9 Eylül 2008 Salı

son beşli - final five

spoiler uyarısı: konusu itibariyle bir sürü spoiler içerir ama zaten "final five nedir" diye buraya baktığınıza göre en azından üçüncü sezonun sonlarında olmanız aşikar, eh "kimse bana final five'ı söylemesin kendim görmek istiyorum" diyorsanız da bu başlıkta işiniz nedir müdürüm, afedersin.

neyse ne diyorduk, previously on battlestar galactica:

battlestar galactica'da kim olduklarının bilgisi ilk yedi cylon modeline verilmemiş beş insan görünümlü cylon'un toplu adıdır. bu beşli hakkında konuşmak hatta düşünmek bile yedi model için tabudur.

ilk olarak number six'in dile getirdiği bu beş modelle birlikte on iki tane cylon modeli tamamlanacaktır. ilk olarak number three ya da insan ismiyle d'anna biers ölürken onları görebildiğine inandığından sürekli intihar ederek bunu daimi kılmaya çalışır ama kafasında net bir görüntü oluşmaz. sonunda temple of five'da "seçilmiş kişi" olarak nebula patlarken beşliyi görür ve ölür. ancak dirildiğinde bu durumun cylonlar için büyük tehlike olduğunu düşünen number one, cavil başta olmak üzere tüm cylon modelleri tarafından kutulanması kararı alır ve d'anna'nın sırrı da kaybolur.

tabii ki iş burada kalmayacaktır nitekim üçüncü sezonun sondan bir önceki bölümü crossroads part i'de gemiden yayılan ve sadece dört kişinin duyabildiği gizemli bir müzik kafaları karıştırırken crossroads part ii'de beklenen olur ve ion nebulasında gerçekleşen kapışma esnasında son beşliden dördünün kimliği açıklanır.

onların ortaya çıkışı esas cylon dünyasında karmaşaya yol açar. ionian nebula'da gerçekleşen savaş sırasında cylon raider'lardan biri viper'ın içindeki samuel anders'ın gözüne kilitlenir ve birden tüm cylon filosu geri çekilir. bu olayın sonucunda number two, number eight ve number six bunun eski yedilinin son beşli ile birleşme işareti olduğunu iddia ederken başta number one cavil, number four ve number five ise kuralların açık olduğu ve son beşli ile yedilini asla temasa geçmemesi gerektiğini belirtir. number one'a göre centurionların ve raiderların itaatsizliği ve saldırıdan vazgeçmesi bir çeşit hatadır ve bu yüzden onlar tekrar programlanmalı, aptallaştırılmalı ve itaatkar hallerine döndürülmelidir.

centurion ve raiderların bu tepkisinin büyük planın bir parçası olduğunu savunan number six ve diğerlerinin cavil'in planına şiddetle karşı çıkması sonucunda oylama yapılır ve number three olmadığından eşitlik olur. ta ki bir number eight klonu olan boomer, number one ve ekibi lehine oy kullanıncaya kadar.

bu bir ilktir zira, şu ana kadar hiç bir model diğer klonlarından farklı oy kullanmamıştır. ancak eşitlik bozulur ve yeniden programlanma süreci başlar. ancak number six kopyası natalie (isyanın elebaşı) bunu kabul etmez ve raiderların bir parçasını çıkartarak onlara özgür irade verir. bunun sonucunda yeniden programlamaya oy veren number one, number four ve number five klonlarını öldürtür. yeniden dirildiklerinde ise number one beyaz bayrakla karşılarına çıkar. number six'in talebi kutulanan number three'nin tekrar diriltilmesi ve son beşli hakkında bilgiyi herkesle paylaşarak tüm modellerin yeniden toplanmasıdır.

number one bunu da onaylar ancak aslında bu kadar itaatkarlık ona pek uymaz. nitekim bu sürecin sonucunda son beşliyi bulma hedefindeki ekibin gemisi sıçrama yaptığında diriliş gemisi gelmez ve tuzağa düştüklerini anladıklarında da karşı grubun saldırısına uğrarlar. cavil ve ekibinin amacı karşı grubu sonsuza kadar yok etmektir.

sonuç olarak son beşli cylon dünyasına bir savaş yaratmışken insanlar dünyasında da yavaş yavaş etkilerini göstermeye başlamıştır. ancak şu an son beşli insan ve cylon doğaları arasında geçiş yaşamakta bu yüzden de ciddi uyum sorunları göstermekteler. ayrıca kimliklerini de filodan gizli tutmak konusunda çaba harcadıklarından işleri çok zor.

son derece kilit noktalara yerleştirilmiş bu son beşliden sadece dördü bilinirken sonuncu cylon'un da hikayede en kritik rolü olacak kişi olduğu tahmin ediliyor. en çok tahminlerde ismi geçen kişiler laura roslin, ölüp geri geldiği için kara thrace (ama o olsa çok basit olurdu değil mi), sürekli cylon olmak isteyen ve projeksiyon yeteneği olan gaius baltar ve number two leoben'in cylon olmakla itham ettiği william adama (bence çok mantıksız) sonuncu cylon bahislerinde en çok konuşulan isimler.

şunu da değinmek gerekli ki, bence son beşlinin dördünün (büyük ihtimalle beşinin) galactica'dan çıkması bir tesadüf değil. zira diğer tüm önemli savaş yıldızlarının saldırı sırasında yok olduğunu düşünürsek son beşlinin yerinin "bilerek" tasarlandığını düşünebiliriz. bu da bizi cylonların sürekli tekrarladığı "all this has happened before, all this will happen again" kehanetine götürüyor. bu bağlamda gene bu uzunlukta olacağını tahmin ettiğim bir döngü teorim var ki o da başka bir girinin konusu.

bu kadar uzun uzun yazdım kimmiş peki bu son beşlinin bilinen son dörtlüsü:
saul tigh
galen tyrol
samuel anders
tory foster

eh ne demiş dizi yapımcılar son beşli için:

"four live in secret one will be revealed."

final sezonunun ilk bölümü sometimes a great notion ile son beşlinin son üyesi açıklandı. bu bu isim: ellen tigh. ayrıca üyesi olduklar on üçüncü koloninin hepsi de cylon.

son beşlinin son üyesi açıklanmadan önceki teoriler:
beş rahip ve kökenleri
on üçüncü cylon ve kıskanç tanrı

son beşlinin son üyesi açıklanmasıyla üretilen teoriler ve sorular:
dokuz bölüm kala son durum
son beşlinin son üyesi, on üçüncü koloni ve sorular

2 yorum:

Umut dedi ki...

Son Beşli'nin sonuncusu, yani adı açıklanmayan Saylon hakkında fikrim biraz farklı:

1) Joseph Adama, tv için hazırlanan Caprica filminde, Saylonların yaratılmasında çok büyük etkisi olan Daniel Graystone'la çekişiyor. Listeden sildim.

2) William Adama, Joseph Adama'nın oğlu olarak ilk maddeden dolayı Saylon olamaz diye düşünüyorum. Ayrıca filonun babası olarak onun da Saylon çıkması, "Batsın bu Evren!" dedirtir. Olmasın.

3) Evelyn Adama'nın Saylon olması durumunda bile bu Lee Adama'yı bir melez olmaktan öteye götürmez. Dolayısıyla onun da üstü çizildi.

4) Laura Roslin'in halkını Dünya'ya götüren ölüm döşeğindeki lider fikri, "Yahu bu kadın acaba Saylonlar'ın mı lideri" diye düşündürse de, D'anna'nın Roslin'le "Sen Son Beşli'den biri olduğunu bilmiyor musun?" diyerek dalga geçmesi de bu fikri çürüttü. Yapımcılar daha bizimle dalga geçmezler bence.

5) Gaius Baltar, kesinlikle bir Saylon değil. Bu konudaki yorumlarına katılıyorum.

6) Felix Gaeta'nın kesik bacağı üzerine ağıt yakması onu bir Saylon yapar mı onu bilemem ama pek olası görünmüyor.

7 ve en önemlisi: Aralık'taki Caprica filminin, son Saylon hakkında çok büyük bir açıklama veya ipucu vereceğini düşünüyorum. Fragmanını ve konusunu bildiğim kadarıyla, ilk Saylon'un yaratıldığı zamanda geçiyor. İlk Saylon, aslında son Saylon olabilir mi, ne dersiniz? :)

Aurora dedi ki...

Son cylon'un ilk cylon olduğu fikrine kesinlikle katılıyorum. -Şu meşhur one god da o mu çıkar, (ilk hybrid "çocuklarım bana tanrı der" diyordu mesela o iş epey belirsiz), insanları ya da diğer modelleri yapan o mudur bilinmez. Belirttiğim gibi son beşlinin en az üç binlik yıllık olması onları, kobol ya da dünya kökenli yapıyor kanımca.

Roslin mantıklı duruyor ama dediğiniz sahne de ironikti, ama hala neden olmasın demekteyim bu konuda.

Ve evet caprica'nın ben de ocak 2009'da sezonun devamı başlamadan bize çok önemli ipuçlarını vereceğini düşünüyorum. :)