28 Eylül 2008 Pazar

new caprica

kobol ve on iki koloniden sonra insanlığın kalan parçasına geçici yuvalık yapan bir gezegen. on iki koloninin merkezi caprica'ya ithafen adı verilmişti.

insan ırkının baş belası gaius baltar'ın seçimleri kazanmak için tek kozuydu. işin en ironik yanı da bunu koz olarak görmeden önce baltar'ın da "bir bilimadamı olarak, burada yaşama saçmalığına onay vermem imkansız" şeklinde açıklamalarıydı.

new caprica gezegeninin konumunun tek avantajı, orada bulunan gök cicimleri yüzünden yerinin tespit edilmesinin çok zor olmasıydı. böylece insanlar huzurlu bir hayat sürecekti.

"there are too many copies, and they have a plan."

insan ırkının yok edilmesinde en büyük paya sahip olan number six modelinin bir kopyası olan gina inviere, cloud nine'ı gerizekalı baltar'ın aşkının ve güveninin simgesi olarak ona yolladığı bir atom bombası ile havaya uçurmuştu. nitekim cylonlar da işgal sonrası, onları nükleer patlama izinden bulduklarını söylüyordu. genelde kıl olsam da laura roslin insanların buraya yerleşmemesi için kendini yırtmıştı, hak veriyorum kadına.
battlestar galactica ve battlestar pegasus'un gelişine kadar saul tigh, galen tyrol ve samuel anders insan direnişinin bel kemiği olmuştur. tory foster da aktif bir rolde görünüyor. (bu dört isim arasındaki yedi farkı değil en büyük benzerliği bulun)

hakikaten ironiktir bu isimlerin ön planda olması.

galactica tarihinin en muhteşem askeri operasyonu da bu gezegen dolaylarında gerçekleştirilmiştir. galactica'nın yalancı izlerle cylonları kandırmasıyla başlayan operasyon geminin taş gibi atmosfere girişiyle devam etmiş, sonrasında viperların çıkarken sonra yere çok yakınken geri sıçramıştır. sonrasında galactica'nın dört cylon baseship ile sıkışmışken, pegasus'un görkemli girişi, intihar dalışıyla kalan son iki baseship'i harcaması da unutulmaz anlardır. çok kere izledim hala doyamadım, nitekim o muhteşem bölüm; exodus part 2, belki de dizi tarihinin de en iyi bölümüdür. kırk beş dakikaya bu kadar şeyi sığdırmak kolay değil.

new caprica insanoğlu için yeni bir yuva olmanın yakınına bile geçemedi. insanlar orada yaşadıkları sürece zaten cylonların esiri konumundaydı. cylonlar ileride bu insanların soyları onlara nefret dolup peşlerine düşecekleri korkusuyla new caprica'yı terkedememişlerdi, yoksa onların da bu verimsiz yerde bulunmaktan memnun olduğu söylenemez.

insanların direnişi artınca cylonlar gaius baltar'a onların istediği iki yüz kişinin idam emrini içeren bir belgeyi zorla imzalattırdı. bu belge ileride baltar'ın başına epey bela oldu.

new caprica'dan kurtulduktan sonra bir çok kişi eskisi gibi olamadı. hain olduğu için aşık olduğu karısı ellen tigh'ı öldürmek zorunda kalan saul tigh (ayrıca uzun süre işkence görmüş ve bir gözü çıkarılmıştı), bir number two kopyası olan leoben conoy tarafından hapsedilen ve öz kızı olduğunu sanıp, daha sonra kandırıldığını anlayan kara thrace buna örnekti. filoda new caprica'da kalanlar ve sonradan gelenler arasında bölünmeler oluştu, new caprica'da şüpheli olanlar illegal bir şekilde yargılandı ve cylonlarla işbirliği yaptığı kesinleşenler idam edildi. demokratik adalet sistemi yerine orman kanunlarının işlediğini ve filodaki bütünlüğün her geçen gün biraz daha parçalandığını fark eden laura roslin herkese genel af çıkarttırdı.

Hiç yorum yok: