30 Eylül 2008 Salı

cylon resurrection ship - diriliş gemisi

ölen cylonların bilincinin bir başka bedene nakledilmesini sağlayan özel gemilerdir. ancak merkezlerinden (resurrection hub) çok uzakta olabildiklerinden nakil işlemi gerçekleşemiyordu. diriliş gemileri menzili içinde hayatını kaybeden cylonların başka bir bedende dirilmesini sağlar. tıpkı diriliş merkezi gibidir ama daha küçüktür, içlerinde yüklenmeye hazır beden kopyaları (insan görünümlü modeller, cylon akıncıları vs) diriliş tankları bulunur.

eğer bir cylon diriliş gemisinin menzili dışında ölürse, bu ölüm kalıcı olur ve taşıdığı tüm bellek de onunla birlikte kaybolur. starbuck, gina inviere'in verdiği bilgiler doğrultusunda bu gemileri keşfetmiş ve operasyonla bu gemi yok edilmişti. tüm diriliş gemileri, diriliş merkezine (resurrection hub) bağlıdır. eğer merkez yok olursa, gemiler de işlevsiz kalır.

on üçüncü kabilenin geride bıraktığı bir cisimden salgın hastalık bulaşan bir cylon ana gemisi, diriliş gemisinin cylonlara karşı nasıl ölümcül bir silah olabileceğini gösterdi. eğer hastalıklı bir cylon ölür ve bir diriliş gemisinde uyanırsa hastalığını tüm filoya bulaştırabilirdi. bunu engellemek için cylonlar diriliş gemisini de alarak salgın bulunan gemiyi kaderine terk etmeyi seçmişti. insanlar, gemideki hastalıklı cylonları alıp; bir cylon filosunu kışkırtma planı yapmıştı. böylece cylon ana gemileri ve diriliş gemisi sıçrayacak, insanlar da aynı anda hastalıklı cylon kopyalarını öldürecekti. böylece cylon ırkının yok edilmesi amaçlanıyordu ama soykırımı insanlığa yakıştırmayan karl agathon bu girişimi menzile girmeden tutsakları öldürerek engelledi ve insanoğlu düşmanını yok etmek için en büyük fırsatı kaçırmış oldu.

cylon iş savaşında number one cavil'in önderliğindeki ekip isyancılara tuzak kurup diriliş gemilerini çekerek onları sonsuza dek yok etmeye çalışmıştı. dirilme işleminin cylonları tanrının planını algılamasını engellediğini düşünen isyancılar insanlarla iş birliği yaparak diriliş gemilerinin merkezinin koordinatlarını onlara verdi. merkez yok edilince, diriliş gemileri işlevsiz kaldı ve tüm cylonlar ölümlü hale geldi.

insan görünümlü modeller için bilincin bir başka bedene nakli dirilme tankında gerçekleşir. görüldüğü üzere dirilme anı korkutucu bir deneyimdir ve dirilen cylon kopyasının bedeni yapışkan jölemsi bir sıvıyla kaplıdır. (ana karnındaki koruyucu maddeyi andırıyor) diriliş anı sonrası bir cylon son derece güçsüzdür ve kendini toparlaması zaman alır. bu işlem sırasında tüm hafıza ve yetenekler de aktarıldığından özellikle eğitim gerektiren konularda cylonlar insanlara karşı büyük üstünlük sağlamaktaydı.

kutulama işlemi de tanklarda yapılır. tanklara entegre edilmiş bir diskte yüklenen kişinin tüm bilgileri bulunur. eğer bu disk çıkartılırsa, tank etkisiz hale gelir ve içindeki cylon ölür. ancak bu ölüm merkez çalıştığı sürece kalıcı değildir, kutulanan cylon tekrar uyandırılabilir.

Hiç yorum yok: