26 Eylül 2008 Cuma

number six

insan görünümlü cylon modelleri içinde ilk karşımıza çıkan (mini series-pilot bölüm) ve insan ırkına en büyük zararı vermiş, tehlikeli ve çekici bir femme fatale, kırmızılı kadın, altı numaralı cylon; dizideki adıyla number six. (666 mevzusuyla alakalı olarak mı seçilmiştir numarası merak ediyorum, öyleyse de şaşıracağım söylenemez)


isminin bir zamanların meşhur dizisi the prisoner'daki (iron maiden bu kişiyi aynı isimde bir parçalarında anlatmıştı) number six'e bir göndermedir. dört sezon boyunca her biri ayrı karakterler olan pek çok number six kopyaları gördük, onları sırayla incelemeye çalışalım:

ikinci cylon saldırısı önce görülen number six:
yeni serinin pilot bölümünde karşımıza çıkıyor. cylon-insan barışı süresince her yıl insan tarafı bir elçi yollamış, cylonlar ise hiç elçi yollamamıştı. insan ırkının nerdeyse çoğunu yok olduğu cylon saldırısı öncesinde ilk kez insan görünümlü bir cylon görüyoruz. öncelikle on iki koloninin subayına "are you alive", yani "yaşıyor musun?" diye soruyor ve onu number six'lerin pek sevdiği bir şekilde öpüyor. sonrasında saldırı başlıyor ve on iki koloni yok ediliyor.

caprica six:
insan ırkının yok oluşunun gaius baltar'la birlikte baş sebebi diyebiliriz aslında kendisine. kadınlar konusunda zaten çok büyük zaafı olan gaius baltar karşısına yazılım uzmanı olarak çıkan bu çok güzel, çekici ve zeki kadının cazibesine dayanamıyor, sonunda ona savunma bakanlığının erişim kodlarını veriyordu. hikayenin sonu malum.

saldırıdan çok kısa bir süre önce caprica six ona kimliğini açıklamış ve gelen patlama öncesi vücudunu baltar'a siper etmişti. sonrasında tekrar dirildiğinde büyük bir cylon kahramanı olarak adlandırıldı ama bu görevi onda büyük değişiklikler yarattı. tıpkı bir çok bölümde görebileceğimiz gibi nasıl gaius baltarın hayali bir number six'i varsa, caprica six de hayali bir gaius görüntüsüne sahip oldu. ilerleyen zamanda yaptığı soykırımı sorgulamaya başlayan ve yedilinin önde gelen liderlerinden d'anna biers, yani number three'ye karşı çıkan caprica six; insan ırkının kaderine terk edilmesi gerektiğini düşünmeye başladı. ancak ilerleyen zamanlarda kendisini new caprica'daki cylon istilasının başında görüyoruz. burada gaius baltar'la tekrar başlayan ilişkisi baltar'ın da cylonlarla birlikte kaçmasıyla sürüyor. hatta bu dönemde baltar, cylon olabileceğini de düşünüyor.

caprica six, tıpkı diğer six modelleri gibi en dindar ve tek tanrının planlarına bağlı karakterlerden biri. özellikle de tek tanrının bir sonraki jenerasyonuna büyük bir inanç duyuyor. karl agathon ve sharon agathon'un çocukları hera agathon da bunun bir parçası. onun sağlığını korumak için sharon agathon'a ırkına ihanet pahasına yardım etmiş ve insanlara "teslim" olmuştu. dünyanın bulunmasına kadar bir hücrede kaldı.

bu modelin en önemli özelliğinden biri, gerçekten sevilmeye muhtaçlığı. iki yüzlü ve zayıf olmasına karşın belki de gaius baltar'a bağımlılığının sebebi de bu. ancak hücrede geçirdiği zaman sırasında son beşliden biri olduğunu öğrenen saul tigh ile yolları kesişiyor. saul tigh öldürdüğü karısı ellen tigh'ı six'in yüzünde görmeye başlamasıyla ne kadar başlarda six'e kötü davranıp, dediklerini dinlemese de bir bağ oluştuğunu görüyoruz. nitekim dr. cottle'ın muayenesi sonucunda saul tigh'dan bir bebek beklediği ve son beşlinin diğer yedi cylon ile üremesinin mümkün olduğunu görüyoruz.

gaius baltarın zihnindeki number six:
dizinin pilot bölümünde karşımıza çıkan başka bir kopya. dizinin ilerleyen zamanlarında gaius baltar'ın özellikle zor anlarında karşısına çıkan, onu yönlendiren, sürekli tanrının onunla ilgili bir planı olduğunu söyleyen, acımasız bir görü. bir yandan gaius baltar'ın bastırılmış bilinçaltı olduğu düşünülse de gaipten denilebilecek, baltar'ın asla erişemeyeceği bilgileri vermesi kafa karıştırıyor. kimi zaman baltarla aynı yerdeymiş gibi, kimi zaman ise caprica'daki evinde, caprica sahilinde de görünebiliyor. bunu bir cylon yeteneği olan projeksiyon ile de bütünleştirebiliriz aslında ama gaius baltar'ın son cylon olduğunu şahsen düşünmüyorum. ayrıca laura roslin, number eight, gaius baltar ve hera agathon'un bulunduğu kobol opera binası vizyonunda da bu modeli görüyoruz. bu görünün, caprica six'in gaius baltar görüsünün, kara thrace'in ölmeden önce karşısına çıkan number two-leoben conoy görüsünün kaynakları hala belirsiz. son cylon ile bağının olduğu da düşünülmüyor değil.

shelly godfrey:
gaius baltar'ı hainlikle suçlayan ve battlestar galactica mürettabatına insan gibi karışmış bir model. godfrey'in elinde gaius'u savunma bakanlığı önünde suçlu bir durumda gösteren bir fotoğraf vardı. bu dönemde gaius baltar tutuklanmıştı. baltar, godfrey'in ne kadar cylon olduğunu söylese de ona kimse inanmadı. o sırada godfrey de diğer six kopyaları gibi baştan çıkarma görevini william adama üzerinde uygulamayı denese de başarılı olamamıştı. fotoğrafı inceleyen felix gaeta, fotoğraftaki fotomontajın aslında çok basit olduğunu ve sırf doğru anda fark edilmesi için tasarlandığını keşfetti. ilgili bölümün sonunda çıkan baltar'ın zihnindeki six bunu tanrının bir planı olarak nitelendiriyor ve pek de olumlu olmayan itibarının, güvenle değişmesi için yapıldığını söylüyordu. shelly godfrey tutuklanamadan gizemli bir şekilde kayboldu ve bir daha görülmedi.

gina inviere:
battlestar pegasus'ta karşımıza çıkan, soyadı eski geminon dilinde diriliş anlamına gelen bir kopya. on iki koloniye gerçekleşen saldırı öncesinde pegasus mürettabatına yazılım mühendisi olarak alınan inviere, diğer kopyalarda olan baştan çıkarma ve güven uyandırma yetenekleriyle pegasus'un sert ve acımasız amirali helena cain'i bile dize getirmişti. helena cain ile duygusal bir ilişkiye giren inviere; kendra shaw ile birlikte cylon saldırısı sonrası bilgisayar ağının tamirinde çalışırken shaw'dan tıpkı caprica six gibi erişim kodlarını almayı başarmıştı.

büyük saldırıdan kör sıçrama ile kaçan pegasus'un peşine, inviere'in giriş kodlarını alması sonrası cylonlar takılmıştı bile. saldırı sonrası centurionlar içeri girmişti. ancak kendra shaw şans eseri başka bir six kopyasını görünce inviere'in maskesi düştü ve helena cain'in gerçek acımasız yüzüyle tanıştı. duygusal açıdan yenik düştüğü ve onu aldatan bu "şey" için, görevli subaylarından birine her türlü işkenceyi yapma iznini verdi. nitekim gina inviere kısa sürede tecavüz, darp, aşağılama gibi her çeşit işkenceye maruz kaldı ama inancı gereği kendini öldüremiyordu. nitekim bir cylon uzmanı olarak nam salan gaius baltar yanına girdiğinde ilk isteği kendisini öldürmesi olmuştu.

inviere, baltar'a diriliş gemisi hakkında değerli bilgiler verdi. elbette baltar bu six kopyasına da zaafını ve sevgisini gösterdi; kaçmasına yardımcı oldu. ilk işi de helena cain'i bulup onu öldürmek oldu. "you are not my type." ancak klasik gaius baltar zaafiyeti hatta salaklığıyla aşkının ve güveninin simgesi olarak inviere'e bir nükleer başlık gönderdi, bu da baltar'ın başkanlık yemin töreni sırasında en lüks yolcu gemilerinden biri olan cloud nine'daki ve çevresindeki diğer gemilerdeki binlerce yolcunun hayatını kaybetmesine yol açtı.

natalie:
final five arayışında olan ve cylon iç savaşını başlatan modellerden biridir. cavil olarak bilinen number one; her şeyin eskisi gibi gitmesini, final five ile asla ilişki kurulmaması ve bu yüzden de number three'nin asla uyandırılmaması gerektiğini savunuyordu. natalie bunun tam aksini savunurken, ayrıca final five'ın uyandığını algılayan cylon raider ve centurionların kazandığı özgür iradenin de sonuna kadar destekçisiydi.

natalie ve diğer six kopyaları, number two ve number eight kopyalarının desteğini almıştı. bu yüzden de number one başta olmak üzere ona destek veren number four ve number five kopyaları yüzünden ortada bir beraberlik mevcuttu. ancak "boomer" olarak bilinen sharon valerii, number one'a destek verince; natalie'nin tüm planları reddedilmiş oldu.

ancak natalie vazgeçmedi ve centurionların özgür iradesini engelleyen bir parçayı çıkarttı ve number one başta olmak üzere diğer karşıt görüştekileri onlara öldürttü. ancak number one da kolay pes eden türden değildi, natalie'nin düşüncelerini kabul etmiş gibi yapıp ekibine tuzak kurdu. diriliş gemisini başka bir yere sıçratıp natalie ve ekibinin gemisinin ftl sürücüsünü bozdular. bu aslında tüm gemidekilerin sonsuza dek yok olması anlamına geliyordu ki, number one ve taraftarları değişimi engellemek uğruna bunu göze almıştı.

kaçış sonrası, onun ekibinden bir number two kopyası, kara thrace'in belalısı diyebileceğimiz leoben conoy, demetrius ile dünya'nın rotasını arayan thrace'e ulaştı ve uzlaşma önerdi. sonrasında hybrid ile thrace karşı karşıya geldi. natalie bu olaylar sonrasında başkan laura roslin ve william adama ile görüştü ve onlara ittifak karşılığında, "the hub" adı verilen ve yok edilirse tüm cylon ırkının ölümsüzlüğü kaybedecekleri yapıyı yok etmeleri için bilgi verdi. çünkü natalie, cylonların sürekli dirilişinin onları geliştirmediğine inanıyordu ve ölümlü olmaya razıydı.

bu sırada hera agathon sürekli six kopyalarıyla ilgili görüler görmeye başladı ve resimler yaptı. daha önce opera binası görüsünü yaşayan sharon agathon, natalie'nin çocuğunu almasından çok korkuyordu. nitekim hera kaçıp natalie'nin yanına gidince, bunu gören agathon dayanmadı ve natalie'yi öldürdü. artık dirilme şansları da olmadığından bu da natalie'nin sonu oldu.

diğer kopyalar:
bu kadar çok karakter olmasına karşın aslında dizi boyunca başka six modelleri de gördük. diğer modellerde görülmeyen şekilde bu kopyaların saç renkleri de farklı olabiliyor. sebebi hala belirsiz. caprica ve new caprica'daki kopyalar, torn adlı bölümde salgın bulaşmış cylon ana gemisindeki siyah saçlı kopya, natalie'nin önderliğindeki diğer isyancı six kopyalarını da dizide görünen başka six klonları.

number six'i eski bir model olan tricia helfer canlandırıyor. sadece güzelliği ile değil oyunculuğuyla da dizinin en ilgi çekici karakterlerinden birine hayat vermeye devam ediyor. ayrıca number six için, the o.c'de julie cooper'ı oynamış (başka bir femme fatale) melinda clarke da düşünülmüş.

Hiç yorum yok: