17 Eylül 2008 Çarşamba

cylon

battlestar galactica'daki bir kesesinde insanların bulunduğu terazinin diğer tarafı; insanlar tarafından üretildiler, geliştiler ve isyan ettiler diye tanıtılan -en önemlisi bir planları olan "robotlar". insan ırkının kendi yarattığı baş belası. hükmedemeyeceğin şeyi yaratma cümlesinin kanıtı eşittir cylon. üç ana türü olan bu ırkın üç çeşidini toaster, hybrid ve humanoid olarak ayırabiliriz.

toaster dizinin 1978 çekiminde ve sonrasında da görebileceğimiz metalden yapılmış, göz kısımlarındaki meşhur kırmızı ışıkları saçan robotlarken, hybrid adından da anlaşılacak üzere insan ve robot melezidir.


hybrid'ler hakkında çok bilgi olmamasına karşın görülen örneklerde çok yüksek bir bilince sahip oldukları ve kehanet yetilerinin de yüksek olduğunu söylemek mümkün. ana gemiyi yönetebilen bu yapıların biri gaius baltar'a temple of five hakkında bilgi vermiş, bir tanesi de battlestar galactica razor'da kara thrace hakkında kehanette bulunmuştur.

humanoid olanlarına geçersek; insan-cylon savaşında en kilit noktayı üstlenen bu yapılar cylon evriminin de en uç noktasıdır. insanlar tarafından skin job diye adlandırılır.


12 adet modelleri vardır. yeni robot modeller gibi onlar da ölümsüzdürler. öldükleri anda bedenlerinin başka bir kopyasında uyanırlar ve bilinçleri aktarılır, bu yüzden sürekli daha çok bilgi kazanırlar. cylon raider'larının bu özelliği sayesinde yeniden pilot yetiştirme zorluğu da ortadan kalkmıştır.

genel olarak tüm cylon yapılarının bilincinin öldükten sonra başka bir yapıya nakli için bir dirilme gemisi(resurrection ship) bulunması gerekir.

insan görünümlü cylonlar ilk savaş sonrasında oluşturulmaya başlamış, kimi programı gereği cylon olduğu bile unutturulmuş yıllarca insan olduklarının bilincinde yaşamışlardır. kimi ise en baştan beri insanlar arasında kilit noktalara yerleşmiş ve kolonilerin işgali konusunda kilit işler yapmıştır.

bu tür yapısal olarak insanla neredeyse aynı olsa da çoğalamaz. en azından en başta öyle düşünülmekteydi. ancak istisnai durumlar sonucunda, (belki de gerçek sevgi diyebiliriz) cylon-insan melezleri oluşabiliyordu.

ayrıca insanlara göre çok daha dayanıklıdırlar. yorulmazlar, radyasyona karşı dirençleri çok yüksektir, üşümezler. psikolojik anlamda ise insana benzer bir çok özellikleri ve zaafları bulunur ancak insan doğasını çok iyi bildiklerinden insan psikolojisiyle oynama konusunda ustadırlar.

3. sezonu bitirmemişler için son çıkış:

insansı modeller hakkında üçüncü sezonun sonuna kadar sadece yedi tanesi hakkında bilgi vardı. zaten kalan son beşli de kutsal olarak kabul edilmekteydi. bu modeller hakkında eski yedili bile konuşmazdı. temple of five'da tanrısı tarafından seçildiğini düşünen d'anna biers (number three) adlı cylon son beşliyi görmüş ancak bu bildiğini paylaşamadan kalan altılının kararı sonucunda kutulanmış, modeli ortadan kaldırılmıştır.

üçüncü sezon sonu itibariyle on iki modelden on biri açıklığa kavuşmuştur. sonuncu cylon hakkında pek çok isim ortaya sürülse de büyük ihtimalle dördüncü sezonun belli bir bölümüne kadar bunu öğrenmek pek mümkün olmayacak.

3. sezonu bitirmemişler için dönülmez nokta:

ve bu on iki modelden bilinen on bir tanesinin adları şöyledir:

yedili: (dördüncü sezonun ikinci bölümü six of one ile tüm humanoid modellerin gerçek numaraları açıklanmıştır.)

number one (cavil, brother cavil)
number two (leoben, leoben conoy)
number three (d'anna, d'anna biers)
number four
(simon)

number five
(aaron doral)

number six
(caprica, gina inviere, shelly godfrey, natalie)

number eight
(sharon valerii, boomer, sharon agathon, athena)


son beşli:
ellen tigh
galen tyrol (chief)
samuel anders (longshot, sammy)
saul tigh (xo)
tory foster

dördüncü sezonda cylonlarla ilgili en önemli gelişmelerden biri cylon raiderların aktive olan son dörtlüden samuel anders'ı tanımasıyla bir nevi yedilinin kölesi olan tüm robotik cylonların özgür irade kazanması, bunu engellemek için robotların tekrar programlanmasını savunan number one ve aksinin savunan number six ile başlayan çatışma, son beşlinin kimliğini öğrenmek ve number three'yi diriltmek isteyenler ve istemeyenler kavgasına dönüşmüştür.

number one'ın başını çektiği number four ve number five kopyaları son beşliyle ilgili her şeye, robotların özgür iradesine ve number three'nin diriltilmesine karşı çıkarken; number six kopyası natalie'nin liderliğinde number two ve number eight kopyaları da aksini savunmaktaydı. herkesin oyu eşit olduğundan ortada bir beraberlik ve karar alınamama durumu mevcuttu.

ancak çok ilginç bir şey oldu ve bir number eight kopyası olan sharon valerii yani boomer, diğer kopyalarının aksine number one'ın tarafına geçince o tarafın kazanmasını sağladı. ancak natalie ve yandaşları pes etmedi ve centruionların desteği ile istediklerini yapmaya karar verdiler.

iç savaşın sonunda number one ve yandaşları pişmanlık numarası yaparak; number six, number two ve number eight kopyalarının hepsini sonsuza dek yok etmeye çalıştı. isyancı modeller ölümsüzlüklerini kaybetme pahasına insanlarla iş birliği yaptı. işler çığrından çıkınca number one, number three'yi diriltti ancak beklediği olmadı.

dünyayı kara thrace'in viperından gelen gizemli sinyal sonucunda lee adama'nın da önderliğinde insan-cylon ortaklığıyla yolculuğa çıkan ekip dünyaya vardıklarında ölü bir gezegen dışında hiç bir şey bulamadı. isyancı cylonların lideri d'anna şimdi düşkırıklığı içinde ve peşlerindeki number one cavil'den de korkuyor.

en çarpıcı gelişme ise dörtlünün dünyadaki anılarını hatırlamasıyla yaşandı. hepsi dünyanın büyük bir ihtimalle kendi ürettikleri yapay zekalar yüzünden çıkan savaşta ölmüştü. ayrıca dörtlüyü uyandıran müziği besteleyen kişi samuel anders'tı ve bunu hepsi için çalmıştı.

bu sırada saul tigh, patlamada ölen diğer bir ismin karısı ellen tigh olduğunu hatırladı. özetle merakla beklediğimiz sonuncu cylon, ellen tigh.

gezegende yapılan araştırmada dünyaya varan ve insanlığın takip ettiği on üçüncü koloninin cylonlardan oluştuğu ortaya çıktı. bu da cylon teknolojisinin binlerce yıl önce kobolda varolduğunu gösteriyor. ellen tigh'ın ölmeden önceki son sözlerinin eşiyle birlikte tekrar dirileceği olduğunu düşünürsek patlamada ölen on üçüncü koloni üyelerinin hepsinin tekrar doğmuş olması muhtemel.

son beşlinin yanı sıra on üçüncü koloninin kimliği sandığımızdan çok daha fazla kişinin "cylon" olduğunu gösteriyor. hatta yeni yedi modelin hub'ın yok edilmesinden ötürü ölümlü olduğunu düşünürsek, özellikle de tek kopyası kalan d'anna artık gerçek ve ölümlü bir "insan".

artık kimin insan kimin cylon olduğu arasında ince bir çizgi kaldı, tüm "insanlığın" bir üretim olup olmadığını ilerleyen bölümlerde göreceğiz.

cylonların kaderi insanlarla birleşti, bakalım sonları nasıl olacak.

7 yorum:

AXWELL dedi ki...

bir bsg hayranı olarak uzun süredir blogunuzu takip ediyorum. oldukça başarılı ve doyurucu buluyorum. gerçekten emek verilmiş ve buna saygı duyuyorum. fakat şu son 9-10 bölüm kalması beni gerçekten üzdü. büyük bir sabırsızlıkla beklediğim bir sonraki bölümlerin artık sonu gelmek üzere. bundan sonra başlayacak olan yani diziyide bu kadar heyecanlı beklemiyorum açıkçası. aslında benim sormak istediğim bir nokta olacaktı. 12-ya da mutemel 13 sylon modelini anladıkta, izahta edebiliriz, fakat şu "number seven" olayından bir şey anlamadım. nerde bu model. belki bir yerlerde yorum kaçırmış olabilirim ama bu konuda bir açıklama yaparsanız memnun oluurm.

AXWELL dedi ki...

bir bsg hayranı olarak uzun süredir blogunuzu takip ediyorum. oldukça başarılı ve doyurucu buluyorum. gerçekten emek verilmiş ve buna saygı duyuyorum. fakat şu son 9-10 bölüm kalması beni gerçekten üzdü. büyük bir sabırsızlıkla beklediğim bir sonraki bölümlerin artık sonu gelmek üzere. bundan sonra başlayacak olan yani diziyide bu kadar heyecanlı beklemiyorum açıkçası. aslında benim sormak istediğim bir nokta olacaktı. 12-ya da mutemel 13 sylon modelini anladıkta, izahta edebiliriz, fakat şu "number seven" olayından bir şey anlamadım. nerde bu model. belki bir yerlerde yorum kaçırmış olabilirim ama bu konuda bir açıklama yaparsanız memnun oluurm.

Aurora dedi ki...

evet bu kadar zengin ve güzel bir hikayenin sekiz bölüm sonra bitecek olması gerçekten beni de üzüyor. imdb'de bölümlerin bitiş tarihinden sonra denk gelen edward james olmos'un yöneteceği battlestar galactica: the plan isimli bir tv filmi geçiyor ancak daha resmi olarak doğrulanmadı.

yedi numaralı cylon için ortaya atılmış pek çok teori var. kimi yedincinin kayıp 13. cylon olduğunu iddia ederken, (13. cylon ile gaius baltar'ı özdeşleştirenler çok sayıda, 13. havari hikayesi gereği) kimi yedi numarayı cylon tek tanrısıyla özdeşleştiriyor.

starbuck'ın zamanında "harbinger of death" olup yıkıma yol açmasından ötürü kutulanan yedinci model olduğunu ve diğer cylonların hafızalarının silindiğini iddia edenler yok değil. o zaman kutudan onu kim ve nasıl çıkardı sorusuyla karşılaşıyoruz haliyle. bunu cylon tanrısı olarak geçen varlıkla özdeşleştirildiğini görüyorum ama bence biraz havada kalıyor.

on üçüncü cylon ve kıskanç tanrı isimli yazımda bu konu hakkında kendimce analiz yapıp dört ihtimale ulaştım. ancak sonuç bambaşka çıkabilir. yazıya buradan ulaşabilirsiniz:
http://previously-on-bsg.blogspot.com/2009/01/on-nc-cylon-ve-kskan-tanr.html

açıkçası dizide yanıtını en çok beklediğim sorulardan biri bu:
"beşlinin rahibi olduğu kıskanç tanrı kim? gizemli yedi numaralı yani on üçüncü cylon mu? yoksa tek tanrı metafizik bir kavram mı?"

ayrıca yorumlarınız için çok teşekkür ederim. :)

AXWELL dedi ki...

daha önceki yorumlarınızda starbuck ın melez olabileceği tahmininde bulunmuştunuz. bunda nispeten haklı çıktınız. nispeten diyorum melez değil bu resmen bir sylon modeli olduğu açık. melezlerin yeniden dirilme gibi bir olanaklarının olmadığını bildiğimize göre... 7 numara starbuck olabilir mi? kişiliği ve yetenekleri itibarıyla kıskanç tanrı baltar olabilir mi? malum koca bir ırkı yoketmekte üzerine yok... bir çok karakterin sylon olma ihtimaline karşı somut bazı şeylerde vardı. mesela gaeta nın mırıldandığı şarkı neyin nesiydi. nerden icap ettide bu anlamlı olaya gaeta da dahil oldu.? 7+5=12 sylon modeli var. muhtemelen 13. bir sylon olduğunuda düşünüyorum. number seven da kayıp sylon olduğuna göre 2 sylon modeli daha görecekmiyiz.? hem 13 , hem 7 numarayla liste tamamlanacak mı? daha benzeri o kadar çok soru işareti var ki kafamda... bu kadar sürprizden sonra filmin 1 numaralı karakteri olan adama da bir şeyler çıkacağı beklentisi içindeyim. ki seyircinin ağzını bir karış açık tutabilecek bir şeyler daha olsun :) umarım bu son 9 bölüm bir çok soru işaretini ortadan kaldırır diye umuyorum.

AXWELL dedi ki...

daha önceki yorumlarınızda starbuck ın melez olabileceği tahmininde bulunmuştunuz. bunda nispeten haklı çıktınız. nispeten diyorum melez değil bu resmen bir sylon modeli olduğu açık. melezlerin yeniden dirilme gibi bir olanaklarının olmadığını bildiğimize göre... 7 numara starbuck olabilir mi? kişiliği ve yetenekleri itibarıyla kıskanç tanrı baltar olabilir mi? malum koca bir ırkı yoketmekte üzerine yok... bir çok karakterin sylon olma ihtimaline karşı somut bazı şeylerde vardı. mesela gaeta nın mırıldandığı şarkı neyin nesiydi. nerden icap ettide bu anlamlı olaya gaeta da dahil oldu.? 7+5=12 sylon modeli var. muhtemelen 13. bir sylon olduğunuda düşünüyorum. number seven da kayıp sylon olduğuna göre 2 sylon modeli daha görecekmiyiz.? hem 13 , hem 7 numarayla liste tamamlanacak mı? daha benzeri o kadar çok soru işareti var ki kafamda... bu kadar sürprizden sonra filmin 1 numaralı karakteri olan adama da bir şeyler çıkacağı beklentisi içindeyim. ki seyircinin ağzını bir karış açık tutabilecek bir şeyler daha olsun :) umarım bu son 9 bölüm bir çok soru işaretini ortadan kaldırır diye umuyorum.

Aurora dedi ki...

döngü teorisi ortaya çıktığından beri en büyük isteğim "herkesin" cylon çıkmasıydı. beş rahip ve kökenleri yazısında dört ihtimal öne sürmüştüm şimdilik dördüncüsü doğru gibi duruyor. kobolda yaşayan ve 12 koloniyi oluşturanların "safkan" insanlar olup olmadığını bilmiyoruz ama kesin olarak bir cylon kolonisi var, bu da on üçüncü koloni. döngüyü düşünürsek mantıken sonradan 12 koloniyi oluşturan insanlar cylonları yarattı, ayaklandılar dünyayı buldular vs.

eğer 12 koloni üyelerinin kökenleri insansa ve 13. koloniyi yarattılarsa şu anki filo üyelerinin kökenleri şöyle olabilir:
a) "safkan" insanlar. çok zor bir ihtimal eğer koloniler arasında patlama sırasında ölen tüm 13. koloni insanları dirilip halkın arasına karıştıysa hakikaten zorlaşıyor bu iş.
b) melezler. beşlinin üreyebildiğini görüyoruz. eğer 13. koloni cylonları da dirilebiliyorsa onlar da 12 koloninin arasına karışıp karma bir ırk yaratmıştır.
c) 13. koloni üyeleri yani cylonlar. son beşli dışında starbuck, baltar, roslin hatta gaeta bu ekibe dahil olabilir hatta ve hatta adama bile. (gaeta şarkısında bir kadından bahsediyordu, beşlinin son üyesi de kadın çıktı. açıkçası 13. koloni üyesi çıkarsa hiç şaşırmayacağım)

melezlerin özel yetenekleri olduğunu hera'da örneğinde gördük. açıkçası "doğaüstü" yetenekleri olan herkesin cylon en azından melez çıkması muhtemel gibi. ama özel olarak 12li dışında, gizemli 7. cylon, 13. cylon, kıskanç tanrı gibi pek çok kafa karıştıran isim var. pek çok cylon göreceğiz gibi geliyor bana.

baltar'la ilgili şu an biraz düşününce bu aklıma geldi: tıpkı isa öyküsünde olduğu gibi baltar tek tanrının peygamberi olduğunu iddia ediyor. ve beşlinin tapınağı da kıskanç tanrının rahipleri için yapılmıştı. baltar'ı "peygamber" (kafasında ona yön veren ve kendini tanrının yolladığı bir melek olarak tanıtan bir six görüntüsünü unutmayalım) ve beşliyi de havarileri olarak düşünebiliriz. ancak baltar ihanetçi 13. gibi duruyordu öyle değil mi, gene de harbinger of death ünvanlı starbuck da bu role yakışabilir, belki o geçmişte daha da büyük ihanet etti ve şimdi de edecek ve bir yıkıma sebep olacak.

soru işaretlerinin kalkmasından umutluyum, daha s04e11 ile pek çok soruya cevap verildi. çok karıştı biliyorum ama bu konuda kafa patlatmaya başlayınca fikirlerin ardı arkası kesilmiyor. sesli düşündüm diyelim. :)

AXWELL dedi ki...

belki konunun yeri bu bölüm olmasa da buradan devam etmek istedim. sesli olarak düşünmeye :)

doğmuş olan ya da doğacak olan melezler var. çocuklar. malum 3 tane oldular. hera, nicholas ve yeni doğacak olan minik tigh :) sanki bunları göz ardı ediyoruz gibi geliyor bana. bu çocuklardan en az bir tanesinin çok önemli bir role sahip olacağını düşünüyorum. sylon imal edilen bir yerden ziyade, reankarnasyon fikrini ön plana alırsak ellen tigh acaba bu çocuklardan biri olabilir mi? belki uçuk olacak ama tigh ın kendi çocuğu?? bu çocuğun bir özelliği olmalı. (number six baltar la o kadar birlikte olmasına rağmen hamile kalmamıştı) malum 2 sylon un ilişkisinden olacak olan bu çocuk... ama starbuck gibi pat diye ortaya da çıkabilir tabi ki bir şekilde. ama bu çocuklar beni düşündürüyor. e ne yapalım bu dizi bizi uçuk fikirler üretmeye zorluyor değil mi :)

sizinde değindiğiniz gibi dee nin demir oyuncaları bulduğunda benim açımdan anlaşılmaz bir şekilde ağlaması, (tabi ki hayal kırıklığından dolayı ağlaması normal olsa da bu sahne bana ilgi çekici geldi) dolabındaki çocukluk resmine bakmasının akabinde intihar etmesinin nedeni yoksa onunda son beşli gibi daha önceki yaşantısından birşeyler hatırlamasından dolayı olabilir mi? o oyuncaklar onunda olabilir...

ve kara thrace in bulduğu enkaz eski değil. anladığım kadarıyla onun kaybolduğu zamanlara denk gelen bir zamanda olmuş bir kaza. kendi cesedini yaktığına göre yakın bir zaman olmuş bir şey. fakat pat diye ortaya çıkması onun bir yerlerde üretildiğini gösteriyor. yani bir sylon fabrikası bir yerlerde hala mevcut. yoksa nasıl dönüş yaptığını açıklamak olanaksız hale geliyor.

ilerleyen bölümlerle birlikte başarılı bulduğum blogunuzu ve yorumlarınızı ilgiyle takip etmeye devam ediyorum. kolay gelsin.