9 Eylül 2008 Salı

romo lampkin

battlestar galactica'nın üçüncü sezonunun sonlarında ortaya çıkmış bir karakter. kendisi bir avukattır ama ne avukat. dizi boyunca gördüğüm en kurnaz, zeki ve piç karakterlerden biri kesinlikle belki de "en" öyle olanı.

gaius baltar'ın davası sırasında onun için tayin edilen avukat suikastte öldürülünce yerine kendisi atanır. koruması olarak da lee adama seçilir ki lampkin, onun değişiminde çok kritik tetikler yapmış biridir.

lee adama'nın dedesi ve haliyle william adama'nın babası çok ünlü avukat joseph adama'nın öğrencisidir, joseph adama da anlaşıldığı kadarıyla lampkin'e karakter olarak pek benzemektedir.

travmatik geçmişinden örnek vermek gerekirse, ailesi kendisi dokuz yaşındayken kaçırılıp öldürülmüştür. cylon işgali sırasında da on yıllık eşi ve iki kızını kaybetmiştir.

baltar'ın kazanılması imkansız davasında davanın kaderini değiştiren anı lee adama ve babası william adama'yı bir nevi karşı karşıya bırakarak gerçekleştirir. burada lee adama öyle bir tirad yapar ki, babası bile baltar'ın suçsuz olduğuna dair oy kullanır.

lampkin, manipulasyon sanatının üstadıdır. lee'nin babasına karşı duyduğu öfkeyi ve öne çıkma isteğini kullanmıştır. ayrıca bir kleptomandır ve rakiplerini zayıflatacacağını düşündüğü şeyleri çalmayı sever. ayrıca ona karşı suikast girişimi sırasında kendisine bir şey olmadığı halde mahkemeye baston ile çıkıp sempati ödüllerine oynar.

sadece mahkeme sahnelerini içeren iki bölüm için yaratılan bu karakter dizi takipçilerinin o kadar ilgisini çeker ki, dördüncü sezonda bu sefer laura roslin'in yokluğunda on iki koloni başkan adayı arayışı sırasında lee adama'ya yardım için tekrar sahneye çıkar. sonunda lee adama'nın başkanlığının en büyük sebebi de o olur zaten.

son olarak bu karakteri, müzisyen olmak için yola çıkıp sonra oyunculuk işine giren irlanda ve alman kökenli mark sheppard canlandırmakta. kendisi 24'te de boy göstermiş. karakterin ilgi çekiciliğinde ses tonu ve aksanı da epey önemli bir yer tutuyor. özetle o ilginç aksan, sheppard'ın üretimi ama esasen irlanda kökenli.

Hiç yorum yok: