30 Eylül 2008 Salı

cylon basestar - ana gemi

cylon hava gücünün bel kemikleri olan bu üst düzey savaş gemileri insan filosunun en büyük düşmanları. dizi boyunca karşımıza üç tür ana gemi çıkıyor: birinci cylon savaşı sırasında kullanılan ana gemiler, ilk hybridi koruyan gardiyan tipi ana gemi ve dizide sıkça karşımıza çıkan modern ana gemiler.

ikinci cylon saldırısı ile insanların karşısına çıkan ana gemiler, eskilerine göre teknolojik anlamda ileri ve çok daha güçlüydü. karakteristik tasarımlarıyla dikkat çeken bu gemiler, yukarıdan bakıldığında bir yıldıza benziyor.

tıpkı diğer cylon gemileri gibi aslında ana gemi de organik yapıya sahip. ağır hasarlar aldığında geminin aldığı hakiki yaraları görebiliyoruz. ayrıca organik yapısından ötürü ana gemiler iyileşebiliyor. (bana starcrafttaki zerg ve terran ırklarının birleşimini çağrıştırıyor) yüksek bir hızda hareket eden ve ışık hızında sıçramalar gerçekleştirebilen bu gemilerin içi de en az dışı kadar kendine has bir tasarıma sahip. cylonların simgesi olmuş kırmızı ışık şeritleri, labirenti andıran ışıklı koridorları (caprica six, her cylon'un bu koridordan geçerken projeksiyon yöntemini kullanarak istediği şeyi gördüğünü söylemişti) ile ana gemiler epey ilgi çekici.

geminin merkezi makine dairesi değil. her ana gemi bir hybrid tarafından kontrol ediliyor. aslında cylonların söylediğine göre hybrid geminin kendisi. hybrid gemiye kenetli durumda ve zihnindeki hareketlenme ile gemiyi yönetiyor. bu yüzden ruh hali bile geminin hareketlerini etkiliyor. yedi cylon modeli ellerini iletken bir sıvının olduğu bir bölmeye koyarak gemiyi kontrol edebiliyorlar. kontrol dairesinin yanlarında camın üzerine suların damladığı bölümler mevcut.


ana gemi içinde cylon akıncıları (raider) barındırıyor. ayrıca gemi içinde insan görünümlü modellerin dışında centurionlar da bulunuyor. uzun menzillik nükleer füzeler fırlatabilen ana gemilerin saldırı ve tahribat gücü epey yüksek.

ilk cylon saldırısında boy gösteren ana gemilerin üretim zamanı belli değil. ancak o dönemin epey öncesinden gizlice üretildiği tahmin ediliyor.

gardiyan ana gemisi, diğerlerinden farklı olarak ilk cylon savaşının son dönemlerinde üretilmişti ve modern ana gemilerle eskileri arasında köprü görevini görüyordu. william adama buz gezegenine inip tesadüfen cylonların insan-robot arası bir tür yaratmak için insanlar üzerinde deneylerin yapıldığını keşfetmişti. bunu rapor edeceği sırada savaşın bittiği haberini almış, gardiyan ana gemisi de kaçmıştı. ilk hybrid de bu geminin içinde bulunuyordu. cylonlar evrimleşirken, gardiyan ana gemi kutsal saydığı ilk hybrid ile kaçtı. zaman geçmesine karşın değişmedikleri için geminin içindeki cylon centurionların da eski model olduğunu görüyoruz.



Hiç yorum yok: