29 Eylül 2008 Pazartesi

caprica

battlestar galactica külliyatında on iki koloninin merkezidir. başkenti caprica city olup en önemli şehirlerinden biri de delphi'dir. alt ve üst sınıf ayrımının dile getirildiği dirty hands adlı bölümde de tauron ve virgon gezegenleriyle birlikte yüksek yerlere gelmek için doğmanın şart olduğu gezegenlerden biri olarak geçtiğini görüyoruz. gemenon, sagittaron ve aerelon gibi fakir kolonilerde doğmanın hayata geriden başlamaya eşdeğer olduğu da vurgulanıyor.

on iki koloninin başkanlığı burada bulunur. politika ve sanatın odağı olmasının yanı sıra askeri merkezlerden biridir. diziye damgasını vuran adama ailesi de caprica kökenlidir.

ismini burçlardan alan tüm on iki koloni gezegenleri gibi caprica da ismimi, capricorn yani oğlak burcundan almıştır.

ikinci cylon saldırısı sırasında burası da nükleer bombalarla ağır hasar görmüştür, kalan bir avuç insan samuel anders önderliğinde cylonlara karşı direnmiştir. apollo'nın okunu bulmak için laura roslin tarafından gönderilen starbuck direnişçilerle karşılaşmış ve daha sonrasında bir kurtarma operasyonuyla sağ kalanlar gezegenden kaçırılmıştır.

saldırı sonrası işgal edilen caprica cylonlar için önemli bir üstü, aynı zamanda burada üreme yoluyla insan-cylon melezleri üretmeye çalıştıkları tarla (the farm) adı verilen bir tesis kurmuşlardı.

ayrıca on iki koloninin kaderini değiştirecek keşif, yapay zekalı robotların üretimi de burada hayata geçirilmişti. bu projeye önayak olanlar william adama'nın avukat babası joseph adama ve daniel graystone'du. bu iki ailenin öyküsünü ve ilk cylon'un üretim sürecini de dördüncü sezonun devamı başlamadan aralık ayında caprica adlı bir televizyon filminde izleyeceğiz.

bu yapım hakkında daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok: