9 Aralık 2008 Salı

mistizm: vizyonlar & kehanetler

mistik öğeler battlestar galactica evrenindeki olaylarda çok önemli bir yer tutuyor. sebebi açıklanmamış belki de açıklanmayacak pek çok gizemli olay karakterlerin hayati kararlar almasına, geleceğin şekillenmesine sebep olabiliyor.

tüm bu mistik kavramlara mantıklı bir açıklama gelecek mi bilmiyorum, ancak döngü teorisi ve insanların da aslında cylonlar gibi başka bir üst gücün ürettiği makineler olması; bu yüzden de tüm mistik diye adlandırdığımız rüyaların, kehanetlerin, görülerin aslında yüklenmiş bir program olmasıyla bağlanması ilginç olabilir. tabii ki programı yaratan ve döngüyü yaratan esas gücün açıklanması gene bulanık olacaktır. suyu kim içti, inek nereye kaçtı, dağ nerede diye gene en başa gidiyoruz.

dediğim gibi dizide metafizik olaylarla karşılayan pek çok karakter mevcut. sırayla inceleyelim:

laura roslin
* kendisi dizideki en "psişik" karakterlerden biri. kahinlerin de kullandığı halüsinatif madde chamalla'yı kanser tedavisi sırasında kullandığında öncelikle yılanlar içeren bir vizyon görmüştü. rahibe elosha bunu pythia yazıtlarında insanlığı yeni yuvasına götürecek ölmek üzere olan lideri tanımladığını söylemişti. nitekim roslin de o sıra ölümün eşiğindeydi.
* leoben conoy'un kendi isteğiyle galactica'ya gelmesinden önce onu rüyasında görmüştü. tıpkı gördüğü gibi leoben hava kilidinden atılarak uzaklaşıyordu.
* hastalığı nüksedip tekrar chamalla kullanmaya başlayınca meşhur opera binası görüsünü sharon agathon, caprica six ve hera agathon ile paylaştı. bu görüde hera'yı takip ediyor, gaius baltar ve number six sonunda herayı kucaklayıp kapılar kapanırken tepeden son beşli görünüyordu.
* ölen bir kanser hastasını ziyaretinde ahiret denebilecek bir yeri rüyasında gören roslin burada ailesiyle karşılaşıyor ancak onlara daha hazır olmadığını söylüyordu.
* cylon ana gemisindeyken, hybrid'in sıçramaları sırasındaki vizyonları belki de en ilginciydi. rahibe elosha'nın refakatinde ölüm döşeğindeki halini, ölümünü ve başta william adama olmak üzere çevresindekilerin ona gösterdiği sevgi ve ilgiye tanık oluyordu. nitekim vizyonun da teması roslin'in sevmeyi öğrenmesiydi.

► kara thrace
* dizinin bir diğer metafiziksel olaylarla sıkça karşılaşan karakteri de o. küçüklüğünden beri özel olduğu vurgulanan ve bir kaderi olduğu söylenen thrace'i, kendisiyle takıntılı cylon modeli leoben conoy "kaderiyle" barıştırmaya çalışıyordu. zaten onun metafiziki deneyimlerinin çoğunda da conoy'u sıkça görüyoruz. ayrıca kendisi bir melek olarak da nitelendirilmişti.
* küçüklüğünden beri çizdiği bir desen beşler tapınığında karşımıza çıktı. kobol, tek kıskanç tanrı ve son beşli ile de bağlantılı bu mandala deseni diğer vizyonlarında da karşısına çıktı. ölümünden önce ölenlerin fotoğraflarının bulunduğu yerdeki akan mumlardan oluşan, leoben ile sevişirken gördüğü rüyada duvarda beliren, ve en son ölmesi için daldığı girdap bunun tezahürleri.
* leoben ile her zaman özel bir bağı bulunan thrace ölümünden önce leoben'in refaketinde her zaman sorunları olduğu annesinin ölüm döşeğindeyken yanına gittiği bir rüya görüyor ve annesiyle barışıyordu. aynı zamanda ölmesi, daha doğrusu kaderini kabul etmesi gerçeğini anlamıştı. ancak sonradan ona yol gösteren leoben görüntülü kişinin leoben olmadığı ortaya çıktı. bu gizemli yol gösterenin tek tanrı veya sonuncu cylon olup olmadığı meçhul.
* gizemli ölümü sonrası iki ay sonra üzerinde çizik bile bulunmayan viperı ile döndüğünde bu sefer de insanları dünyaya götürme görevini üstlenmişti. dünyaya gittiğini iddia ettiği döneme ait aklında kalan görüntüleri resme döktü. filo roslin'in komutlarına göre sıçrarken yanlış yöne gittikçe fenalaşarak şiddetli tepkiler gösteriyordu. sinyali algısı yavaşlaması, başa takılan bir implant, sonuncu cylon gibi pek çok düşünce aklımıza gelse de şahsen kara thrace'in sonuncu cylon olduğuna inanmıyorum. en mümkün mertebe bir melez olabilir, ki babasının kim olduğu halen meçhul.
* kendra shaw'un öldüğü eski cylon gemisinde ilk hybrid onu "harbringer of death" olarak adlandırmış ve kara thrace'in insan ırkını sonuna götüreceğini söylemişti. nitekim onun rehberliğinde dünyaya vardıklarında tek buldukları yok edilmiş bir gezegen oldu.

► son beşli
* ekibin galactica'da bulunan dört üyesi kim olduklarını keşfetmeden önce gemiden geldiğini düşündükleri gizemli bir müziğin kesik parçalarını duyuyorlardı. ionian nebula'ya geldiklerinde müzik netleşti ve kim olduklarını anladılar. müziğin kaynağı belirsiz, galactica içindeki sonuncu cylon, tam o sırada gelen kara thrace'in viper'ı esas verici olabilir.
* galen tyrol kendisinin cylon olduğuna dair intihar eğilimli rüyalar görüyordu, haksız değildi. ayrıca yosun gezegeninde beşler tapınağını içinden gelen bir hissiyatla bulmuş ve gene o his yüzünden emir verilmesine karşın tapınağı patlatamamıştı. nitekim bu kararı da d'anna'nın son beşliyi görmesini sağladı. cylon olduğu en açıkça vurgulanan karakterdir sanırım tyrol.
* insanlar ve cylonlar birbirlerine rest çekmişken dört üye birden gelen ani bir sinyalle irkildiler. sinyal starbuck'ın viperın'dan geliyordu. araştırılmasına rağmen hiç bir veri bulunamayan viperda birden dünyanın koordinatlarını içeren koloni sinyali belirdi. son beşlinin dünyaya giden yolda rehberlik edecek olmaları da böylece doğrulandı. viperın kesinlikle son beşli ve cylonlarla bağı var. ve tabii ki starbuck'ın da.
* saul tigh cylon olduğunu keşfettikten sonra tıpkı boomer gibi kendini william adama'yı vururken görmüştü. ayrıca caprica six ile karşılaştıktan sonra ölmüş karısının yüzünü onun bedeninde gören halüsinasyonlar görmeye başlamıştı.
* samuel anders bir cylon raider ile karşılaştığında bir anlık bilinç boşluğu yaşamış ve bir şekilde raider'ı vuramamıştı.
* kendisini cylon tanrısının seçilmişi olarak gören, son beşliye dair gizemli ve belirsiz görüntüler gören number three, bunu sık deneyipleyip beşlinin kimliğini anlamak için sürekli intihar ediyordu. sonunda beşler tapınağına girdiğinde gezegenin sistemindeki yıldız patlamak üzereydi. yayılan ışınların oluşturduğu hareye girdiğinde son beşlinin yüzünü gördü ve sonrasında öldü. dirildiğinde ise kutulanma kararı alınmıştı.

► opera binası & melezler
* caprica six, hera agathon, sharon agathon, laura roslin ve gaius baltar'ın içinde bulunduğu ve sıkça karşımıza çıkan bu vizyonda, hera merdivenlerden koşuyor roslin ve agathon ise onu takip ediyordu. sonunda six'in kucağına gelen hera'nın yanında baltar duruyor ve kapılar kapanıyordu. tepede son beşlinin de belirliğini gördüğümüz bu görüntü hala gizemini koruyor. şahsen bu görünün insan ve cylonların ırkının birleşeceğinin ve gelecekte melez bir ırkın karşımıza çıkacağını vurguladığını düşünüyorum.
* hera agathon number six resimleri çizmeye başlamıştı. görüde kızının six'in eline geçtiğini gören ve ondan kopacağını düşünen sharon agathon kızını galactica'ya gelmiş natalie'ye doğru giderken görünce korkusundan ötürü natalie'yi öldürdü.
* iki ırk dünyayı bulmuş ve sevinç içindeyken melezlerin yüzünde hüzünlü ve karamsar bir bakış vardı. sanki dünyanın halini biliyor gibiydiler. melezlerin psişik duyarlılıklarının yüksek olduğu bir gerçek.
* ilk hybrid çocuklarının onu "tanrı" olarak gördüğünü söylemiş ve starbuck'ın geleceğine, insan ırkını sonuna götüreceğine dair kehanette bulunmuştu.
* cylon baseshipteki melez gene starbuck'ı ilk hybrid gibi karşılamıştı. onun dışında son beşli, diğer cylonlar ile ilgili konularda çıkarım yapması güç bilgiler verdiği de bir gerçek.

► leoben conoy
* en mistik cylon modellerinden biri olan number two kolonu leoben conoy'un starbuck ile gizemli bir bağı var. sürekli starbuck'ın kaderini anlaması için ona yardım etme gayesinde olan, bir yandan da ona hastalıklı bir aşk duyan leoben starbuck'ın ölümü öncesi gördüğü vizyonlarda hep vardı.
* laura roslin'in rüyasında gördüğü conoy, daha sonra galactica'ya gelmiş ve burada amaçladığı şekilde starbuck ile görüşmüş, düşüncelerini aktarmıştı. onun geçmişi hakkında pek çok bilgiye sahipti. hava kilidine atılmadan önce roslin'e william adama'nın bir cylon olduğunu söylen conoy'un yanılıp yanılmadığını göreceğiz.
* starbuck'ın demetrius ile dünyayı aramak üzere çıktığı keşif turunda gene karşısına çıktı ve cylon iç savaşı sonrası kaçan son beşliyi bulma yanlısı ekibin bir üyesi olarak ortalık teklif etti. isteği starbuck'ın hybrid'i görmesiydi.
* fragmanlardan görüldüğü kadarıyla yıkık dünyada starbuck'ın keşiflerinde gene yanında olacak. fragmanlardan çıkardığım açıkçası starbuck'ın parçalanmış gemisi ve cesedini bulacağı yönünde.

► hayali karakterler
* dizi boyunca başta gaius baltar'ın number six vizyonu olmak üzere hayali kişilerin karakterlerle temasa geçtiği, onlara yol gösterdiği hatta gaipten bilgiler verdiğini görüyoruz.
* gaius baltar'ın number six vizyonu ona her daim yol gösteriyordu. kendisini tanrının gönderdiği bir melek olarak tanımlayan bu kişi, baltar'a pek çok kez akıl vermiş, onun bilmesine mümkün olmayan bilgileri sunmuş ve gelecekte olacak olaylara uygun yönlendirmeler yapmıştı.
* number six de gaius baltar vizyonu ile karşılaşmıştı. bir keresinde baltar'ın kendisinin kendi vizyonuyla iletişime geçtiğini görüyoruz.
* cylon ana gemisinde bulunan laura roslin sıçramalar sırasında rahibe elosha görüntüsüyle kendisiyle konuşan bir varlıkla birlikte ölüm döşeğindeki halini görüyordu.
* ölmeden önce kara thrace'in yanında leoben conoy görüntüsündeki kimliği belirsiz varlık thrace'in geçmişi ve kaderiyle barışmasını sağlamıştı.
* kimliğini belirsiz bu hayali karakterlerin aynı kaynaktan gelip gelmediğini, sonuncu cylon, bir program ya da tek tanrıya ait olup olmadığını umarım göreceğiz.

► gaius baltar & number six
* baltar'ın number six vizyonu ile değişik deneyimler yaşadığı malum. bu hayali six sayesinde acı duymaktan bile kaçmayı başarmıştı. kimi zaman caprica sahilinde mekan değiştiren, kiminde bulunduğu yerde karşısına çıkan six vizyonları baltar'ın tüm kararlarını etkiliyordu. ayrıca tory foster ile karşılaşmalarında kendi görüntüsünü taşıyan bir vizyon da ona akıl vermişti.
* tek tanrı inancını benimseyip bunu yaymaya karar verdikten sonra hasta bir çocuğun iyileşmesi için kendi hayatının alınmasına dair dua etmiş, çocuk da mucizevi bir şekilde iyileşmişti.
* opera binası görüsünde hera'yı kucaklayan caprica six yeni karma bir ırkın lideri gibi görünüyordu.
* natalie ile hera arasında zihinsel bir bağ mevcuttu. natalie'nin resimlerini çizen hera ile aralarındaki ilişkinin sonu natalie'nin sharon agathon tarafından öldürülmesi oldu.
* hayali number six'in kimliği meçhul. ama kendisini bir melek olarak tanıtıyor.
* caprica six, caprica'ya karışık duygular içinde döndüğünde gaius baltar'ın hayali kendisiyle konuşuyordu.
* saul tigh ile beraber olan caprica six, ilk cylon-cylon melezini taşıyor. öncesinde ikili arasında da gizemli olaylar oldu.

► number eight
* bilinç kayıpları yaşayan sharon valerii'nin daha sonra filoda sabotaj çalışmaları yaptığı ortaya çıktı. geminin su tankını patlatmıştı. ayrıca ani bir tetiklenme ile william adama'yı vurmuştu.
* sharon agathon opera binası görüsünde yer almıştı ve çocuğunu kaybetme korkusu içindeydi. bu yüzden number six klonu natalie'yi vurdu.

► kahinler
* number three'nin hera ile ilgili gördüğü bir rüya yüzünden danıştığı bir kahin olan dodona selloi, çocuğun hala yaşadığını ona haber vermiş ve çocuğu bulduğunda gerçek mutluluğu bulacağını söylemişti. chamalla kullanıyor ve kobol lordlarına danıştığını söylüyordu. çocuğun adını, ne olduğunu bilen kahin number three'nin de rüyasından haberdardı. nitekim yıkıntılar arasında mucizevi bir şekilde hera'yı bulan three gezegeni patlatmaktan vazgeçmişti.
* gördüğü rüyalardan rahatsız olan starbuck, karl agathon'un tavsiyesiyle başka bir kahin yolanda brenn'e danışmıştı. starbuck'ın geçmişiyle ilgili detayları ve sorununu bilen brenn, ona bir aurora heykelciği hediye etmiş ve bunun anlamını ileride anlayacağını söylemişti. starbuck'ın elini tutarak kehanette bulunmuş, leoben conoy'un starbuck'a söylediklerini tekrarlamıştı.

► william adama
* gençliğinde bir cylon üssüne gelen adama, insanların üzerinde deneyler yapılan (büyük ihtimalle hybrid ve humanoid cylon oluşturmak için) bu yerde işkence çeken insanların vizyonlarını ve bir hybrid tankına benzeyen içi kan dolu sıvıdan çıkan bir elin kendi elini tuttuğunu görmüştü. sonrasında ilk hybrid meşhur döngü kehanetini tekrarladı.
* karısının ölüm yıl dönümünde zihninde hayali bir konuşma yapmıştı. gaius baltar'ın vizyonlarını andırır bir şekilde başka bir mekanda onunla birlikteydi.

Hiç yorum yok: