9 Eylül 2008 Salı

teoriler: bölüm beş - alnımızda ne yazıyorsa o

gelelim açıklanması şimdilik imkansız detaylara:
* beşler tapınağını insan ve cylonlar bulmuşken, tam o sırada süpernovanın patlaması ve d’anna’nın son beşliyi görme zamanlaması nasıl açıklanır?
* tam ionian nebula’ya geldiklerinde starbuck tam vaktinde nasıl geri yollandı? şu meşhur nebula desenini neden eskiden beri oraya buraya çiziyor?
* son beşli özenle battlestar galactica’nın ve diğer gemilerin içine yerleştirildi. galactica’nın eski teknoloji olması onu kurtarsa da gemi defalarca cylonlar tarafından yok edilme tehlikesi altında kaldı ve çok kıymetli son beşlinin çoğu oradaydı ve onlar da yok olabilirdi. bu risk neye göre alındı? (robot kafalar onları tanıyordu demek hatalı, çünkü o sırada dörtlü aktive olmamıştı ve yedili tarafından saul tigh’ın gözü çıkarılmıştı örneğin.) samuel anders işgal altındaki caprica’da kaldı ve direniş sırasında öldürülebilirdi. o da sağ kaldı. nasıl?

* özellikle gaius baltar görüleri yardımıyla gaipten bilgileri nasıl oluyor?
* hybridler tüm kehanetleri neye göre yapıyor ve neden döngü kırılmadan doğru çıkıyor?
* bunların hepsi “frakkin” bir deney mi, siz sapık mısınız?

daha aklıma gelen bir sürü soru kader, kısmet, alın yazısı kapsamında incelenebiliyor şimdilik. açıkçası son on bölüm kala ne kadarı mantıklı şekilde açıklanacak, ne kadar alın yazısına bağlanacak bilmiyorum ama özellikle şu tesadüfi ve ya mucizevi görünen detaylar açıklanırsa pek güzel olacak.

kapanış olarak battlestar galactica, bana nibelungen destanına rakip uzunlukta yazılar yazdıran, "bu kadar zamanı derslerime versem birincilikle mezun olurdum" hissiyatını bünyeye aşılayan bilimkurgu dekoru üzerine inşa edilmiş muhteşem bir psikolojik ve felsefik bir dramadır. gelmiş geçmiş en iyi, belki en popüler değil ama unutulmaz dizilerden biri olacağını düşünüyorum, olmasa da olur aslında.

2 yorum:

Umut dedi ki...

Miniseries'i seyrettikten sonra, 4.sezon 10.bölüm bitişine kadar düşüncem şöyleydi:

Koloniciler Dünya'yı bulduklarında, Saylonlarla birlikte büyük bir savaş içinde olacaklar ve Dünya'ya inebilen üç kişi olacak: Hera Agathon, Nicholas Tyrol ve tabii ki Gaius Baltar. Ortalıkta insan hariç her türlü yaşam mevcut olacak ama Dünya'nın ilk insanları olacaklar, Adem ve Havva haline gelecekler diye düşünmüştüm. Hatta Gaius'un Nicholas'a bir elma verebileceğini bile düşündüm :)

Belki bir yerde Dünyalı'ların aslında tamamiyle insan olmadığını, insan-saylon melezi olabileceği fikri bu diziyi bağlayabilirdi. Ama alışılagelen oldu, Revelations bizi gene şaşırttı...

Aurora dedi ki...

Hera Agathon ve Nicholas Tyrol'ün sıfırdan başlayıp Dünya'ya inme fikri çok orijinal ve güzelmiş. Aslında dini motiflere de uyuyor. Dizi son bölümüyle öyle bir şaşırttı ki açıkçası şimdiki rotalarını kestirmek imkansız.

Dünya'yla ilgili olasılıklar şöyle bence:

*Çemberin bir noktası dünyada başlamıştı ve çok uzun yıllar önce dünyada insanlar yapay zekayı üretti; geliştiler isyan ettiler vs. Çıkan savaşta dünya yok oldu Kaçabilen son beşli (son beşli dünya'ya gitmişti demişti hybrid, en mantıklısı bu bence) kobol'a kaçtı, meşhur on iki model on iki tanrı olup sonra insanları yarattı vs vs.

*On üçüncü koloni dünyaya ulaştı ve aynı şekilde getirdikleri teknolojiyle onlar da yapay zeka ürettiler ve çıkan savaşta dünya yokoldu.

Dünyalıları kim yarattı sorusuna cevabım yok, işin sonu tek tanrıya da bağlanabilir.