28 Eylül 2008 Pazar

number one

yedili içindeki en yaşlı görünen, belki de en sinsi ve zeki; kendini sistemi korumaya adamış bir model number one. diğer modellerden kendisini ayıran en önemli özelliği de kendisi dışındaki tüm yedili üyeleri tek tanrı'ya inanırken kendisinin tanrı inancının bulunmaması. hatta bu model diğer modellerin inançlarıyla dalga geçmekten de geri durmuyordu. number one kopyaları sürekli bir "şey" değil bir "birey" olduklarını vurgulayan diğer modellerin aksine cylon ırkının makine olduğunu sürekli belirtmekten çekinmiyordu.

cavil ismiyle bilinen number one kopyalarından biri battlestar galactica'da inancıyla ironik bir şekilde bir rahip olarak çıktı. galen tyrol, cylon olduğu şüphesiyle huzursuzdu ve düşünde tekrarlayan bir şekilde intihar eder erken görüyordu kendisini. sonunda danışmanlık almak istediği rahip de cylonlar içinde en başarılı zihin karıştırıcı modellerden biri olan number one kopyasından başkası değildi.

ayrıca cavil, galen tyrol ile görüşmesinde ondan çok uzun süredir yaşadığını ima etmişti ki, o sırada tyrol'ün son beşliden biri olduğunu bilmiyordu. tyrol'ün otuzlu yaşlarında olduğunu varsayarsak ve cavil doğru söylüyorsa insan görünümlü yedi model ya da en azından cavil birinci cylon savaşı öncesinde ya da o sıralarda yaratılmış olmalı. bana göre mantıksız değil, zaten insan görünümlü cylon modellerinin tahmin edilenden daha eski olduğunu düşünüyorum.

dizide rahip cavil'i laura roslin'in başkanlığı için dua ederken de görüyoruz. bir başka elçi number one kopyası galactica'ya yollanınca kimliği ortaya çıktı ve gelen kopyayla birlikte hava kilidinden atıldı. bu kopya da caprica six ve boomer'ın yarattığı düşünce akımı sonrası on iki koloniden çekilmeye karar veren cylonların habercisiydi. ancak rahip cavil ile karşı karşıya gelene kadar kendi kimliğini sakladı.

bir diğer kopya ise new caprica'daki cylon istilasında yönetici sınıfından biri olarak karşımıza çıkıyor. tutuklandığı sırada saul tigh ile özel ilgilenen bu kopyanın, ona zihinsel ve fiziki işkence yaptığını anlayabiliyoruz. ayrıca kocasını korumak için bu kopyaya cinsel anlamda ilgi duyma numarası yapan ellen tigh'ı da hem cinsel yönden hem de casus olarak kullanıyor. nitekim kocasının öldürülme tehditiyle önemli bilgileri number one'a ulaştırdığı ortaya çıkan ellen tigh'ı daha sonra eşi saul tigh öldürmek zorunda kalmış, bu da onun ruh sağlığını mahvetmişti.

başka bir kopyayı -gene cavil olarak bilinen- d'anna ve gaius baltar'ın beşler tapınağındaki arayışına eşlik ederken görüyoruz. kendi programlarında kesin çizilmiş sınırların korunması konusunda son derece kararlı olan bu kopya, d'anna'nın yediliye düşünmesi bile yasaklanan son beşliyi görmek istediğini anlayınca onu öldürmek için tereddüt etmemişti. ancak gaius baltar hızlı davranıp amacına ulaşamadan bu kopyayı öldürmüş, d'anna da son beşliyi görmüştü. ancak gene aynı kopyanın liderliğinde tüm cylon hiyerarşisine ihanet eden d'anna kutulanmaya mahkum edilmişti. d'anna'nın fişini çeken de bu kopyaydı.

aynı kopya son beşlinin cylon raiderlar tarafından algılanması ve centurionlar dahil tüm mekanik modellerin son beşliye zarar verme korkusuyla geri çekilip özgür irade kazanması sonrası, tüm mekanik modellerin yeniden programlanması gerektiğini savunuyordu. ayrıca bu olay sonrası bir number six kopyası olan natalie önderliğinde toplanan number two ve number eight kopyaları son beşlinin ortaya çıkışının tesadüf olmadığını düşündüklerinden, kimliklerinin ortaya çıkması için d'anna'nın tekrar uyandırılmasını istiyordu. ancak tüm diplomasi yeteneğiyle cavil tüm number four ve number five kopyalarını kendi tarafına çekmişti ve ortada bir eşitlik vardı. ancak insan ırkından ümidini kesen boomer kendi kopyalarından farklı düşünerek cavil'i onaylayınca tüm mekanik cylon ünitelerinin yeniden programlanmasına karar verildi.

ancak natalie ve ekibi pes etmemişti. centurionların özel bir parçasını çıkararak onlara özgür irade verdi ve ilk iş olarak cavil'in planlarını anlattı. centurionlar cavil ve orada bulunan diğer number four ve number five kopyalarını öldürdü. tekrar dirildiğinde cavil, natalie ile uzlaşma taklidi yaparak kendi ekibi eşliğinde karşı tarafa ölümcül bir tuzak kurdu ve eğer isyancılar kaçamasaydı orada diriliş gemisi bulunmadığından hepsi sonsuza dek yok olacaktı. özetle cavil'in düzeni korumak için üç modeli sonsuza dek yok edecek kadar kararlı olduğunu görüyoruz.

şaşırtıcı bir şekilde boomer ile duygusal bir ilişkisi olan cavil, iç savaşı durdurmak için d'anna'yı tekrar uyandırmış ve onu kendi çıkarına göre yönlendirmek istemişti. ancak d'anna'nın uyanır uyanmaz ilk işi cavil'i öldürmekti. merkez (the hub) da yok edildiği için bu kopya sonsuza dek yok oldu.

number one kopyaları tüm diğer cylon modelleri gibi özel bir arketiptir. değişime kapalı, eski düzeni korumak için her türlü yolu deneyen, kesinlikle acımasız hatta zaman zaman kötü niyetli. ancak tüm bu özelliklerinin yanında tüm number one kopyalarının zeki ve yetenekli diplomatlar olduğunu, kolayca karşı taraf üzerinde akıl oyunları oynayabileceğini de belirtmek gerekir.

bu karakteri amerikalı oyuncu dean stockwell canlandırıyor.

Hiç yorum yok: