7 Aralık 2008 Pazar

ellen tigh

dizinin en vamp kadını; entrikacı, hırslı ve cilveli bir karakter olarak karşımıza çıkan ellen tigh, galactica'nın xo'su saul tigh'ın her türlü kötü özelliğine rağmen fazlasıyla aşık olduğu karısı. ancak ölümü de gene kendisini en çok seven insanın elinden oldu.

dizinin başlarında flörtöz yapısıyla pek çok kişiyle ilişki yaşayan karısı ellen'ın resmini puroyla yakan saul tigh'ı görüyoruz. ancak on iki koloniye yapılan saldırı sonrası sağ kalan ellen ile tekrar karşılaştığında tüm olanlara rağmen tekrar onunla birlikte olmayı seçiyor. ancak ikilinin tekrar bir araya gelmesi özellikle de saul tigh açısından faydalı oldu denemez.

en başta ellen tigh'ın alkole düşkünlüğü saul tigh'ı da tetikliyordu. "yeni başlangıçtan" bir süre sonra sıkılıp gizlice lee adama'yı baştan çıkarmaya çalıştı, sonra diğer hedeflere yöneldi. hırslı ve açgözlü yapısı gereği her zaman daha yüksek mevkilerde koşan ellen, tom zarek ile temaslarda bulunarak eşine daha parlak bir gelecek hazırlama peşindeydi.

saul tigh'ın geçici yönetim döneminde, sıkı yönetim ilan etmesi ve otoritesini ortaya koyması konusunda dolduruşa getiren de oydu. nitekim yaptırımlarının başarısız olmasının sonucunda tigh epey bir süre içkiden başını kaldırmamış ve ağır bir bunalıma girmişti.


bir çeşit lady macbeth portesi denebilir ellen tigh için. ancak öyle ya da böyle tüm duygusuz ve tamamen statü amaçlı hareketlerine rağmen eşini de kendine göre sevdiğini düşünüyorum. new caprica'da saul tigh yakalanıp hapse atılınca çıkması için bir number one klonunu ile beraber olup ikna etmeye çalıştı. nitekim başardı da, ancak number one klonunun esas amacı ellen'ı kocasını tekrar hapse atma ve öldürme tehditi ile kullanmaktı.

bu tehditler sonucunda ellen'ı muhbir olarak kullanan number one klonunun ona verdiği görev direnişçilerin planı hakkında bilgi toplamaktı. samuel anders'ın hazırladığı haritayı çalıp cylonlara teslim etti.

harita daha sonra ölü bir insan görünümlü cylonun üzerinde bulundu. saul tigh karısını itiraf etmeye zorladı ve başardı. ancak ellen geri adım atmamış ve bunu yapma sebebi olarak onun hayatına verdiği değeri göstermişti. bu olayın sonucunda direniş ekibinin de isteğiyle cylonlarla iş birliği yapıp insanlara ihanet ettiği için saul tigh tarafından zehirlenerek öldürüldü. bu olaydan sonra new caprica kurtarma operasyonu gerçekleşti, nitekim saul tigh bu olayın etkisinden kurtulamadı.

dizinin dördüncü sezonunda kendisinin de bir cylon olduğu keşfeden saul tigh caprica six'i ziyaret ettiğinde six'in saç modelini yapmış ve onun giysilerini giymiş ölmüş karısını görüyordu. six bu olayın sebebi olarak cylonların da insanlar gibi acı hissini durdurmak için savunma mekanizmaları geliştirmelerini göstermişti.


"bana göre ihtimali olmasa da bazı bsg fanları tarafından sonuncu cylon olduğu düşünülen ellen tigh
gaius baltar'ın cylon dedektörü ile test edilmiş ve buna göre de insan çıkmıştı. teste çok güven olmasa da gene de sonuncunun o olması gene de mantıklı görünmüyor. tekrar karşımıza çıkması çok düşük ihtimal olan bu karakteri kate vernon canlandırıyordu."

karakter bilgisi verirken böyle demiştim ama, bsg senaristleri ve ronald d. moore'un lafımı bana yedirdiğini hep beraber görüyoruz.

dürüst olmak gerekirse sonuncu cylonun kimliğinden memnun değilim. sanki tüm ipuçları ve teoriler nerdeyse diğer tüm karakterlerin üzerine yönelmişken kimse tahmin edemesin diye seçilmiş gibi.

ama şunu da unutmamak lazım, son yemek tablosundaki boş yerin solunda saul tigh oturuyor ve dosdoğru o boşluğa yani karısına bakıyor.

açıkçası sonuncu cylonun kimliğinin bu kadar erken açıklanacağı hiç beklenmiyordu ama final bölümlerinin ilki olan sometimes a great notion uzun süredir beklenen sorunun cevabını veriyor.

bölümün sonlarına doğru dörtlünün üç üyesi dünyadaki yaşamlarından parçalar hatırlamış, ancak saul tigh hakkında bir bilgi verilmemişti. en son sahnede saul tigh denize doğru ilerliyor ve yürümeye başlıyor.

bir süre sonra bir kadın sesinin onu çağırdığını duyuyor ve bir flashback ile karşılaşıyoruz: saul tigh üzerine bir takım elbiseyle patlamayla yıkılmış bir binanın içinde koşuyor.

yıkıntılar arasında ellen tigh yatıyor. karısını yıkıntılar arasından çıkarmak isterken ellen ona engel oluyor ve şöyle diyor: " saul, sorun yok. her şey yolunda. biz tekrar yeniden doğacağız, birlikte..." ("saul, it's okay. everything's in place. we'll be reborn...again. together.")

o sırada büyük bir patlama daha gerçekleşiyor ve mekan havaya uçuyor. saul tigh'ın da hayatını kaybettiği aşikar. kendine geldiğinde saul tigh hepimize serinin en büyük sırlarından birini açıklıyor: "ellen, sen beşincisin." ("ellen, you are the fifth.")

Hiç yorum yok: