20 Ocak 2009 Salı

ve huzurlarınızda son beşlinin son üyesi

hiçbirimiz sanırım uzun süredir cevabını beklediğimiz soruya bu kadar kısa sürede yanıt alacağımızı beklemiyorduk. final bölümlerinin ilki sometimes a great notion'ın son sahnesi bu sorunun cevabını veriyor.

sitede açtığım ankette laura roslin seçenekler içinde açık ara en çok oy alan isimdi, doğruyu söylemek gerekirse bana da son üye için en mantıklı isim olarak geliyordu. ankette en çok oy verilen seçenek ise daha önce görmediğimiz yeni bir karakterin son beşli üyesi olmasıydı ki, bunu hiçbiri seçeneği olarak görüp işaretlemiş okuyucular olması muhtemel.

son üyenin bir kadın olduğuna kesinlikle emindim zira, şu ana kadar karşımıza çıkan on ikilide erkeklerin sayısı daha yüksekti ve ayrıca felix gaeta'nın şarkısı da bir kadından bahsediyordu.

final bölümleri başlayana dek laura roslin'den william adama'ya, felix gaeta'dan kara thrace 'e kadar pek çok isim hakkında şüphelendirici ipuçları verildi. adeta herkes bir cylon, herkes son beşlinin bir üyesiydi. aslında çok da yalan sayılmaz gibi.

son üyenin açıklanmasından önce teorilerde de bahsettiğim ve dizinin seyrinin ilerleyişi açısından bana son derece mutluluk veren bir gerçek açıklandı: efsanevi on üçüncü kabile tamamen cylonlardan oluşuyordu. ve gezegendeki eski centurion modelleri de çok eskiye aitti.

dünyayı on üçüncü kabilenin kendi ürettiği yapay zekalar isyan edip mi yok etti, yoksa bu işte kobol'dan gelenlerin payı mı var henüz bir fikrimiz yok. konuyu tekrar sonuncu üyeye odaklayalım.

dörtlünün üç üyesi dünyada iken geçmişini hatırlamıştı, ancak bir tek saul tigh bunu yapmamıştı. bölümün en sonunda william adama'nın anlattığı bir hikayeden etkilenerek tigh suya girdi ve bu sırada onu çağıran bir kadın sesi duydu.

dünyanın bombalanışı sırasına geri dönüyoruz, iki bin yıl önce, tigh yıkıntıların arasından ellen tigh'ı çıkarmaya çalışıyor. ellen ise ona sorunun olmadığını söylüyor ve dizideki en önemli repliklerden birini dile getiriyor: "tekrar birlikte doğacağız." görü tamamlandığında ise saul tigh dizinin en merak edilen sırlarından birini :"ellen, sen beşincisin." diyerek bize açıklıyor.

aynı bölümde starbuck'ın kendi cesedini bulması, dee'nin bulduğu oyuncaklara bakıp ağlaması ve çocukluk resmine baktıktan sonra kendini öldürmesi son derece şüpheli detaylar olsa da ronald d. moore ellen tigh'ın beşlinin son üyesi olduğunu kesin olarak açıkladı. ilgili röportaja buradan ulaşabilirsiniz.

ellen tigh'ın sonuncu olmasıyla ilgili teorileri ben de okumuştum ama dürüst olmak gerekirse ihtimal vermiyordum. hatta ankete bile koymamıştım. zira libidosunun yüksek olması, saul tigh ile ne senle ne sensiz ilişkileri ve kocasını kurtarmak için cylonlarla işbirliği yapması dışında önemli bir rolü olmadı dizide. çarpıcı ölüm sahnesi en hatırlanan andır sanırım. kendisi bir cylon olan saul tigh'ın karısını cylonlarla işbirliği yaptığı için öldürmesi yeterince trajikken karısının da cylon çıkması durumu daha da dramatik yapıyor.

dördüncü sezonda caprica-six'e bakarken tigh, ellen'ı görüyordu ama bunu tigh'ın saplantısı olarak yorumlamak kolaydı. ancak şu bir gerçek ki meşhur son yemek tablosunda saul tigh'ın yanı boş ve o boş yere tigh başını çevirmiş bakıyor.

şunu da unutmamak gerekli, döngü teorisi gereği koca bir koloninin cylon olduğunu öğrendik. dünyadaki patlamada ölen son beşli üyelerinin dirilmesi gibi starbuck da dirilerek geri döndü. ayrıca dünya üzerinde kendi viperı ve cesedini de buldu. buradan kesin olarak on üçüncü koloninin yeniden dirilme sistemi olduğunu öne sürebiliriz. ancak bu ırkın yaşlanabildiği gerçeği nasıl doğdukları hakkında soru işaretleri yaratıyor. doğrudan iki cylonun doğal yollarla üremesi ile ruhun reenkarnasyon benzeri bir nakil geçirmesi, ya da bebek kopyaların dirilme merkezinde uyanması mümkün. ipuçlarında kırmızı omurgalı bir bebek de görmüştük. konuyla ilgili teori yazısını buradan okuyabilirsiniz.

özetle son beşlinin filodaki tek cylonlar olduğunu düşünmüyorum. koloninin liderleri olmaları muhtemel, ayrıca kobol'da çıkan isyanda on üçüncü koloniyi dünyaya yöneltenler onlar olsa gerek. ancak unutmamak lazım ki on iki koloni de aynı şekilde cylon kökenli olabilir.

yedilinin yeni ve "insan" eliyle üretilmiş centurionların meyvesi olduğunu sandığımızdan açıkçası en az 3600 yıllık (beşler tapınağının yapılış zamanı) olan son beşlinin on iki kobol tanrısını tamamlaması için eski bir yedili daha ortaya çıkabilir mi? benim aklıma takılan sorulardan biri bu. sebeplerinden biri de on üçüncü koloninin ürettiği biyolojik silahın cylonlar için öldürücü olmasına rağmen insanlara zarar vermemesi. öte yandan yediliyi üreten teknolojinin atalarının da beşli olduğu bir gerçek.

laura roslin, kara thrace ve gaius baltar gibi insan-ötesi deneyimler yaşamış karakterlerin hepsinin on üçüncü koloni üyesi olduğunu düşünüyorum. zira özellikle kara thrace'in artık insan olmak gibi bir şansı yok. ona verilen "harbinger of death" lakabı çok eskiden dünyanın yok edilmesine sebep olmasından ötürü olabilir.

ayrıca kara thrace'in babasının sitede verilen ipuçlarında kızıyla son derece genç bir görünümle piyano çaldığını görüyoruz. dualla da dahil olmak üzere zak adama, kat gibi karakterler tekrar karşımıza çıkabilir.

son beşli ve on üçüncü koloni hakkında beş rahip ve kökenleri adlı yazıda bir inceleme yapmıştım. kafamdaki sorular şunlar:
* son beşli dünya bombalandıktan sonra iki bin yıllık boşlukta neler yaptı?
* on üçüncü koloni üyeleri dünyaya ulaştığında "insanlar" ve bir uygarlık var mıydı? varsa onları yok edip mi dünyaya yerleştiler, yoksa iki ırk birleşti mi?
* son beşli on iki kolonide nasıl tekrar doğdu? zaten on iki koloni içine kopyalarını mı bırakmışlardı?
* şu an gördüğümüz son beşli üyeleri kaçıncı kez dirilmiş?
* dünyayı yok eden on üçüncü koloninin ürettiği centurionların isyanı mı, yoksa daha farklı bir sebebi mi var?
* laura roslin pythia'nın kendisi olabilir mi?
* on iki koloni de cylon mu, yoksa kobol'daki göçe on üçüncü koloni arasında çıkan çatışma mı sebep oldu?
* eski beşli gibi, eski bir yedili var mı?
* cylonvari özellikler gösteren tüm karakterler on üçüncü koloni üyesi mi?
* en başta ellen tigh'ın olmak üzere beşlinin diğer üyelerinin dünyadaki rolü neydi?
* beşlinin rahibi olduğu kıskanç tanrı kim? gizemli yedi numaralı yani on üçüncü cylon mu? yoksa tek tanrı metafizik bir kavram mı?
* on üçüncü koloni dünyaya vardığında üzerinde insan ırkı yaşıyor muydu? eğer öyleyse bu insanları yok eden kişi kara thrace mi?
* on üçüncü koloni neden cylonlar için ölümcül bir biyolojik silah üretmişti? insanlara zarar vermemesinin sebebi neydi?

2 yorum:

Adsız dedi ki...

açıkçası pythia kehanetlerinden bu kadar çabuk dönülmesi bana mantıklı gelmiyor. hatta onların boş çıkmayacağını bir şekilde gerçekleşeceğini düşünüyorum. çünkü pyhtia'ya göre roslin'in bir şekilde ölmesi gerekiyordu. ve her şeyin tekrar ve tekrar yeniden yaşanacağı gibi bir durum var. dünyaya gelene kadar pythia'nın verdiği ipuçlarını kullandılar. hatta kara thrace'in ortadan kaybolması ve dünyaya götüren bir viperla dönmesi de bunun bir uzantısı bana kalırsa. bu yüzden roslin'in ileriki bölümlerde ölmesi ve alternatif bir dünyanın ortaya çıkması da bence muhtemel teoriler içinde yer alabilir.

Aurora dedi ki...

döngü mantığı gerekeği filonun tekrar kobola döneceğini düşünüyorum ama elbette alternatif başka bir gezegen de olabilir bu.

ipuçlarına göre roslin dizi bitmeden ölecek gibi gözüküyor, ölmeden kobol'a ulaşabilir. (kobol ormanlık, havası suyu müsait bir gezegendi, eğer cylon tehditi kalkar ve ittifak sağlamlaşırsa hepsi başlangıç noktasına dönebilir.) roslin'in doğaüstü ve kehanetvari deneyimlerinin sebebinin on üçüncü koloni üyesi olması olduğunu düşünüyorum, hatta pythia'nın kendisi bile çıkabilir. (roslin pythia'nın kitabını yaktıktan sonra starbuck kendi cesedini yaktı, adeta kendilerini yok ediyor gibiydiler)