28 Eylül 2008 Pazar

number two

number two modelleri dizinin kanımca en ilginç karakterlerinden biri. özellikle en önemli kopya leoben conoy'ı dizi boyunca starbuck ve onun kaderine saplantılı bir şekilde odaklanmış bir zihin-karıştırıcı, zorba hatta rehber olarak görebiliyoruz. kendini starbuck'ın kaderini kucaklaması için gönderilmiş bir rehber olarak gören hatta onu tanrının bir meleği olarak nitelendiren leoben, kendini tanrının yüzünü görmüş ve onunla güçlü bağları olan bir "deli" olarak tasvir ediyordu.

dizi boyunca karşımıza önemli üç tane leoben kopyası çıkıyor: dizinin en başında ragnar ankrajında gördüğümüz kopya, leoben conoy ve starbuck'ın ölmeden önce annesi socrata thrace ile yüzleşirken yanında bulunan ve sonradan kendisi olmadığını açıklayan hayali bir görüntü. bir çok cylon modeli gibi number two modellerinin insan adı tahmin edilebileceği gibi leoben.

on iki koloniye yapılan saldırı sonrası filonun karşısına çıkan ragnar ankrajındaki kopya kendini leoben conoy adındaki bir silah satıcısı olarak tanıtıyordu. ancak william adama'nın zekice planı işlemişti. ragnar'da bulunan radyasyon onun hastalanmasına yol açtı ve kaza sonucu leoben ile yalnız kalan william adama da onun kimliğini keşfetti. ayrıca burada ilk kez number two kopyalarının deliliğe yakın dini ve felsefi konuşmaları ve gerçeği kendi çıkarlarına göre nasıl eğip bükerek karşılarındaki insanı manüple edebildiğini de görmüştük. çıkan ölümcül dövüş sırasında adama leoben'den cylonların öldükten sonra başka bir bedene nakledildiğini ve ölümsüz olduklarını öğrendi. dövüş sırasında bir cylon'un ne kadar hızlı ve güçlü olduğunu görsek de radyasyondan zayıf düşmüş kopyayı adama öldürdü ve cesedini de incelenmek üzere galactica'ya getirdi.

en önemli kopyaya gelirsek, bu kopya kendini bir geminonlu tüccar olarak ve gene leoben conoy adıyla tanıtmıştı. ancak william adama onu tanıdı ve derhal yok edilmesini istedi. ancak laura roslin bu kopyayı sorgulamak ve bilgiler almak istedi; bunun için de sert ve acımasız yapısıyla ünlü starbuck'ı görevlendirdi. oysa zaten leoben'in planı da buydu. bu kopyayla ve onun starbuck'a duyduğu saplantıyı ilk kez birinci sezondaki flesh and bone adlı bölümde görüyoruz.

ilginç bir şekilde laura roslin rüyasında leoben conoy'u görmüştü ancak bunu sakladı, bunun kanser yüzünden aldığı halüsinojen chamalla adlı ilacın yan etkisi olduğunu düşünüyordu. soruşturma süresince starbuck'a karşı leoben sanatının tüm inceliklerini kullandı: filoda bir nükleer bomba olduğunu iddia etti, felsefik konuşmalarıyla starbuck'ın gizli kalmasını istediği geçmişine dair nokta vuruşları yaptı. hatta kelepçelerini parçalayarak fiziksel anlamda ne kadar güçlü olduğunu gösterdi. starbuck da onu zorladı ve işkence yaptı ancak ortada göz ardı edilemeyecek bir şey vardı ki starbuck ve leoben arasında tuhaf bir bağ vardı. leoben her zaman starbuck'ın özel bir kaderinin olduğunu söylüyordu.

hava kilidine atılmadan önce leoben gemide bomba olmadığını söyledi ve roslin'in kulağına william adama'nın cylon olduğunu fısıldadı. ayrıca uzay boşluğuna uçmadan önce şaşırtıcı bir şekilde starbuck camın arkasından leoben'in eline dokundu ve ona veda etti.

aynı kopyayı new caprica'da bu sefer istila sonrası starbuck'ı kaçırmış ve hapsetmiş olarak görüyoruz. leoben'in amacı starbuck'ın onu sevmesini sağlamaktı. ona şefkatli ancak kendi karmaşık stiliyle davranıyor hatta tek tanrı inancını anlatıyordu. ancak leoben'in saplantılı hatta sapıkça tutkusuna starbuck direndi ve hapis tutulduğu sürece en az beş kere öldürdü. gene de ikili arasında tuhaf ve tutkulu bir cinsel tansiyon olduğunu da inkar edemeyiz.

leoben, starbuck ile kendisinin yapay döllenmeye dünyaya getirilmiş biyolojik kızları olduğunu iddia ettiği kacey'i starbuck'ın kilitli tutulduğu eve getirdi. starbuck'ın geçmişini çok iyi bilen leoben, bunun onu derinden etkileyeceğini biliyordu. nitekim starbuck çocuktan uzak durmaya çalışsa da sonunda onu benimsedi hatta onunla ilgilenmediği bir an düşüp kafasını yaralayan kacey hastanede gözlerini açınca çok mutlu oldu hatta şaşırtıcı bir şekilde leoben'in elini tuttu.

tam leoben'in planları başarılı olacakken new caprica'da kurtarma operasyonu başladı ve leoben starbuck'ı bayıltıp onu evinde kilitli bir halde bırakarak gitti. sonrasında samuel anders starbuck'ı buldu ancak kacey'i de almak için starbuck geri döndü. apartmanda leoben ve kacey'i birlikte bulan starbuck kızını geri istedi. ancak leoben'in koşulu onu sevdiğini söylemesi ve öpmesiydi. starbuck bunu kabul etti ve leoben bu durumun etkisiyle kontrolünü kaybetmişken aniden onu bıçakladı ve öldürdü. sonrasında starbuck kacey'i de alarak kaçtı, ancak filoya vardığında kacey'in kendi öz kızı olmadığını ve bunun leoben'in bir başka zihin oyunu olduğunu öğrendi. bu olay da psikolojisini iyice bozdu.

starbuck'ın çocukluğunda çizdiği ve beşler tapınağında bulunan o şekli görmeye başlayıp, ruh sağlığının iyice bozulduğu dönemde, rüyasında leoben'i gördü. rüyasında delfi'daki evinin duvarına çizdiği sembolü beyaz boyayla kapamaya çalışıyor bir yandan da leoben ile sevişiyordu. kendini ölüme teslim etmeden önce viper'ın içindeyken kendini tekrar delfi'daki evinde ve leoben'in yanında buldu.

hayalindeki leoben, ona annesi socrata thrace, geçmişi ve onu bekleyen özel kaderi ile barışması için yol gösterdi. üzerini kapadığı anılarını tekrar yaşayan starbuck hayalinde ölen annesiyle barıştı ve onun sevgisini hissetti. kaderiyle barışan starbuck rüyası bitmeden önce leoben'e "sen leoben değilsin" demiş, leoben de "o olduğumu hiç söylemedim ki" diye cevap vermişti. sonrasında starbuck kendini bıraktı ve viper'ı patladı. bu görüntünün dizinin bazı üyelerine değişik kimliklerle değişik bilgiler veren diğer karakterlerle bağı olabilir. hatta bir teoriye göre bunlar son cylonun işi olması da mümkün.

starbuck ölümden döndükten sonra dünya'nın yerini bildiğini iddia etti ama filodakiler uzun süre onun başka bir cylon modeli olduğunu düşünse de william adama, demetrius adlı gemiyi komutasına verdi ve onu dünyayı aramakla görevlendirdi. starbuck'ın tutarsız ve gemidekileri isyana sürükleyen arayışının en sonunda karşısına sorguladığı, new caprica'da onu esir tutan number two kopyası leoben conoy gene çıktı. ancak önemli detay starbuck'ın onunla karşılaşınca uzun zamandır aradığı ve sevdiği birini görmüş gibi tepki vermesiydi.

leoben conoy, starbuck'ın hybrid ile konuşup kendi kaderi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasını istiyordu ve tüm diğer number two kopyaları gibi o da tanrının planını keşfetmek isteyen natalie'nin önderliğindeki isyancı grubunun bir parçasıydı.

tüm diğer ölümsüzlüğünü kaybeden cylon modelleri gibi tüm number two kopyaları artık ölümlü. leoben de diğer önemli karakterler gibi dünyaya ilk inenlerden biriydi. starbuck'ile bağının sebebi henüz belli değil ama dürüst olmak gerekirse starbuck'ın gizemli babası kendisi çıkarsa bile şaşırmayacağım, çünkü bu onun tuhaf hatta "sapık" karakterine uyabilecek bir şey. ancak bunun olmamasını yeğlerim. gene de starbuck'ın bir melez olduğunu düşündüğümden aralarında bir "akraba" bağı olması da muhtemel.

starbuck ile birlikte dünyadan gelen koloni sinyalini aramaya çıkan leoben, starbuck ile birlikte inanılmaz bir şeye tanık oldu. buldukları enkaz parçaları starbuck'ın viperına aitti. arayışlarının sonunda ise starbuck'ın cesedini viper'ın içinde buldular.

dizinin başından beri starbuck'ın özel kaderine inanan, onu destekleyen leoben bu gerçek üzerine büyük bir üzüntü yaşadı ve dünya hakkında yanıldığını söyledi. deliye dönen starbuck'ın kim olduğu sorusunu cevapsız bıraktı ve başından beri yoğun bir tutkuyla bağlı olduğu kadını bırakarak uzaklaştı. gerçek şu ki leoben; tek tanrı ve kader inancı, ayrıca starbuck'a duyduğu mistik aşkın yerine makinelerin katı döngüsünün karşısına çıkmasıyla inandıklarının hayal olduğunu görmüş gibi ve gerçekten düşkırıklığı içinde. metafizik hayallerin yerini, mekanik gerçek aldı. leoben'in yolculuğunu ve starbuck ile ilişkisinin akıbetini hep birlikte göreceğiz.

son olarak bu karakteri ingiliz oyuncu callum keith rennie canlandırıyor.

Hiç yorum yok: