9 Eylül 2008 Salı

on iki koloni

meşhur on iki kolonisinin adları da direk yıldız kümelerinin isimleriyle ilişkilidir. kobol'da buldukları semboller ve bunların dünya'nın yolunu göstermesi de cabası. bu paralelliğin sebebinin "all of this has happened before, and it will happen again." kehanetiyle bağlantılı olduğunu da düşünüyorum.

ayrıca en bela ve bağnaz kolonilerden olmasına karşın athena'nın okunun dünya'yı göstermesini sağlayan da sagittaron (yay) kolonisinin sembolüdür.

koloniler arasında da kast sistemi mevcuttur. gemenon, sagittaron, ve aerelon en fakir koloniler olup genelde işçi sınıfından bireyler buradan çıkarken, zengin koloniler caprica, tauron ve virgon'dan önemli askerler, sanatçılar, bilim adamları ve yönetici sınıfı yetişir. bu ayrım da zaman zaman filoda çatışmalara yol açmış hatta 3x16'da galen tyrol'ün grev kararını açıklamasına kadar ilerlemiştir. sonrasında bu durumun değişmesi için çalışılacağı söylenir.

on iki koloni dışında asıl önemli olan ve dizinin arayışına yön veren topluluk ise on üçüncü kolonidir. bu koloninin uzun yıllar önce kobol'dan ayrılıp sonra da dünya denen gezegeni bulduğu söylenir. kutsal yazıtlar da bu öyküyü ve on üçüncü kolonin geriden gelenlere bıraktığı yol haritasını anlatır. şimdi de insan ırkının geride kalan son bölümü dünya'yı bulmak istemektedir. ancak bu konuda yalnız değillerdir, cylonların da amacı aynıdır.

işaretlere göre dünya'nın yolunu insanlığa gösterecek kişi starbuck namı diğer kara thrace'tir. ancak battlestar galactica razor'da hybrid, starbuck'un insanlığı ölüme götüreceğini söylemiş ve onu harbringer of death olarak adlandırmıştır.

dizide kolonilerin hepsi hakkında bilgi verilmemektedir.

kolonilerin isimleri şöyle:

AQUARIA (aquarius - kova takımyıldızı)






AERELON (aries - koç takımyıldızı)
on iki kolonin yemek sepeti olarak adlandırılır gaius baltar tarafından. tarım odaklıdır, en fakir kolonilerden biridir. nüfusun çoğu çiftçilikte uğraşır.


CANCERON (cancer - yengeç takımyıldızı)






CAPRICA (capricorn - oğlak takımyıldızı)
on iki koloninin merkezidir. en gelişmiş koloni olan caprica'da yönetim, bilim ve sanat ön plandadır. üçüncü sezonda da yeni bulunan gezegene new caprica ismi verilir.


GEMINON (gemini - ikizler takımyıldızı) en dindar kolonilerden biri, kutsal yazıtları her şeyden üstün tutarlar, kehanetlere bağlılıkları çok yüksektir. burada kobol kolejleri adlı eğitim merkezleri bulunur ve kendilerine özgü eski bir dilleri vardır.

LEONIS (leo - aslan takımyıldızı)






LIBRAN (libra - terazi takımyıldızı)






PICON (pisces - balık takımyıldızı) colonial fleet headquarters'ı barındıran askeri gücün en yoğun olduğu bölgedir. ikinci cylon saldırısında en ağır hasarı almıştır. picon saldırıya uğradıktan sonra başkan adar teslim olduğunu ilan etse de cylonlardan tepki gelmemiş saldırı devam etmiştir.

SAGITTARON (sagittarius - yay takımyıldızı) en uyumsuz ve sorunlu kolonilerden. ayaklanmalar ve terör olayları yoğundur. eski terörist yeni başkan yardımcısı tom zarek eylemlerini burada yürütmüştür. başta modern tıp olmak üzere pek çok şeye karşıdırlar, bağnazlık yüksek; adetleri değişiktir. ayrıca antimilitaristtirler.


SCORPIA (scorpio - akrep takımyıldızı)
saldırı öncesi battlestar pegasus'un bulunduğu kolonidir. colonial fleet shipyard da buradadır.




TAURON (taurus - boğa takımyıldızı)
en zengin ve güçlü koloniler arasında bulunur. ayrıca tauron yöneticileri yasaları delmeleri, hatta uymamaları ve bağımsız kararlar almalarıyla ünlüdür.


VIRGON (virgo - başak takımyıldızı)
ikinci cylon saldırısı sırasında battlestar atlantia ve amiral nagala burada yok edilmiştir. yörüngesinde en ağır hava savaşları gerçekleşse de yeni teknolojinin cylonlar tarafından bloke edilmesi sonucunda cylonlar galip gelmiştir. bu da savaşın dönüm noktası anıdır.

5 yorum:

Umut dedi ki...

Bir Battlestar Galacticasever olarak, böyle güzel bir blog gördüğüme çok sevindim. Ancak BattlestarWiki'nin Türkçe sayfasında yazmak varken, bilgiyi bölmek niye?

So say we all...

Umut dedi ki...

Vazgeçtim, bastır Auroriel :)

ibrahimkpl dedi ki...

arkadaşlar blog adminlerine söylüyorum libran ve leonis kolonilerin amblemleri karışmış galiba lütfen dikkate alın

ibrahimkpl dedi ki...

arkadaşlar dikkatli incelemelerimden sonra libran ve leonis simgelerinin ikiside birbirinin tersi yanlış olduğunu tespit ettim değişirse çok sevinecem lütfen dikkate alın

Aurora dedi ki...

hata düzeltildi, uyarı için teşekkürler.