28 Eylül 2008 Pazar

helena cain

battlestar galactica'nın belki de en antipatik bulunan karakterlerinden biri. acımasız, savaşçı ve inatçı kişiliğiyle karşımıza çıkan amiral helena cain, dizide yer aldığı kısa süreye rağmen izleyicide öyle ya da böyle güçlü etkiler bıraktı. seyirci kendisini özellikle televizyon filmi battlestar galactica razor'da daha iyi tanıma şansı bulmuştu.

cain'in en büyük amacı ne olursa olsun sağ kalmaktı. bunun için ilk cylon savaşı sırasında saldırı altında olan tauron gezegeninde yaşayabilmek için kendi öz kardeşini bile geride bıraktı. hayatta kalmak için, bu tür keskin ve rasyonel kararları ileride de verecekti. soyadı cain, tanrının sevgisini ve onayını kazanmak için ona en sevdiği varlığı olan kardeşini kurban eden kabil'in ingilizcesidir.

on iki koloniye yapılan büyük saldırı öncesi helena cain, mercury sınıfındaki battlestar pegasus'un amirali olarak scorpio gezegenindeki tersanede bulunuyordu. saldırı başladığında ağır darbeler alan pegasus'un kurtulma şansı yoktu, cain de altındaki subay kendra shaw'a çok yüksek risk taşıyan kör sıçrayış emri verdi. normalde sıçrama öncesi yapılan uzun hesaplamalar yapılması gerekiyordu yoksa gemi kendini bir güneşin ya da herhangi bir gezegendeki bir kaya kütlesinin içinde bulabilirdi. işte hiç bir hesaplama yapmadan rasgele yapılan sıçrayışlara da kör sıçrayış adı veriliyordu.

korkulan olmadı ve pegasus cylon saldırısından kaçmayı başardı. gemi içinde de bir yazılım mühendisi olarak karşımıza çıkan gina inviere bulunuyordu. inviere aslında bir number six kopyasıydı ve sert görünüşlü cain'i duygusal açıdan zayıf kılmış, onunla birlikte romantik bir ilişki yaşıyordu. cain, inviere'e son derece güveniyor ve değer veriyordu, ancak gerçekleri öğrendiğinde de aynı oranda hiddeti de inviere'e gösterecekti.

gemide xo'sunun adı jurgen belzen idi, ancak emirlerine itaat etmeyince cain, onu vurarak öldürdü ve jack fisk'i yerine atadı. ayrıca subay kendra shaw'ı da kendine benzetiyor ve takdir ediyordu. davranışlarından gelecekte yerine geçmesini istediği kişinin shaw olduğunu anlayabiliyoruz. cain, cylonlara karşı intikam yemini etmiş ve gerilla savaşı metodunu benimsemişti.

kendra shaw, pegasus'un bilgisayar ağının yeniden yapılanması sırasında gina inviere ile birlikte çalışıyordu. ağa erişim şifresi sadece ona aitti ancak inviere'in iç yüzünü bilmediğinden işleri hızlı kılmak için şifresini onunla paylaştı. kısa bir süre sonra da pegasus cylon filosu tarafından saldırıya uğradı. içeri giren cylon centurionları arasında shaw, tesadüfen başka bir number six klonu gördü ve inviere'in bir cylon olduğunu anladı. bunu derhal cain'e haber verdi ve aldatılmanın öfkesiyle helena cain'in gazabı büyük oldu.

emrindeki bir subay olan alaister thorne'dan bu "şeyi" sorgulamasını isteyen cain, bu "şey" insanlara çok benzediğinden, subayına her türlü acı, utanma ve korku duygusunu zorlamasını emretti. nitekim kısa bir süre sonra gina inviere'i defalarca dövülmüş, tecavüz edilmiş ve perişan bir halde görüyoruz.

bir süre sonra pegasus bir sivil filosuyla karşılaşınca gemide büyük sevinç yaşandı. ancak cain, askeri gereksinimlerin önceliği ve savaş durumundan ötürü bu gemilerdeki işe yarar mürettabatın, sivil gemilerde bulunan gerekli parçaların hatta gemilerin kaçması için tek şansı olan ftl sürücülerinin bile pegasus'a getirilmesini emretti. getirilmesini istediği kişilerin elbette aileleri de yanında bulunuyordu. kendra shaw, ve jack fisk'in önderliğinde sivil gemilere varan pegasus ekibi haliyle direnişle karşılaştı. bunun üzerine cain, direnen kişilerin ailesinin gözü önünde vurulmasını emretti ve bu emri de kendra shaw tarafından uygulandı. direniş kırılıp pegasus ekibi gerekeni aldıktan sonra, sivil filo kaderine terk edildi.

yaklaşık altı ay sonra pegasus, battlestar galactica ile karşılaştı. ilk başta yaşanan büyük sevinç sonrası hiyerarşik düzenin sancıları başladı. rütbe olarak komutan william adama'dan üstün olan helena cain, galactica'nın bazı mürettabatının pegasus'a aktarılmasını emretti, bu isimler içinde kara thrace ve lee adama da bulunuyordu.

otoriter ama sevecen yönetime sahip william adama'dan sonra helena cain'in sorgulamayı kabul etmeyen ve sert yönetimi memnuniyetsizlik yaratıyordu. cain, savaş döneminde olduğu için kendisini başkan laura roslin'den üstün görüyor ve alt metinde roslin'in başkanlık öncesi mesleği olan eğitim bakanlığı ünvanını da küçümsüyordu.

adama ile arasındaki ilk büyük gerginlik, gina inviere olayı sonrası galactica'da bir cylon olduğunu öğrenince gerçekleşti. sharon agathon'un inviere gibi "sorgulanmasını" isteyen cain, bu iş için gene alastair thorne'u görevlendirdi. ancak bunu engellemek için karl agathon ve galen tyrol müdahale edince çıkan kavgada, tyrol thorn'u kazara öldürdü. olay sonrası cain, ikiliyi idam cezasına çarptırdı ancak kendi mürettabatının adil bir şekilde yargılanmamasını kabul etmeyen adama, ekibine ikilinin gemiden kurtarılmasını emredince iki geminin viperları arasında bir it dalaşı başladı. az daha iç savaşa dönecek bu kapışma starbuck'ın gina inviere'in sorgusunda aldığı bilgiler ışığında cylon diriliş gemisini bulma haberiyle son buldu.

ancak sular durulmamıştı. starbuck'ı da tıpkı kendra shaw gibi kendine yakın görev helena cain, onu hava grubunun yöneticisi (cag) olarak atadı. starbuck'ın liderliğindeki ekibin görevi diriliş gemisini yok etmekti. bu görev planlanırken william adama starbuck'tan diriliş gemisinin yok edilmesi tamamlanınca helena cain'i öldürmesini, helena cain de emrindeki xo, jack fisk'ten william adama'yı öldürmesini istedi. böylece aynı ipte iki cambaz oynamayacaktı.

görev başarıyla tamamlandı ve hem starbuck hem de jack fisk asıl "görevlerini" gerçekleştirmek için haber beklemeye başladılar. ancak aynı anda hem adama hem de cain, emirlerini geri çektiler. şu bir gerçek ki ikisi de birbirinin yaptığını biliyordu.

number six kopyalarına zaafı bulunan gaius baltar, sorgulanması için görevlendirildiği gina inviere'in kaçmasına yardım etti. kaçan gina inviere'in de ilk işi uzun süredir çektiği ızdırabı yaşamasının sebebi olan helena cain'i öldürmek oldu. cain'in son sözleri bir askere yakışır şekilde "frak you" idi.

helena cain, görkemli bir törenle uğurlandı ve ondan sonra en yüksek rütbedeki komutan william adama, amiral rütbesine terfi etti. eski seride cain karakteri bir erkekti ve adama'nın altında yer alıyordu. yeni serideki gibi gözüpek ve inatçı olan bu karakter cylon filosuna intihar dalışı yapmıştı.

karakteri 24 ve prison break'ten tanıdığımız amerikalı oyuncu michelle forbes canlandırdı.

Hiç yorum yok: