7 Ocak 2009 Çarşamba

on üçüncü cylon ve kıskanç tanrı

kıskanç tanrı ile cylon tek tanrısı arasında bir paralellik olduğu aşikar. kimliği hakkında şöyle fikirler geliyor aklıma:

1. bu on iki model içinde uyumsuzluk yaratıp kutulanan yedi numaralı cylon olabilir. yedi dinsel açıdan önemli bir rakamdır malum, böylece bu numaranın eksikliği de açıklanır. yedi numaralı cylon kalan on bir modeli yaratmış kişi olabilir. gene cylonların kendi ırklarından birine tapınması mantıklı gelmiyor.

2. on iki koloni ve on iki model olduğuna göre, on üçüncü kabileden yola çıkarak akıllara bir cylon modeli daha geliyor. on üçüncü cylon modeli dediğimiz kişi on ikiliyi yaratan esas "yaratıcı" kişi olabilir. daha önce belirtildiği gibi kökeni dünya olabilir. yarattığı beşlinin ona tapınması şaşırtıcı olmaz. kıskanç tanrı ve on üçüncü cylon bu bağlamda aynı kişi olabilir.

3. kıskanç tanrı kobol'da tanrılar arasında uyumsuzluk yaratıp, insanların kobol'u terk etmesine sebep oluyordu. gizemli sonuncu cylon saf değiştirip on bir modelin yarattığı ırkı isyana teşvik etmiş olabilir.

4. on üçüncü havari ve yahuda benzetmesini düşünürsek başta on üç tane olan modeller (tanrılar) arasından biri çıkıp az önce bahsettiğim isyan için insanları tahrik etmiş olabilir. amacı da bu ırkı kendisi yönetmektir. ancak insanların halen çok tanrılı dine inandığını düşünürsek amacında başarılı olamamışa benziyor. bu durumda kopyası kalmadığı için ölünce varlığı silinmiş ya da insanların arasında karışıp kimliğini gizli tutmuş olabilir.

Hiç yorum yok: