9 Eylül 2008 Salı

laura roslin

önemli bir battlestar galactica karakteri olan laura roslin dizinin en başında eğitim bakanıdır ve bir öğretmendir.

on iki koloninin bombalanması sırasında kurtuluşu olmayacak bir şekilde kanseri olduğunu öğrenir ancak katliam sonrası başkan adar dahil önündeki kırk küsur kişinin öldürülmesi sonucunda on iki koloninin başkanı olarak seçilir.

gaius baltar, ilk cylon-insan kırması olan hera agathon'un kanını roslin'e enjekte ederek kanserini iyileştirmiştir. iyileşmesi öncesinde halusinojen ilaçlar kullanırken bir takım vizyonlar gördükten sonra dünya'ya giden yolla ilgili ön görülerde bulunur; yaşadıkları ve dedikleri on iki koloninin kutsal metinleri olan pythia yazıtları ile uyum göstermektedir.

başkanlığı gaius baltar'a kaptırdıktan sonra new caprica'da öğretmenliğe geri dönmüş sonrasında tekrar seçilmiştir.

laura roslin tam bir politikacıdır, seçimlere hile karıştırmak, gaius baltar'ın tarafsız mahkemesindeki yargıçları el altından kendi isteğine göre atamak gibi icraatlarının yanı sıra genelde mantıksız kararlar alıp bunlar üzerinde diretmeyi pek sever. kendi hasan mezarcı gibi ortalarda mistik mistik dolaşırken başkasına inancı göstermez. arada william adama ile flörtleşse de sık sık karşı karşıya da gelirler, adama da "ya sabır" çeker.

bir yandan kalan bir avuç insanın hayatını hakikaten korumak istediği için kendisini katı ve mantıksız kararlar alırken görürüz, zira kendi bildiğinin en doğru olduğunu düşünüp asla risk almak istemez. öte yandan bazı tavırları ve alt metinlerden son cylon olma ihtimali olduğunu düşünüyorum; hastalanmaya da programlanmış olabilir. eğer öyle çıkarsa da gördüğü her cylon'un hava kilidinden atılmasını istediğinden, kendisini de hava kilidinden atmayı beklemek yanlış olmaz.

dünyaya vardıklarında iki bin yıl önce bombalanmış ölü bir gezegen buldu. ayrıca pythia'nın kehanetlerinde geçen ve takip ettikleri efsanevi on üçüncü koloninin de cylonlardan oluştuğunu öğrendi.

büyük bir düşkırıklığı yaşayan ve duygusal açıdan çöken roslin artık kanser tedavisi olmayı reddediyor. ayrıca pythia'nın kehanet kitabını yaktı ve william adama ile bile görüşmek istemiyor. başkanlık görevini de yerine getirmeyen roslin'in tüm doğaüstü yeteneklerinin sebebinin onun da bir on üçüncü koloni üyesi olmasına bağlıyorum. hatta roslin kitabını yaktığı pythia'nın kendisi bile olabilir.

karakteri kurtlarla dans filminden (dances with wolves) hatırlayacağımız, amerikalı oyuncu mary mcdonell canlandırıyor.

Hiç yorum yok: