29 Eylül 2008 Pazartesi

anastasia dualla

anastasia dualla, ya da dizide adından ziyade kullanılan takma ismiyle "dee", sagittaron doğumluydu ve galactica'da iletişim uzmanı, pegasus'ta ise lee adama'nın komutasının olduğu dönemde ikinci komutan (xo) olarak görev almıştı.

dualla, bir şeye kendini adamak için asker olmaya karar vermişti. on iki koloniye yapılan saldırı sonrasında felix gaeta ile birlikte galactica'nın iletişim trafiğini yönetmek, bilgisayar ağı ve radar taramalarını yapmak, sıçramaları başarıyla gerçekleştirmekten sorumluydu. görevini de her daim dikkat ve başarıyla yerine getirdi. ayrıca galactica'nın komutanı william adama'ya da her daim hayranlık ve saygı duydu. ilerleyen zamanlarda lee adama'ya aşık olmasının sebeplerinden biri de onda babasını görmesiydi. nitekim sonrasında william adama'nın gelini de oldu.
bir number three kopyası olan d'anna biers gemi içinde bir belgesel çekecekken ona refakat eden de kendisiydi. ayrıca radara yakalanmayan özel viper blackbird'in iletişim sisteminin geliştirilmesine yardımcı oldu.

dizinin başında dualla, laura roslin'in yardımcısı sadık ve iyi niyetli billy keikaya (bee) ile flörtleşiyordu. billy'nin esas amacı evlenmekti ama dualla bunu her daim reddediyordu. ilerleyen zamanda duallayı cloud nine'da lee adama ile gören billy, işin iç yüzünü anladı. ancak aynı gece cloud nine teröristlerin saldırısına uğradı. teröristlerin başı dualla'nın öldürülmesini emredince onu korumak için araya giren billy ağır bir şekilde yaralandı ve sonrasında hayatını kaybetti. dualla bunun suçluluğunu hep taşıdı. billy'nin ölümü sonrası laura roslin de derin bir üzüntüye sürüklendi, yeni yardımcısı da tory foster oldu.

laura roslin'in gaius baltar ile başkanlık yarışında olduğu dönemde roslin'in kaybedeceği anlaşılınca oyların değiştirilmesi işlemine katılanlardan biriydi. ancak bu durum william adama tarafından kabul edilmedi ve gaius baltar'ın vaat ettiği gibi filo new caprica'ya yerleşmeye başladı.

amiral helena cain'in ölümü sonrası lee adama, pegasus'un komutanlığına atanmıştı. lee adama ile aralarında bir ilişki olmasına karşın gizliydi ve dualla bunun bilinmesini istiyordu.ancak bilindiği gibi adama'nın asıl aşık olduğu kişi kara thrace idi. aşklarını birbirlerine itiraf ettikleri gece sonrası thrace'in samuel anders ile evlendiğini gören adama, aynı gün tekrar dualla'ya döndü ve herkesin içinde onu öptü. böylece ilişkileri herkesçe öğrenildi, sonrasında evlendiler. ancak başkasının yedeği olma hissini dualla giderek daha çok hissedecekti.

lee adama; karmaşık, çılgın ve tutkulu bir kadın yerine mantıklı, olgun ve sevecen bir kadınla evlenmeyi seçmişti ve ne olursa olsun adama, karısına her daim saygı ve sevgi duydu. ama bu asla bir aşk evliliği değildi. new caprica'ya yerleşim sonrası adama tüm yaşama sevincini kaybetmiş ve çok kilo almıştı. bu dönemde ona cesaret veren dualla oldu. william adama önderliğinde yapılan kurtarma harekatında da görevi aslında beklemek olan pegasus'u dualla'nın da cesaretlendirmesiyle savaşa soktu ve bu davranışı da aslında insan ırkının ve galactica'nın cylonların elinden kurtulmasının sebebiydi.

new caprica'dan kaçış sonrası galactica'daki görevine geri dönen dualla dengeleyici ve anlayışlı bir kadındı. ancak bir süre sonra eşi kara thrace ile yasak bir ilişki yaşayamaya başlamıştı ve bunu hissediyordu. yosun gezegeninde beşler tapınağını koruma operasyonu sırasında cylon saldırısı sonucunda starbuck'ın raptor'ı düşmüştü. adama, starbuck'ı kurtarması için yüksek ölüm riskine rağmen eşini yolladı. burada ilk kez starbuck ile bu durum hakkında üstü kapalı bir konuşma yapan dualla, ikinci olmanın acısını iyice fark etti. ancak lee adama, starbuck ile ilişkisini bitirdi ve eşine döndü.

filoda sagittaron kökenli bir salgın baş gösterince dr. michael robert hasta olan kişileri aşılamakla görevlendirildi. ancak sagittaronlular bağnaz inançları gereği tıbbi tedaviye karşıydı. tedaviyi reddetmelerine ani ölümlerin baş gösterdiği fark eden karl agathon en sonunda ırkçı doktorun sagittaronluları az bulunan ilaç stoklarını bitirmesinler diye öldürdüğünü ortaya çıkardı. sırf sagittaron doğumlu olduğu için dualla da doktor tarafından hasta edilmişti. olaya müdahale edilince dualla ölümden döndü.

lee adama'nın romo lampkin ile gaius baltar'ı savunmaya karar vermesi sonrası gerginleşen ilişkileri, davanın sonuna doğru onarılmaz hale geldi ve dualla eşini terk etti. lee adama'nın başkan seçildiği dönemde ise ilişkileri mesafeli ve saygılı bir şekilde sürdü.

bombalanmış ölü dünyaya vardıklarında dee, toprakta bulduğu oyuncaklara bakarak ağlıyordu ve derin bir düş kırıklığı içindeydi.


ancak laura roslin'in bunalımı yüzünden ortadan çekilmesiyle başkanlık sorumluluğu lee adama'ya kalınca gene cesaretlendirici ve sevimli tavırlarıyla lee'ye umut verdi. ikili sonrasında "buluşmaya" karar verdi.

lee ile buluşup, uzun zamandır hayatındaki en mutlu zamanı geçirdiğini söyleyen dee, eşini öptü ve odasına çekildi. burada gene mutlulukla çocukluk resmine baktı, evlilik yüzüğünü dolaba astı ve hiç beklenmedik bir şekilde silahını şakağına dayayıp kendini öldürdü.

bu beklenmedik ölümün sebebini ronald d. moore filodaki en dirayetli isimlerden biri olan dee'nin tükenişi olduğunu açıklasa da oyuncaklara bakıp ağlaması ve kendini vurmadan önce çocukluk resmine, aile fotoğrafına bakması dee'nin bir cylon olduğunu anlayıp kendini öldürme kararı almasını da düşündürüyor.

son beşlinin son üyesi belli olsa da ortada tamamen cylonların oluşturduğu bir on üçüncü koloni var ve dee de bu ekibin bir parçası olabilir. açıkçası diğer ölmüş karakterler gibi dee'yi de tekrar dirilmiş olarak görürsem hiç şaşırmayacağım. ancak kabul etmek gerekir ki dizi boyunca en beklenmedik ve etkileyici ölüm sahnesi kendisine aitti.

karakteri güney afrikalı oyuncu kandyse mcclure canlandırıyor.

Hiç yorum yok: