8 Eylül 2008 Pazartesi

teoriler: bölüm 1 - dünya

eğer carnivale hak ettiği gibi uzasaydı büyük ihtimalle hakkında durmadan bir şeyler karaladığım dizi o olacaktı ama doğruya doğru battlestar galactica, star wars’tan sonraki kurumuş toprağa dönen “sci-fi geek” ruhumu ziyadesiyle canlandırdı, dizi bitene kadar da ateşi harlamaya devam ediyor, sonra böyle teori yazıları ortaya çıkıyor.

all this has happened before and will happen again” bu laf dizideki nerdeyse her türden karakterin ağzından çıktı. hybridler, cylon modellerinden ve insanlar. üzerine basa basa vurgulandığı gibi ortada bir tekrar var.

bölüm 1: dünya

öncelikle, final five denen son beşli cylon ile yediliyi ayıralım. final five’ın en az 4000 yıllık olduğu bence kesin gibi. zira the temple of five üzerine kurulu bir bölümde bu tapınağın on üçüncü koloni tarafından 4000 yıl önce inşa edildiğini ve adı anılmaması gereken beş özel rahip için yapıldığını öğreniyoruz.

ayrıca buranın çok uzun yıllar sonra “tesadüf” eseri bulunduğunda, tapınağın süpernovadan yayılan ışınlarla birleşerek number three yani d’anna biers'a bu beş gizemli kişiyi gösterdiğini hatırlayalım. önemli detay şu ki aslında oraya bakıp görmesi gereken kişi olarak hybrid, gaius baltar’ı işaret ediyordu ama d’anna bunu üzerine aldı. buna rağmen görü aldı, baltar baksaydı ne olurdu bilemiyoruz.

tüm bu döngü hikayesinin en azından bir noktası bence dünya’dan başladı. dizinin her yerinde görebileceğimiz bizim dünyamıza ait detaylar, hatta son dörtlünün sürekli duydukları parçanın bir bob dylan parçası olan all along the watchtower olması (müzik zevkleri şahaneymiş cylonların) bile bunu destekliyor.

dünya’da yapay zekalı robotlar insanlar tarafından üretildi, geliştiler, isyan ettiler; bu kısmı biliyorsunuz. sonunda çıkan insan-robot savaşında beş ya da on iki özel robotun liderliğinde robotlar dünyadan ayrılıp kendilerine yeni bir yuva aramaya karar verdiler. ama tabii bir gün intikam yemini ederek.

ayrıca melezin “son beşli dünyayı gördü” kehanetinin de ancak böyle tutarlı hale geleceği açık. son beşli üretildi, isyan etti ve sonrasında tıpkı cylonların on iki koloniyi yok etmesi gibi onlar da dünyayı yok etti.

nitekim izlediğimiz en son bölümde o kadar aranan dünyanın tıpkı on iki koloni gibi nükleer bombalarla paramparça olmuş ölü bir gezegen olduğunu görüyoruz.

Hiç yorum yok: