29 Aralık 2008 Pazartesi

battlestar galactica: razor

> giriş
battlestar galactica razor, battlestar pegasus'ta geçen olayları ele alan uzun bir özel bölüm. olaylar binbaşı kendra shaw'ın gözünden anlatılıyor. bölüm boyunca helena cain ve william adama'nın flashbacklerini incelerken (extended edition) aynı zamanda ikinci cylon saldırısından galactica ile karşılaşmasına dek battlestar pegasus'ta geçen önemli olayları öğreniyoruz.

dizinin normal seyrinde pegasus ile filo karşılaşmış, amiral helena cain rütbesi gereği askeri hiyerarşide william adama'nın üzerinde olduğu için filonun başına geçmişti. ikilinin arasındaki gerginliğin sonucunda iki battlestar arasında çatışma çıkmak üzereydi. ayrıca dizi seyrinde önem taşıyan bir number six kopyası olan gina inviere'i de görmüştük.

> başlangıç
razor'da helena cain'in gina inviere tarafından öldürülmesinden sonra yerine geçen fisk ve garner'ın da aynı akıbeti paylaşması sonucunda terfi eden komutan lee adama'nın (commander) pegasus'un başına geçmesiyle başlıyor. lee adama'nın yaşı ve soyadı gereği babasının hediye ettiği arabayı kullanan bir çocuk gibi muamele görme ihtimali yüksek. pegasus'un cag'i (commander of air gropu) olarak kara thrace'i atıyor. xo seçimini ise dizide daha önce görmediğimiz bir karakter olan kendra shaw'dan yana kullanıyor.

kendra shaw cain zamanında bir çok övgüye sahip, hızlı yükselen bir asker; ancak cain'in ölümü sonrası pegasus'un başına geçen jack fisk ve barry garner tarafından itaatsizlik notları düşülmüş ve davranışları değişmeyince sonunda mutfak görevine verilmiş biri. ayrıca kendisinin ilaç bağımlısı olduğuna da görüyoruz.

lee adama'nın amacı shaw'ı xo olarak atayarak helena cain'in mirasına saygı duyduğunu göstermek ve gemiyi yakınen tanıyan birinden faydalanmak. ama kendisinin de belirttiği gibi aslında helena cain'in mirası ya da anısı umrumda değil. ancak kendra shaw görevini hakikaten başarıyla yerine götürüyor, hatta william adama'ya göre saul tigh'dan bile sert bir xo kendisi.

iki kadının aynı ipte durması zordur, hele iki güçlü kadının daha da zor. kendra shaw ile kara thrace'in egolarının çatışmasını da izleyebiliyoruz bu bölümde. zamanla ikilinin birbirine ne kadar çok benzediği ortaya çıkıyor ve aralarında değişik bir saygı oluşuyordu. ancak kendra shaw'ın geçmişinde çok etkili olaylar mevcut. geriye döndüğümüzde shaw'ın pegasus'a ilk atandığı güne dönüyoruz.

> ikinci cylon saldırısı ve sonrası
kendra shaw'ın flashbacklerinde scorpio kolonisinin tersanesinde bulunan pegasus'u görüyoruz. başında sertliği ile bilinen amiral helena cain var. saldırı başladığında orada bulunan pek çok gemi ağır saldırı sonucunda kaybediliyor. pegasus'un da dayanması imkansızken helena cain kör sıçrayış emri veriyor. kör sıçrayış hiçbir hesaplama yapmadan rasgele bir yere atlamaya verilen isim. haliyle bir güneş ya da katı bir cismin içine sıçrama riski mevcut. hatta bu emri uygulamadan önce kendra shaw duraksıyor. ancak bu emir pegasus'takilerin yaşamını kurtarmıştı.

saldırıdan kaçış sonrasında cain, cylonlarla savaş sözü veriyor. gemi içinde güvendiği isimlerden biri bilgisayar yazılımı uzmanı gina inviere. kendisinin cain ile duygusal bir ilişkisi olduğunu da öğreniyoruz. saldırı sonrası geminin elektronik sisteminin yeniden yapılanması sırasında shaw, güvenlik kodunu işlerin çabuk yürümesi amacıyla gina ile paylaşmıştı.

helena cain'in gerilla savaşı emri cylonlar tarafından pusuya düşürülünce tehlikeli bir hal alıyor. gemideki silahlar birden etkisiz hale geliyor, buna rağmen cain viperlara saldırı emri verince geminin xo'su belzen bunun pek çok kişinin ölümüne sebep olacağı gerekçesiyle emri uygulamayı reddediyor. bunun üzerine cain emrini uygulamayan belzen'ın tabancasını alarak onu vuruyor. o anda jack fisk'i yeni xo olarak atıyor.

cylon saldırısının etkisi artıyor ve içeriye centurionlar girmeye başlıyor. o sırada kendra shaw centurionlardan kaçan gina inviere'i görüp cic'e yolluyor. centuriondan kaçmak için saklanan shaw başka bir number six kopyasını görüp derhal vuruyor ve kopya güvenlik kamerasının önüne yığılıyor. böylece pegasus ekibinden biri insan görünümlü cylonların varlığından ilk kez haberdar oluyor.

derhal cic'e dönen shaw, gina'nın bir cylon olduğunu ve kamera kaydını gösteriyor. böylece gina tutuklanıyor ve haliyle aldatılmanın öfkesine sahip helena cain'in gazabıyla karşılaşıyor.


savaşın faturası oldukça ağır olmuştu. ekibin önemli bir kısmı ölmüş, viperlar yok edilmişti. pegasus kendi viper üretimini yapabilen mercury serisi bir savaşyıldızı olmasına karşın ellerinde hammadde yoktu.

> scylla katliamı
kendra shaw'ın bölüm boyunca vurgulanan en önemli flashback'i bu olaya ait. on beş gemilik bir sivil filosuyla karşılaşan pegasus ekibi büyük bir sevinç içinde olmasına karşın helena cain'in planları çok farklıydı. savaş halinde bulunmalarından ötürü bu gemilerdeki ftl sürücülerini, önemli hammadde ve insan gücünün pegasus'a transferini, itiraz halinde de güç kullanılmasını emretmişti. görevli kafilenin başında jack fisk ve kendra shaw bulunuyordu.


scylla gemisindeki sevinç fisk'in cain'in emirlerini okumasıyla yerini korku ve isyana bırakmıştı. gemiye alınması istenen kişinin aileleri de ordaydı ve sivil gemilerin ftl sürücülerinin alınması demek onları kaçma şansı olmadan ölüme terk etmek demekti. isyanın artması sonucunda cain gelmeyi reddeden kişilerin ailesinin vurulması emrini vermişti. jack fisk bu emri uygulayamadı ancak shaw bir süre sonra sivillerden birini vurdu. arbede sırasında bir çok sivil öldürüldü.

istediklerini alıp gemiye döndüklerinde shaw olayların etkisinden kurtulamadı. cain tarafından binbaşı rütbesine yükseltildi. shaw'ın hissiyatını algılayan cain savaş zamanında, sağ kalma mücadelesinde insanın en yapamayacağı hatta nefret edeceği şeyleri yapmak zorunda olduğu ve tereddüt etmemesi gerektiğini söyledi. kişi bir ustura kadar keskin ve kararlı olmalıydı. (ustura = razor) bu olaydan sonra cain'in elinde sıkça gördüğümüz çakı shaw'a ait oldu.

> son
günümüze geri döndüğümüzde pegasus ekibi iki pilot ve bir sivil mühendisi kurtarma görevinde farklı bir tür raider ile karşılaşıyorlar. sharon valerii bu geminin eski cylon guardian türüne ait olduğunu söylüyor. bunlar orijinal ilk centurion modelleri, ve artık kullanılmaz oldukları için kullanımdan kalkmaları gerekirken kaçmayı başarmışlar. ayrıca tanrı olarak gördükleri ilk hybrid'i de koruyorlar. ilk hybrid, insansı modellere geçmeden önce yaratılmış bir ara tür ve sonrasında proje iptal edilmiş ve ölüme terk edilmiş. ancak hybrid guardianlar sayesinde kurtarılmış ve hala evrimleşmeyi bekliyordu. bunun ortaya çıkması amiral william adama'nın eski anılarını canlandırmıştı.

cylon guardian basestar'ın konumunun belirlenmesi sonrasında kurtarma görevi için lee adama tarafından kendra shaw ve kara thrace başta olduğu bir ekip görevlendiriliyor. içeri girdiklerinde ekipten biri centurionlar tarafından vurulup kaçırılmak üzereyken shaw onu öldürüyor. çünkü bir insanın daha cylonlar için deney malzemesi olmasını kabullenemiyor.

görev kurtarılacak kişileri oradan çıkardıktan sonra atom bombasıyla cylon gemisini yok etmek idi. pegasus ile ekip arasındaki bağlantı cylonlar tarafından kopartılıyordu. çatışma sırasında atom bombasının uzaktan tetiği de hasar görünce uzaktan patlaması imkansız hale geldi, shaw da vuruldu. bu durumda bir kişinin geride kalıp bombayı elle patlatması gerekiyordu. tekrar bağlantı kurulduğunda haber alınınca bu görev için seçim lee adama'ya kalmıştı. çok şaşırtıcı bir şekilde bu ölümcül görevi kara thrace'e bıraktı.

intihar görevi thrace'e ait olsa da kendra shaw -büyük ihtimalle yaşadıklarının da etkisiyle- rütbesinin yükseliğini ve silahını kullanarak thrace'e gitmesini emretti. cain'in çakısını da ona bıraktı. bombayla birlikte içeri girdiğinde ise onu tanıyan ve adıyla çağıran ilk hybrid ile karşılaştı. hybrid shaw'ın neden bunu yapmayı seçtiğini biliyordu.

ilk hybrid, hikayenin kaderi açısından çok önemli şeyleri söylemişti. kara thrace'in ölümün habercisi olduğunu; insan ırkını sona götüreceğini ve insanların onları izlememesi gerektiğini. bunu lee adama'ya iletmek istemesine karşın gemi ile bağlantı kaybolunca shaw hydbrid'in son sözlerini ona iletemedi. "she will lead the human race to its end, she is the herald of the apocalypse and the harbinger of death, and she must not be followed."

patlama öncesinde hybrid'in son sözleri bsg'nin en meşhur sözlerinden biriydi: "all has happened before and it will happen again." mesajını iletemeyen shaw bombayı ateşledi, hybrid ve kendisi dahil tüm basestarı yok etti.

> razor flashbacks
razor'ın bir bölümünde william adama'nın geçmişinden kesitler görüyoruz. bu bölümler razor flashbacks diye adlandırılmıştı.

birinci cylon savaşında william adama cylonların bir süper silah ürettiği bilgisiyle bir araştırma görevine çıkmıştı. bir cylon tesisine girmiş, ve orada hybrid havuzlarına benzer bir yapı, insan vücudu parçaları görmüştü. ayrıca halüsinatif bir şekilde kan dolu sudan bir elin çıktığını ve işkence çeken insanları da algıladı.

içeriden ilk hybrid'in sesi geliyor ve gene aynı şeyi söylüyordu: "all has happened before and it will happen again." tesiste sarışın mavi gözlü bir adam ve küçük bir çocukla karşılaşan adama onları kurtarmak istese de başaramadı. bu insanların kimliği ya da cylon modelleri ile bağlantısı da merak edilen bir konu.

william adama tesisten çıktıktan sonra koloni kuvvetlerine bu tesisi ve içindekileri ihbar etmişti. ancak o sırada cylonlar ve insanlar arasında barış yapıldığı haberi adama'ya iletildi ve onu oradan almak için bir ekip yollandı. az önce bahsi geçen guardian basestar da o sırada kalkışa geçerek gezegenden ayrıldı.

helena cain'in flashbacklerinde ise çocukluğuna dönüyoruz. birinci cylon saldırısında ailesiyle birlikte tauron'da saldırı altında kalıyorlar. ölümcül yaralanan cain'in babası kız kardeşini alıp bir sığınağa kaçmalarını salık veriyor.


cain'in kızkardeşi kaçarken kendini yaralıyor ve koşma şansı kalmıyor. cain paniğe kapılıp kızkardeşine koşmasını söylese de o bunu yapamayınca kendisi kaçıyor ve kızkardeşini kaderine terk ediyor. en son cain'in kızkardeşinin centurionlar tarafından sarıldığını görüyoruz.

centurionlar cain'in de varlığını fark ediyorlar ancak o sırada insanlar ve cylonlar arasında barış yapıldığı haberi gelince tauron'dan uzaklaşıyorlar. cain kızkardeşinin bebeğini buluyor, böylece tüm ailesi cylon saldırısında katledilmiş oluyor.

> önemli detaylar
bu bölüm kendra shaw ve helena cain odaklı olmasına karşın bölümün getirdiği en önemli sorular aslında ilk hybrid ve kara thrace ile ilgiliydi. ilk hybrid'in kendra shaw'ı tanıması ve uzun zamandır onu beklediğini söylemesinden, thrace ile ilgili kehaneti son derece ilgi çekici. diğer hybridler gibi pek çok "gaipten gelen" bilgiye sahip. hala hybridlerin nasıl bunu bildiği açıklanmasa da, döngü teorisi ile bağlantılı olması muhtemel.

hybrid'in kara thrace ile kehaneti doğru çıktı diyebiliriz. neticede insanlığı götürdüğü yer, bombalarla paramparça edilmiş, ölü bir dünya. kalan on bölümde bu sözün başka bir anlamı olup olmadığını da umarım göreceğiz.

flashbacklerin getirdiği en önemli karışıklık da birinci cylon savaşı sırasında insan-cylon kırması ara bir tür yapan ve o döneme dek sadece mekanik yapıya sahip modelleri görünen cylonların nasıl olur da saul tigh gibi tamamen insansı bir modeli insanların arasında sızdırmayı başardıkları olsa gerek. buradan olay örgüsünün çok daha farklı olduğu ve esasen son beşlinin şu anki cylonlardan hatta insanlardan bile eski oldukları iddia edebiliriz. bunla ilgi fikirleri teoriler kısmından okuyabilirsiniz.

Hiç yorum yok: