9 Eylül 2008 Salı

felix gaeta

battlestar galactica'nın mr gaeta'sı, sürekli william adama'dan direktifler alırken gördüğümüz felix gaeta'nın aklımda kalan en meşhur replikleri sanırım "action stations action stations, this is not a drill" ve "dradis contact". buradan anlaşılacağı üzere kendisi senior officier of the watch ünvanına sahip, adama'nın cic'de en önemli yardımcılarındandır. "mr. gaeta, prepare to jump"

bilgisayardan ve teknik meselelerden epey bir anlayan gaeta, zamanında gaius baltar'la koordine çalışmış hatta baltar on iki koloninin başkanı olduktan sonra en yakın yardımcılarından olmuştur. ancak kendisi kesinlikle baltar gibi satıcı ve kaypak bir ibiş değildir. bilakis new caprica'daki direniş sırasında önemli bilgileri gizlice galen tyrol'a sızdırmış ve hayati noktalarda onlara yardım etmiştir. ancak bunu gizlice yaptığından new caprica'dan kaçış sonrası herkesçe hain olarak görülmüş hatta öldürülmek istenmiştir, ancak en sonunda ak da kara da meydana çıkar, itibarı eskisi gibi olur. haliyle baltar'dan epey bir nefret etmektedir.

baltar'ın mahkemesi sırasında baltar aleyhine yalancı şahitlik de yapmıştır. (yalancı şahitlik olduğu doğru ama baltar'ın ufak direnişi de kafasına silah dayanmasıyla sona ermişti.) dördüncü sezonda gaeta'nın starbuck'ın dönüşü sonrasında demetrius gemisiyle dünyayı arama görevinde görüyoruz.

starbuck'ın tamamen sezgisel kararları onu rahatsız ederken en sonunda demetrius'u cylon ana gemisine sıçratmak istemesi sonucunda çıkan isyanda helo'dan sonra o da starbuck'ın emirlerine karşı gelmiş ve galatica ile buluşma koordinatlarına sıçrama hazırlığı yaparken samuel anders'ın tehditine kulak asmamıştır. (kraldan kralcı mısın pis saylon, yazık adamcağıza)

bunun sonucunda anders tarafından kötü bir şekilde bacağından vurulan gaeta, demetrius'un starbuck ve ekibini on beş saat bekleme kararı sonucunda, tıbbi malzeme eksikliğinin de etkisiyle acılı bir bekleyişe koyulur. kendisi de bacağının kesileceğini düşünmektedir.


nitekim ana gemi ile tüm ekip döndüğünde dr. cottle'ın ilk işi gaeta'nın bacağını kesmek olur. gaeta'nın tek ricası bacağı kesilirken ayık kalmasıdır.

felix gaeta dizideki belki en önemli anlarından birini bu olaydan sonra yaşar. bacağının kesilmesinin şokuyla, olmayan bacağına ait acı hissederken şarkı söylemeye başlar. galactica'daki dört cylon bunun gaeta'nın da cylon olduğunu düşündürebilecek bir detay olarak görürler.

son saylon olduğu düşünülen bir karakter olsa da, ben kendisinin söylediği ağıtta çok daha başka şeyler işaret ettiğini düşünüyorum. özellikle ilk dize son saylonun bir kadın olduğunu vurgular gibi.

"alone she sleeps in the shirt of man
with my three wishes clutched in her hand
the first that she be spared the pain
that comes from a dark and laughing rain
when she finds love may it always stay true
this i beg for the second wish i made too
but wish no more
my life you can take
to have her please just one day wake
to have her please just one day wake"

Hiç yorum yok: