4 Ocak 2009 Pazar

S03B16 - DIRTY HANDS

orijinal yayınlanma tarihi: [25/2/2007]
galactica hangar'ında günlük çalışmalar devam etmektedir. güverte ekibinden şef tyrol ve ekibi racetrack'in raptor'ı devriye için hazırlarlar. bu sırada ekipten diana seelix viper pilotu eğitimi için yaptığı başvurunuu yazılı sınavı geçtiği halde reddedildiğini öğrenir. sebebi de zorunlu görevlerden ötürü şu an yer değiştirmesinin mümkün olmamasıdır. ancak güvertedeki ekibi bunun sınıf ayrımıyla alakalı olduğunu ima eder.


racetrack'in raptor'ı kaza yapar. araştırdıklarında gemi yakıtı tylium'un kirlendiği ortaya çıkar. roslin ve adama, tylium yakıt gemisinin lideri, işçilerin saygı duyduğu xeno fenner ile görüşürler. fenner, daha önce işçilerin çalışma koşulları hakkında pek çok kez şikayette bulunmuş ancak roslin ve adama ile görüşememiştir. yakıt kirlenir kirlenmez ikisine de ulaşması yüzünden üstü kapalı olarak eğer işçilerin çalışma koşulları iyileşmezse roslin'i yakıt işlenmesini durduracaklarına dair tehdit eder. daha sonrasında fenner; gaius baltar'ın hücresinde yazıp el altından dağıttırdığı "my triumphs, my mistakes" kitabından da alıntı yapınca roslin, fenner'ı hapse attırır.

cally tyrol; gaius baltar'ın kitabını okumuş ve etkilenmiştir. kitapta filodaki işçi ve yönetici sınıfının ayrımından bahsedilmektedir. hatta bunun temel sebebi de kişinin geldiği kolonidir. zengin kolonilerden gelenler yüksek rütbeli asker, siyasetçi, hukukçu olurken fakir koloni üyeleri genelde işçi sınıfına aittir. cally, galen tyrol'e filodan örnekler verir ve tyrol'ün başında bulunduğu new caprica'daki işçi sendikasının ortadan kalkmasının hatalı olduğunu söyler. tyrol, cally'nin dediklerine çok da kulak asmaz.


roslin; aşağılayıcı bir şekilde baltar'ın üstünü aratır ve kitabın dışarıya sızmadığına dair yalan söyler. tyrol, tylium gemisini incelemeye gider. çalışma koşullarının ağırlığı, geminin eskiliği gemiyi çok tehlikeli kılmaktadır. gemide pek çok çocuk işçi bulunmaktadır. tyrol biraz araştırdığında arıtma sisteminin çalışması için gereken mühürlerin kaybolduğunu görür. işçiler fenner serbest bırakana kadar ekipmanı yerine takmayacaktır. tyrol işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesini roslin'den ister ancak roslin onu susturur ve fenner'ın yerine elebaşı olan cabott'u da hapse attırır.

cabott, new caprica'da da cylonlar tarafından hapsedildiğinden kapalı alanda ruh sağlığı bozulmaktadır. tyrol; mühürlerin yerini öğrenmek için onları ziyarete gider. fenner, tyrol'den birşeyler yapmasını ister. sonunda tyrol'ün ısrarlarına dayanamaz ve mühürlerin yerini söyler; gemi işlemeye başlar.

tyrol, roslin'e gemideki mesleklerin ebeveynden çocuklara geçip miras haline geçtiğini anlatır. bu da tamamen kişilerin saldırıdan önce kolonide yaptığı meslekle alakalıdır ve çocuklar da bu mesleği seçmeye mahkum olmaktadır. rotasyonlu bir çalışma sistemi talebi onaylanır.

ancak bu sistem sonucunda da tam adaletli bir çözüme ulaşılmaz ve sırf kayıtlar yüzünden iş makinesi bilgisi olduğu sanılan bir genç yakıt gemisindeki arızayı tamir ederken çıkan kazada ciddi bir şekilde yaralanır. tyrol sonunda işçilerin lideri olarak grev ilan eder. işçilerde büyük bir coşku hakimdir.


bunun öncesinde baltar ile konuşmaya giden tyrol, baltar'ın göründüğünün aksine tarımla uğraşan fakir bir gezegen olan aerelon'dan geldiğini öğrenir. sınıf ayrımı fikrini sırf halka iyi gözükmek için ortaya çıkardığını düşündüğü baltar'a inanmasa da, etkilenmiştir. grevi ilan etmesinde bu düşünce de etkili olur.

tyrol, tutuklanır ve hapse atılır. william adama, filonun parçalanmasına izin vermeyeceğini söyler ve eğer grevi durdurmazsa karısı cally'i öldürteceğini söyler. tyrol, pes eder.

roslin bu olay sonunda tyrol ile son derece anlayışlı bir tavırla konuşur ve gerçekten çalışan rotasyonlu, tüm kolonilerden gelenlerin de ağır işgücü gerektiren işlerde çalışan bir sistem yaratacağına söz verir ve tyrol'ü işçi sendikasının başkanı olarak görmek istediğini söyler.

diana seelix, viper pilot eğitimine kabul edilir. bu güverte ekibinde büyük bir sevinç yaratır.

Hiç yorum yok: