alaycı bir dille eleştiriyordu. (galactica'nın sırf bu özelliği yüzünden cylonların elinden kurtulması tedirginliğini doğruluyor)

büyük saldırı sonrası başkan adar dahil laura roslin'in önünde bulunan tüm isimler ölünce, roslin yasa gereği on iki kolonin başkanı olarak seçilmişti. özellikle doral, roslin'in başkanlığına muhalefet edip lee adama'yı kullanarak kulis yapmayı denese de demokratik ilkelere sonuna kadar bağlı olan adama, doral'a kulak asmadı.

son olarak zihnindeki number six'in de uyarısıyla bir cylon vericisi keşfeden gaius baltar, kendisinin suçlanması riskine karşılık zihinindeki yönlendirmenin de etkisiyle doral'ı bir cylon ajanı olarak suçladı. doral hapse atıldı ve sürekli masum olduğunu iddia etse de risk almamak adına geride bırakıldı. ancak pilot bölümün sonlarına doğru görüyoruz ki baltar "gizemli" bir şekilde doğru seçim yapmış, nitekim ragnar ankrajına bırakılan doral burada diğer insan görünümlü cylon modelleri ile buluşuyordu.

bir başka number five kopyasını gene galactica'da bir intihar bombacısı olarak görüyoruz. asıl amacı william adama ve saul tigh'ı (gerçeği bilse üzülür müydü acaba) yok etmek olan bu kopyaya insan olduğunu sanmakla programlanmış uykudaki cylon ajanı sharon valerii bilinçsizce yardım etmişti.

caprica istilası sırasında gördüğümüz bir kopya da number five modelinin gerçek doğasını açığa vuruyordu. insan ırkına zarar vermiş olmasına karşın bundan suçluluk duyan diğer modellerin aksine number five modeli insan ırkının en başta kusurlu olduğu için yok edilmesi gerektiğini savunuyordu. ayrıca son beşlinin uyanışı sonrası tüm mekanik cylon üniteleri özgür iradeye kavuştuğunda cylon modelleri arasında çıkan anlaşmazlıkta hiçbir şeyin değişmemesi, d'anna'nın uyandırılmaması ve cylon ünitelerinin yeniden programlanması gerektiğini savunan number one kopyalarına, number four kopyalarıyla birlikte tam destek vermişti. savaşmayı reddeden cylon üniteleri fikrine şiddetle karşıydı, çünkü cylonlar hem kendilerini koruyabilmeli ve insan ırkına açtıkları savaşa devam etmeliydi. ancak natalie'nin başını çektiği isyan sonrası bir kaç number four kopyası özgür iradeli centurionlar tarafından yok edildi ve kalan son kopyalar da merkez (the hub) yok edildiğinden tıpkı diğer cylon modelleri gibi artık ölümlü.

number five modelini kanadalı oyuncu matthew bennett canlandırıyor.

Hiç yorum yok: