10 Eylül 2008 Çarşamba

william adama

dizinin en önemli karakterlerinden biri, kimi için the old man, kimi içinse o meşhur çağrı koduyla husker.

yeni spin-off caprica ile cylon teknolojisinin babalarından olduğunu öğrendiğimiz avukat joseph adama'nın oğlu. kendisinin bildiğini zannetmiyorum ama bir intihar saldırısında ölen kız kardeşi tamara adama da insanlar tarafından üretilen ilk skin job cylon modellerinden biri. hatta üretimin tetiği.

birinci cylon savaşında viper ve raptor pilotluğu yapmış, giderek rütbesi artmış komutanlığa en sonunda helana cain'in de ölümüyle amiralliğe yükselmiştir. tüm filonun başıdır esasen, ondan habersiz kuş uçmaz genelde. battlestar columbia'nın xo'luğu ve battlestar valkyrie'nin komutanlığını da diğer askeri görevleri arasında.


razor flashbacks'da görülebileceği üzere gençliğinde ilk hybrid denemelerini bulan oydu. orada bile hybrid'in "all this has happened before and will happen again" dediğini duyuyoruz.

carolanne adama ile başarısız evliliğinden zak ve lee adında iki oğlu oldu. zak, starbuck'ın nişanlısı ve viper pilotu olma heveslisiydi. starbuck uçuş sınavını geçemediği halde zak'i sınavdan geçirdi ve bu da zak'in hayatına mal oldu. lee ve starbuck'ın hikayesi başka bir yazı konusu.

ikinci cylon saldırısında emekliliğin sonuna gelmiş ve müze olacak battlestar galactica için konuşma yapacakken yakalanışıyla sağ kalan bir avuç insanın lideri oldu. zaten galactica'nın kendinden çok daha yeni ve güçlü diğer savaş yıldızları yerine kurtulabilmesinin sebebi de galactica'nın eski olması ve cylonların bilgisayar ağına girip gemiyi virüsle etkisiz hale getirememesiydi.

adama, her daim tüm adamları tarafından saygı duyulan bir komutan oldu. hulusi kentmen tadında tatlı-sert bir babacanlığı olsa da kafası attığı zaman asla blöf yapmaz; "bunu çok severdim acıyayım" demez.

galactica ekibinde olan sharon valerii kendisi bile cylon olduğunu bilmezken programı aktive olunca adama'yı vurmuştur. sonrasında bir diğer number eight klonu olan sharon agathon'la uzun süre sonrasında düzgün bir ilişkileri oldu.

yaşadığı tek suikast tehditi de bu değil, battlestar pegasus ile dönen amiral helena cain, adama'nın tek başına söz geçirmesini engelleyeceğini düşünerek kendisini öldürtmeye karar vermişti. ironik bir şekilde adama da aynı kararı almıştı ama iki taraf da aynı anda vazgeçmişti.

adama'nın askeri darbe yapmışlığı da var; laura roslin ile iniş çıkışlı ilişkilerinin duygusal zemini hiç değişmedi. nitekim laura roslin ölüme yaklaştıkça aralarındaki sevginin daha da arttığı açık.

ne olursa olsun kafasındaki ideal doğrudan sapmamaya çalışmasına örnek olarak aslında bir kaşık suda boğacağı gaius baltar'ı, doğru savunulduğu için suçsuz bulmasıdır. oğlu lee adama ile ilişkilerini koparma noktasına getiren bu dava süresince lee askerlikten ayrılıp sivil hayata oradan da on iki kolonin başkanlığına uzanan yola gitti. oğluyla ilişkisini bir türlü doğru düzleme oturtamasa da özellikle dördüncü sezonun son bölümünde aralarındaki bağın gücünü izleyebildik.
william adama devam etmeleri için var olan tek umut olan dünyanın bombalanmış ölü bir gezegen olduğu öğrenmesiyle filodaki herkes gibi büyük bir umutsuzluğa kapıldı. buna laura roslin'in bunalımı, anastasia dualla'nın kendini öldürmesi eklenince daha fazla kendini tutamadı.


saul tigh'ın yanına gidip kendisini öldürtmesi için kışkırtan adama, tigh'dan istediğini alamadı. makine olduğu için aralarındaki dostluğun yalan olduğuna inansa da saul tigh ipleri eline aldı. adeta rol değiştirdiler ve devam etmesi için adama'yı cesaretlendiren tigh oldu.

filoya yeni bir yuva bulmak üzere araştırmalara başlanacağına dair bir açıklama yaptı. adama'nın yolculuğunu hep birlikte izleyeceğiz.

adama'yı canlandıran edward james olmos'u, battlestar galactica'nın atası yapıtlardan biri kabul edilebilecek blade runner'da kendisini yardımcı bir rolde görüyoruz.

Hiç yorum yok: