28 Eylül 2008 Pazar

samuel anders

samuel anders ya da lakabıyla "longshot" (starbuck'ın taktığı isimle "sammy"); dizi süresince aşk hayatı epey kararsız starbuck'ın bir anda çarpıldığı gerilla savaşçısı bir direnişçi, sonrasında starbuck'ın eşi ve new caprica'daki insan isyanının liderlerinden biri, finalde ise son beşli üyesinden biri ve çaylak bir viper pilotu olarak karşımıza çıktı.

tahmin edilene göre son beşlinin hafızaları da tıpkı kendini insan sanan boomer gibi bir programdı. anders, bu programa göre picon doğumlu hatta ilkokulunu bile hatırlıyor. o kısım doğru mu bilinmez ama son beşliyi yediliden ayıran en önemli özelliklerinden biri de yaşlanmaları.

on iki koloniye yapılan saldırı öncesi anders, caprica buccaneers adlı takımda yer alan başarılı bir piramit oyuncusuydu. saldırı sonrası caprica'dan kaçamadı ve sağ kalan insanların lideri oldu. bu insanlar cylonlardan kaçarken bir yandan da onlarla çarpıştılar. ekibin en büyük hedefi cylonların insanları kaçırıp üreme deneyleri yaptıkları tarla (the farm) adlı yeri yok etmekti. bir bombalama sırasında boomer ve bir number three kopyası tarafından bulundu ancak orada bulunan caprica six değişen düşünceleri yüzünden anders'ı öldürmeye çalışan number three'yi öldürdü. boomer ve caprica six anders'ın kaçmasına izin verdi.

laura roslin'in verdiği apollo'nun okunu bulma görevi sırasında starbuck, caprica'ya gitti ve orada samuel anders ile tanıştı. ikili arasındaki elektriklenme çok güçlü oldu nitekim görevi için filoya dönmeden önce starbuck, anders'a geri dönüp onu da götüreceğine dair söz verdi. ve sözünü tuttu da. zorlu bir operasyon sonucunda -buna tarlanın yok edilmesi dahil- anders da filoya katıldı.

new caprica'ya yerleşmelerinden sonra lee adama'yı sevdiğini söylediği gecenin sabahı starbuck, anders ile evlendi ve bir süre uyumlu ve mutlu yaşadılar. ancak bir süre sonra zatüreeye yakalandı ve starbuck ilaç için aralarının hiç iyi olmadığı lee adama'ya yalvarmak zorunda kaldı. ilaçları işe yaradı ve anders iyileştikten sonra da new caprica'daki cylon istilasına karşı gerçekleşen direnişin önde gelenlerinden oldu.

bu arada starbuck, ona saplantı bir ilgi duyan number two kopyası leoben tarafından kaçırıldı. william adama'nın önderliğindeki kurtarma planı başladığı sırada yapılan baskınlarda anders karısını baygın bir halde buldu. ancak ayılınca starbuck'ın ilk işi biyolojik kızı sandığı kacey'i bulmak oldu. sonunda kazasız belasız kaçmayı başardılar.

filoya döndüklerinde başkan yardımcısı tom zarek'in kurduğu new caprica'daki şüphelilerin ve cylonlara yardım etmiş hainlerin yargılanması için bir çeşit illegal mahkemenin üyelerinden biri oldu. ancak new caprica'da birlikte yaşadıkları insanlar hakkında idam fermanı vermeye dayanamadı ve ekipten ayrıldı. yerine zaten cylon işgali sırasında psikolojisi iyice bozulan eşi starbuck geçti.

bu arada işgal sonrası depresyonda olan starbuck ile ilişkileri giderek kopuyordu, ancak karısının gizemli bir şekilde ölümü sonrası büyük bir üzüntü yaşadı, hatta o sırada karısıyla geçmişinden ötürü pek sempati duymadığı lee adama ile bile iletişime geçti.

ve çok ilginç bir şey oldu, ionian nebula'ya yaklaşırken geminin içinden tuhaf bir müzik duymaya başladı. sadece cinsellik üzerine bir ilişki yaşadığı başkan laura roslin'in danışmanı tory foster'ın da bunu duyduğunu fark etti. sonrasında galen tyrol'ün de aynı şeyleri yaşadığını keşfetti. nitekim ionian nebula'ya vardıklarında kendisi dışında tory foster, galen tyrol ve saul tigh baştan beri cylon olduklarını keşfetti. böylece gizemli son beşliden dördü açıklanmış oldu.

ionian nebula'da başlayan yoğun cylon saldırısı esnasında çaylak bir viper pilotu olarak anders da savaşa katılmıştı. savaş esnasında bir cylon raider ile karşı karşıya gelen anders onu bir şekilde vuramadı. raider, anders'ın göz bebeğini taradı ve tüm cylon ordusu şaşırtıcı bir şekilde geri çekildi. daha sonradan öğrendiğimize göre tüm cylon raiderlar ve centurionlar son beşlinin uyanışının haberini aldığı için onlara zarar verme korkusuyla geri çekilmişti. ayrıca bir anda tüm cylon ordusu özgür irade kazanmıştı. nitekim son beşlinin uyanışı da cylon dünyasında geri dönüşü olmayan çok ciddi değişikliklere neden oldu.

karısının ölümden dönüşüne inanamasa da anders onu seviyor bir yandan karısının da bir cylon olup olmadığını düşünüyordu. starbuck'ın dünyayı arama misyonu sırasında demetrius gemisinin içinde o da bulunuyordu. starbuck tutarsız emirlerine karşı çıkan isyanda felix gaeta starbuck'ın emirlerine uymayı reddetti ve anders onu bacağından kötü bir şekilde yaraladı. geminin komutasını elinde bulunduran karl agathon belirli bir süre beklemeden galactica'ya geri dönmeyeceğini açıkladı ve sonunda gaeta bir bacağını kaybetti. anders bundan büyük suçluluk duydu ancak gaeta'ya duygularını söyleyemedi.

isyancı cylonların ana gemisinde anders kendi cylon doğasını keşfetmeye çalıştı ve öldürülen bir cylon modeline karşı apaçık üzüntü duydu. d'anna'nın uyanışı sonrası galactica'ya geldiğinde hemen tanınmıştı ancak d'anna'nın dörtlü için yaptığı çağrıya cevap vermedi. lee adama ile d'anna restleşirken son dörtlü starbuck'ın gizemli viper'ından tuhaf bir sinyal yakaladılar. gerçek kimlikleri öğrenilip tutuklanma kararı çıktığı sırada anders, starbuck'a viper'ını kontrol etmesini söyledi. starbuck anders'ın cylon olmasından ötürü şok ve nefret duyguları içinde olmasına karşın onun sözünü dinledi ve dünyanın yolunu buldular. insanlar ve isyancı cylonlar uzlaşmayı seçtiği için birlikte dünya'ya gidip bombalarla yok edilmiş bir yerle karşılaştılar. yere ilk inenler arasında anders da bulunuyordu.

kanımca son dörtlünün duyduğunu sinyal starbuck'ın gizemli ve yepyeni viper'ından geliyordu. aktive oldukları sırada galactica'da buluştukları yerde de bir verici olduğunu düşünüyorum. tüm techizat son cylon tarafından yapılmış olabilir, aslında gemide bulunan yediliye ait kopyalar da bilinçsizce bunu gerçekleştirmiş olabilir henüz bilmiyoruz.

dünyaya indiklerinde diğer dörtlü üyeleri gibi o da iki bin yıl önce dünyadaki yaşamından parçalar hatırladı. yıkıntılar arasında bulduğu bir gitar parçasından, dörtlüyü aktive eden müziğin bestecisinin kendisi olduğunu hatırladı.

bu besteyi sevdiği kadın için yapmıştı, bu kadın da bir başka son beşli üyesi olan tory foster olsa gerek. foster bu parçayı hepsi için çaldığını söyledi, buradan beşlinin çok yakın bir ilişki içinde olduğunu görüyoruz. dünya üzerinde yaşayan on üçüncü koloninin hepsinin cylon olduğunu düşünürsek son beşli bu ekibin liderleri olsa gerek. anders da diğerleri gibi patlama sırasında öldü, ancak hiçbiri aradaki iki bin yıllık boşluğu ve nasıl on iki koloniye geldiklerini hala bilmiyor. nasıl olduğunu hep beraber öğreneceğiz.

samuel anders'ı michael trucco canlandırıyor.

Hiç yorum yok: