7 Ocak 2009 Çarşamba

beş rahip ve kökenleri

>> beş rahip
adı söylenmeyen kıskanç tanrıya tapan beş rahibin son beşli olduğu aşikar. bu tapınağın dört bin yıllık olduğunu ve son beşlinin daha önce dünyaya gittiğini düşünürse bu modellerin birinci cylon savaşından önce çoktan üretilmiş olduğu kesin. zaten saul tigh da orduda otuz yıl hizmet vermiş ve birinci cylon savaşı sırasında savaşmıştı. ancak tapınak son beşlinin çok daha eski olduğunu kanıtlıyor ve ortaya şu tahminler çıkıyor:

1. a) son beşli üyeleri dünyada doğdu, döngü teorisi gereği dünyada çıkan savaşta (üçüncü sezon sonundaki nükleer felakete sebep olan gene yapay zeka isyanıyla çıkmış savaş, tıpkı on iki koloniye yapıldığı gibi) kaçıp kobol'a yerleşen dünyadaki insanlar tarafından üretilmiş yapay zekalardır.

b) son beşli üyeleri dünyadaki kaçmayı başaran insanlar. ancak çok ilginç bir nokta var ki galen tyrol bir flashbackte bombalar atılırken ağlayan bir çocuk olarak görüyor kendini. kaçan beşlinin "robot" değil insan olmasını destekleyen bir durum bu.

kökeni ne olursa olsun bu beşli yaşayacak yeni bir yuva bulmak için kobol'a geldi ve ellerindeki teknolojiyi de kullanarak daha kusursuz yedi modeli üretti. kendilerini de kopyalayarak bilinçlerini aktardılar ve ölümün önüne geçtiler. beşlinin üreme yeteneğini de düşünürsek yedi modelle ilişkilerinden on ikiliden sonra yeni bir nesil oluştu. zamanla oluşan nesil büyüdü, kuşaklar arttı ve zamanla daha "kusurlu" bir ırk ortaya çıktı. bu ırk da kendilerinden daha yüce özelliklere sahip on iki kişiyi kobol lordları olarak adlandırdı ve tanrı olarak gördü.

"yarattıkları" ırk sonunda yaratıcıları tanrılara isyan etti ve "insanlar" kobol'u terk etti. on üçüncü kabile denen grup tanrıların evi denen dünyayı bulmak üzere yola çıktı, yolda beşli için tapınak inşa ettiler. vardıklarında tıpkı şimdi filo sakinleri gibi ölü bir dünya bulurlar. filo, on üçüncüncü koloni "olmuştur".

2. a) yedi cylon dünyada üretilen yapay zekaların lideriydi ve isyan edip dünyayı yok ettikten sonra yeni bir yuva olarak kobol'u seçtiler. burada son beşli üyelerini yarattılar ve onlarla birleşmelerinden yeni bir ırk oluştu. beşli eski tanrıları yedi cylon modeline isyan edip her şeyin ötesindeki tek tanrı inancını benimsediler, bu da koboldaki insan ırkında kargaşaya ve bölünmeye yol açtı. insanlar yaratıcılarına isyan etti ve on üçüncü kabile üyeleri de yedi tanrının evini bulmak üzere yola çıktı, diğerleri on iki gezegene yerleşti.

b) hikaye kobolda başladı, insanlar önce robotik sonrasında beş humanoid cylonu üretti. humanoid cylonlar robotları örgütleyip insanlara isyan etti ve yediliyi yaratıp yeni bir ırk oluşturdu. böylece cylonlar aralarında çiftleşerek kendilerine tapan yeni bir "cylon" ırkı yarattı. beşli ve yedili arasında çatışma sonucunda beşli yeni ırkı kışkırttı, yeni ırkın bir kısmı (on üçüncü koloni ve beşli) dünyayı buldu ve oraya yerleşti. intikam için geri gelen yedili dünyayı yok etti, ancak sonrasında beşlinin son üyesi kontrolü ele geçirerek hepsinin hafızasını sildi. tekrar kobol'a dönüldü.

şahsen elimizdeki öykünün dünya'da başladığına inanıyorum. beşli mi yediliyi, yoksa yedili mi beşliyi yarattı emin değilim ama gene de beşlinin yediden daha eski olması muhtemel.

>> kader mi? program mı?
insanların tam nova patlarken tapınağa gelmesi, vizyonlar, hybrid'in kehanetlerinin gerçekleşmesi gibi detayların hepsinin bir program olması kaderi açıklıyor gibi. kader ile gelecekte olacak şeylerin kaçınılmazlığı, kahinlik ile de olacak bu şeyleri tahmin etmeyi algılarız. yüklenmiş bir program ve davranışlar "kaderi" oluşturur. o yüzden şu anki insan ırkının da "cylonlar" tarafından yaratılmış karma ırk olduğunu düşünüyorum. tıpkı şimdi insan ve cylonların kaynaşarak yeni bir ırk yaratması gibi.

1b teorisi gerçekse ve beşli dünya insanıysa "bu insanları kim yarattı" sorusunun cevabı haliyle "bizi" kim yarattı sorusuna bağlanır. her şey daha önce oldu ve olacak diyenlerdenseniz şu anki politeist inançların kökenindeki ölümsüz "tanrıların" üretimi olduğunuzu düşünürsünüz, ya da monoteist bir şekilde varlığı bilinmez her şeyin ötesinde bir tek tanrı düşünürsünüz. açıkçası bir bilimkurgu dizisi için bile insanların da başka bir grubun üretimi olduğunu iddia etmesi çok cesur olur.

gene kaderin önceden yazılmış bir program olduğu fikrini çok çekici buluyorum. ama şu soruyu sormadan da edemiyorum, bir ırk yaratıp, hepsinin programı ya da kaderi ne derseniz deyin-, yazıp olacakları izlemenin amacı nedir? belki de tüm dinsel inançlar bakımından da da en merak ettiğim soru budur.

2 yorum:

Ceyhun dedi ki...

Ben insanların cylon olması ihtimalini ciddi ciddi düşünüyorum. yapay zekalarla ilgili şöyle bir şey yazmıştım:
"http://devador.blogspot.com/2008/12/yapay-zeka-sknts.html"

Bunun yanında verilen ipuçları bizi malesef roslin'e götürüyor. Ben bu kadar açık göstermelerinden şüphelendim. Ya mükemmel bir son yapıp bir efsane olacaklar ya da hepimizi hayal kırıklığına uğratacaklar. Cylon kim olursa olsun umarım güzel biter dizi.

Aurora dedi ki...

özellikle bu haftaki bölümle bu ihtimal iyice güçlendi. yazınız da bu fikri güzel yansıtmış. açıkçası bu hafta itibariyle dizinin mükemmel bir finalle efsane olacağını düşünüyorum, son cylonun kimliğinden ne kadar memnun olmasam da.