7 Ocak 2009 Çarşamba

on iki koloni ve siyaset

>> on ikiler meclisi (quorum of twelve):
on ikiler meclisi, on iki koloninin seçilmiş temsilcilerinden oluşur. başkan ve kabine tarafından çıkarılan kanunları onaylama ya da veto etme gücüne sahiptirler. ancak şu bir gerçek ki ikinci cylon saldırısı insan ırkının kaçışında pek çok alanda olduğu gibi siyasi alanda da kargaşa yaşanmıştır. başkan laura roslin ya da gaius baltar olsun meclisi gözardı ederken kendi kararlarını uyguladıklarını görüyoruz. hayatta kalma mücadelesinde prosedürler ya da bilindik demokrasi uygulamaları sekteye uğrayabiliyor.

ortak kararları dışında her koloninin temsilcisi kendi kolonisini ilgilendiren konularda halkın sözcüsü olarak düşüncelerini dile getirir. gene de altını tekrar çizmek gerekirse, ikinci cylon saldırısından beri aslında esas güç başkana aittir.

ikinci saldırı sonrasında başkan adar ve kabinesi de ölmüştü. hiyerarşik sıralamada sağ kalanlar içinde en üst mevkinde bulunan laura roslin on iki koloninin başkanı seçildi. bu sırada da yeni bir on ikiler meclisi oylamasıyla yeni üyeler seçildi. infilak etmesine kadar meclis üyeleri ve başkan cloud 9 isimli lüks gemide toplanıyordu.

başkan yardımcılığı seçimi de oylamayla yapılıyordu. eski bir terörist olan tom zarek'i engellemek için, roslin kolay yönlendirebileceğini düşündüğü gaius baltar'ı öne sürmüştü. sonuçta baltar, başkan yardımcısı seçildi.

>> birinci laura roslin yönetimi:
laura roslin'in birinci yönetiminde en büyük çatışmayı ordunun başı william adama ile yaşamış ve başkanlığı durdurulmuştu. kanser tedavisi sırasında bir takım vizyonlar gören roslin, dini danışmanların da onaylamasıyla kutsal pythia yazıtlarındaki lider olarak görülmeye başlandı. roslin, yazıtlarda geçen on üçüncü koloninin evi dünyayı bulmak adına büyük göçten önceki gezegen kobol'a inmek istiyordu. ayrıca kobolda dünyanın yolunu işaret edecek olan athena'nın mezarını açacak apollo'nun okunu bulmak için de starbuck'ı işgal altındaki caprica'ya yollamıştı. mitlere inanmayan adama, roslin'in deli saçması hareketlerini onaylamamış ve sonunda sıkı yönetim ilan ederek roslin ve ekibini tutuklamıştı.

ancak bir süre sonra başta on ikiler meclisi olmak üzere demokrasinin sekteye uğramasıyla filoda isyan çıktı ve gemilerin üçte biri tutuklu bulunduğu yerden kaçan roslin'e katıldı. ilerleyen zamanda bölünmenin insanlığı yok edeceğini düşünen adama uzlaşmacı davrandı ve roslin'in dünyayı bulma projesine destek verdi.

on ikiler meclisi üyeleri:
alexander amiet - aerelon
marshall bagot - virgon
gaius baltar - caprica
miska burian - aquaria
perah enyeto - tauron
oswin eriku - libran
elrad hunt - leonis
sarah porter - gemenon
eladio puasha - scorpia
safiya sanne - picon
robin wenutu - canceron
tom zarek - sagittaron

>> gaius baltar yönetimi:
insan hayatına uygun koşullara sahip ancak sadece yüzde yirmisi yaşanabilecek alan içeren yeni bir gezegenin bulunmasıyla seçimlerde laura roslin'in karşısına çıkan gaius baltar durumun elverişsizliğini bile bile insanların kaçmaktan yorulması ve yerleşik hayata duydukları özlemi kullanarak seçim propagandası yapmıştı. laura roslin güvenlik gereği yerleşimi reddediyordu, ancak seçimi baltar kazandı. tom zarek de roslin'e karşı iktidarda yer alabilmek için baltar'ı desteklemişti. baltar'ın başkanlığı sırasında cloud 9 gina inviere'in nükleer saldırısıyla infilak etti.

keyfi ve başarısız bir yönetim gösteren baltarın ilk emri yeni gezegene yerleşmek olmuştu. bir yıl sonrasında da yerleştikleri new caprica diye adlandırılan gezegen cylon istilasına uğradı. on iki koloni adına teslim olan gaius baltar, cylonların idaresinde kukla bir figür olarak görevine devam etti. cylonların insanlara karşı idam emirlerini dahi imzalamak zorunda kaldı, sonuçta insanlar tarafından bir hain olarak görüldü. direniş sonrası kurtarma operasyonuyla cylonlar kontrolü kaybedince gidecek başka bir yeri olmadığı için cylonlarla kaçtı.

>> ikinci laura roslin yönetimi:
new caprica'daki direniş sonrasında laura roslin ve tom zarek arasındaki düşmanlık uzlaşmaya dönüştü. zarek, baltar'ı desteklemekle ne kadar büyük hata yaptığını görmüştü. uygulama gereği tom zarek kısa bir süreliğine on iki koloninin başkanı sayıldı. new caprica'da cylonlarla iş birliği yapanların yaşaması gizlice yetki verdiği çember (the circle) isimli bir grubun oylamasına bağlıydı. işbirlikçi olanlar suçlu bulunarak gizlice hava kilidinden atılıyordu. zarek, başkanlığı tekrar laura roslin'e bıraktı ve roslin bu uygulamayı öğrenince sonucunun filoda parçalanma olacağını düşünerk genel af ilan etti.

starbuck'ın isyancı cylonlarla işbirliği yapması ve hybrid'ten opera binası hakkında öğrendiklerini roslin'e iletmesi sonucunda, laura roslin cylonlarla paylaştığı bu rüyanın anlamını öğrenmek için isyancı cylon ana gemisindeki hybrid ile konuşmaya gitmişti. bu sırada hybrid bilinmeyen bir koordinata sıçrayınca ortadan kaybolan roslin'in öldüğü düşünüldüğünden yeni bir başkan seçilmesine karar verildi.

>> lee adama yönetimi:
teknik olarak başkan yardımcısı tom zarek'in başkan olarak idareyi eline alması gerekirdi ancak zarek'ten hiç hoşlanmayan ve roslin'in ölmediğine kesinkes inanan william adama zarek ile görüşmeyi, otoritesini tanımayı reddediyordu. sonunda lee adama'dan bir başkan adayı bulmasını istedi. romo lampkin ile görüşmeleri sonucunda lee'nin başkanlığa uygun olduğuna inanan lampkin onu cesaretlendirdi. lee adama on iki koloninin başkanı seçildi.

d'anna'nın uyandırılması ile son beşlinin kimliği isyancı cylonlar ve insanlar arasında gerginlik yarattı. iki taraf da dünyanın yerini bildiklerini düşünülen bu kişileri kendi saflarında istiyordu. d'anna ile restleşmesi sonucunda lee adama bu krizi çok akıllıca yönetti ve insan-cylon birleşmesi ile dünya'nın bulunmasında, barışı sağlanmasında en büyük pay sahiplerinden biri oldu. laura roslin'in dönüşüyle gelmiş geçmiş en kısa başkanlığa imza attı ancak hükümette etkin bir yeri olacağı aşikar.

Hiç yorum yok: