9 Eylül 2008 Salı

lee adama

battlestar galactica'nın ve tüm filonun yöneticisi olan william adama'nın oğludur. özellikle demokrasi konusunda son derece duyarlı ve idealist bir karakter, başarılı bir askerdir. çağrı kodu apollo'dur. ingiliz oyuncu jamie bamber tarafından canlandırılır.

eski seride bu rolün sahibi yeni seride tom zarek rolündeki richard hatch'tir.

rütbesi yüzbaşıyken, öncellikle cag olmuş, viper pilotlarını yönetmiştir. ilerleyen zamanlarda binbaşı olmuş, battlestar pegasus'a geçmiş orada en sonunda geminin komutanı olmuştur.

kara thrace ile iniş çıkışlı ama hiç bitmeyen bir duygusal ilişkisi bulunsa da sonunda anastasia dualla ile evlenmiştir. sırf starbuck ile ilişkisi dizinin odak noktalarından birini oluşturur.ayrıca babası amiral adama ile her zaman sorunlu bir ilişkisi vardır. sürekli babasının kayırmasıyla bu görevi aldığı baskısına düştüğünden kendini ispatlama ihtiyacı duyar ve onun gölgesinden çıkmayı saplantı haline getirdiğini hissedebiliriz.

başarılı askerlik hayatına gaius baltar'ın mahkemesi sırasında kendi isteğiyle son vermiştir. sivil olarak baltar'ı savunmuş ve beraat etmesini sağlamıştır. ayrıca hukuk konusundaki yeteneğini de ortaya koymuştur. ancak bunu yapma sebebi baltar'a duyduğu sempati değil kim olursa olsun onun da bir koloni vatandaşı gibi yargılanma hakkı olduğuna inanmasıdır.

askeri kariyerini bıraktıktan sonra roslin'in kabinesinde delege olarak siyasi kariyerine başlar, ancak laura roslin'in cylon ana gemisine bindiği andaki gizemli kayboluşu sonrası yönetim boşluğu oluşur. başkan yardımcısı tom zarek yasal olarak başkanlığa vekalet etmesi gerekse de william adama'nın onu kabul etmemesi sonucunda başka bir isim arayışına gidilir. bu sürecin sonunda romo lampkin'in de tavsiyesiyle, lee adama on iki koloninin yeni başkanı olur.

d'anna kurtarıldıktan sonra galactica'ya gelir ve filoda son beşlinin dört üyesinin bulunduğunu söyler. tıpkı cylonlara güvenmediği için dünyanın yerini bilen dörtlünün doğrudan ona getirilmesini isteyen roslin gibi, d'anna da insanlara güvenmediği için dörtlü onlara katılana kadar insanları ana gemisinde esir tutacağını söyler.

tory foster doğrudan cylonlara katılır ancak üçlünün sessizliğini koruması üzere d'anna üçlü gelmediği sürece on beş dakikada bir insanlardan birini idam edeceğini açıklar. bu sırada kimliğini william adama'ya açıklayan saul tigh, kendisinin yem olarak kullanılmasını ister.


saul tigh'ın itirafı, otuz yıldır tanıdığı can dostunun cylon çıkması üzerine filonun en güçlü adamı william adama çaresiz, kırgın ve güçsüz bir hale düşmüştü. bu olay sonunda baba ile oğul arasındaki incelen bağlar tekrar sağlamlaştı ve insiyatifi eline alıp krizi yöneten lee adama oldu.

tigh'ın diğer cylonların kimliğini de açıklamasıyla d'anna ile restleşen ve tigh'ı hava kilidinden atmakla tehdit eden lee, tehditini tam gerçekleştirecekken starbuck'ın dünyadan gelen sinyali bulmasıyla bundan vazgeçmişti. sonuçta döngünün kırılabileceğine inanan lee, bilgisini cylonlarla paylaştı. insanlar ve isyancı cylonlar dünyayı bulmak üzere yola çıktı. laura roslin'in ortaya çıkmasıyla koloni tarihindeki en kısa süreli başkanlığa da imza atmış oldu.

ancak dünyaya gidip de ölü bir gezegen bulduklarında laura roslin tüm insanlığı kendi kehanetleri yüzünden bir hiçliğe sürüklediğini düşünerek ruhsal çöküntüye uğradı ve ne filoya ne de on ikiler meclisine açıklama yapmayı reddetti. babasının da isteğiyle bu sorumluluğu lee üstlendi.

anastasia dualla, bu sırada kendisine tıpkı pegasus'ta bocaladığı dönemdeki gibi destek oldu ve cesaret verdi. baltar'ın mahkemesi sırasında dualla ile yıpranan ilişkileri tekrar düzeliyordu. ancak birlikte geçirdikleri güzel bir akşamdan sonra dualla, lee'ye veda etti ve hiç beklenmedik bir şekilde kendini öldürdü.

dualla'nın ölümüyle daha da zorlu ve üzüntülü günlerin beklediği lee, bir yandan acısıyla baş ederken bir yandan da filonun politik önderliğini yapmak durumda. ayrıca kendisi için bir diğer önemli kişi olan starbuck'ın ona söylemek istediği bir şey var.

Hiç yorum yok: