9 Eylül 2008 Salı

yeni bir dizi: caprica

yayınlanan fragmanı:
http://www.scifi.com/battlestar/video/index.php?clip=4&sub=specials

öğrendiğim kadarıyla on iki koloninin refah içindeki merkezi caprica'da yaşayan iki aileye odaklı bir hikaye olacak. biri ziyadesiyle tanıdığımız adama ailesi iken öbürü de graystone ailesi.

yapımın en kilit noktası battlestar galactica'dan elli yıl önce ilk yapay zekaya sahip robotun yani ileride on iki koloninin en büyük baş belası olacak cylonların yapılma arifesinde başlaması. otuz yıl öncesinde de ilk insan-cylon savaşının koptuğunu düşünürsek yirmi yılda gelişen bu hızlı isyanın detaylarından tut belki saul tigh etten kemikten william adama ile takılırken ne ara cylon modeli olarak araya sokuldu, dünyayı gördü ve geri geldi gibi detayları alabiliriz.

yapımın zaman sürecini düşününce "yirmi yıl içinde nasıl bu makineler kendi aralarında organize oldu, insan bedeni üretme teknolojisini çaldı (fragmanda insanların bunu çok önceden bulduğu ima ediliyor gibi) ve ayrıca yeniden dirilme teknolojisini tasarladı" gibi bir sürü soru kafama doluşuyor.

öte yandan fragman insan görünümlü cylonların tost makinelerinden önce yaratıldığını da vurguluyor. iki kopya görüyoruz, ve hatta galactica'da pek sık duyduğumuz replikler de var: "i'm not a person, but i feel like one"

"she is a machine!" "she is a copy, but a perfect copy."

okuduğum yazılarda en ilgimi çeken karakter daniel graystone.

"cylonların babası" olarak geçen bir bilgisayar mühendisi. özetle cylonları yaratan adam bu galiba. acaba cylonların "one god" diye sayıkladıkları isim bu kişi mi, ya da galactica'nın bir yerinden fırlar mı merak etmiyor değilim. zaten dizide cylonların tek tanrı saplantılarının sebebi de açıklanacakmış. (graystone'un tanrı kompleksi vardır belki robotları da ona biat etmesi için programlamıştır, çok basit oldu farkındayım, ama ya bu adam final one ise değil mi sevgili galactica severler? hoş bu da mantıklı gelmedi, son on bölümde tanıtması çok zor bir karakteri. gene biz klasik isimler olan laura roslin, william adama gibi isimlere bağlı kalalım aday olarak)

dizideki en önemli isim ise hukukçu joseph adama, yani william adama'nın babası; avutkat romo lampkin'in hocası, haliyle lee adama'nın da dedesi. (torun dedesine çekti)

en bomba detaylardan biri tamara adama, yani joseph adama'nın ölmüş kızının robot teknolojisiyle dirilme öyküsü. (tamara da tam korku filmi kızı ismi hakikaten) yanlış okumadıysam daniel graystone'un kızı zoe da tamara ile birlikte bir intihar bombacısı yüzünden ölüyor. hatta ilk cylon üretimi zoe'nun dnasından yola çıkılarak yapılıyor ve adama da ölen kızını geri getirme sevdasına kapılıyor, ama sonra pişman oluyor. güzel bir hayvan mezarlığı hikayesi gibi.

ayrıca bu tv filminde politeist olan on iki koloni halkı içinde monoteist düşünce taraftarlarını ve yayılma sürecini de izleyecekmişiz. son bilgilere göre yayınlanma tarihi 2010 ocak olarak kesinleşti.

ordan buradan çeviri yaptım, artık ne kadarı tutarsa. dizi başladığında izleyip duruma göre düzeltirim.

Hiç yorum yok: