her şeyiyle antik yunan kültüründen etkileşimler bulunan inancın odak noktalardan biri sonsuz döngü kavramı. "all has happened before and it will happen again" kehaneti de bununla bağlantılı. ancak monoteist cylonların da bu inanışa sahip olduklarını görüyoruz. stoik ve pisagorcu düşüncenin de kavramlarından biri olduğunu düşünürsek, book of pythia adlı kutsal kitabından pisagor'a (pythagoras) gönderme olması da muhtemel. cylon modellerinin de bu kitaptan alıntı yapması dikkat çekicidir. diziye göre pythia insan ırkının kaçışı ve yeni bir dünya kurmasını öngörmüş bir kahindi.

zaten insanların tanrıları antik yunan tanrıları ile aynı. bu parallellikten ötürü insanlığın kökeninin dünyadan başlayarak kobol'a ulaşması düşüncesi de aklımıza gelebilir. (belki de tam tersi, neden olmasın) dünyada üretilen yapay zekaların isyanı ve savaş sonucu kaçanlar (dünyaya daha önce gelmiş olan son beşli?) kobol'a sığınmış ve yeni bir hayat kurmuş olabilirler.
dini inanışın ve insan ırkının soyu kobol adlı gezegene dayanıyor. efsaneye göre insan ırkı kobolda on iki tanrı ile uyum içinde yaşıyordu. (on iki tanrı - on iki cylon modeli) döngü teorisi ile düşünürsek insanların da yaratılmış bir ırk olması, hatta on iki tanrının on iki model olması mümkün. konuyla ilgili teoriyi buradan okuyabilirsiniz.
kobol lordları (lords of kobol) diye bilinen dizi süresince on tanesinin bahsi geçen on iki tanrının ismi ve özellikleri şöyleydi:
* zeus - tanrıların başı, yıldırımların efendisi
* aurora - şafak tanrıçası, dönüşümün sembolü. kahin'in starbuck'a bu tanrıçanın heykelini hediye ediyordu.
* apollo - zeus'un oğlu. avcılığın ve şifanın tanrısı. athena'nın mezarındaki haritayı kullanmak için apollo'nun okunu kullanmak gerekiyordu.
* ares - savaş tanrısı. galen ve cally tyrol'ün çocuğu nicholas ona adanmıştı.
* aphrodite - güzellik ve cinsellik tanrıçası.
* asclepius - sağlık ve şifa tanrısı.
* athena - zeka ve savaş tanrıçası. insanların kobol'u terk etmesinden sonra intihar etmişti. mabedi dünyaya giden yolu gösteren haritayı içeriyordu. (insanlara yakınlığı ve çağrı koduyla number eight klonu sharon agathon'u hatırlatmıyor değil)
* hera - zeus'un eşi. ailenin koruyucusu tanrıça. sharon ve karl agathon'un kızları bilinen ilk insan-cylon melezinin adı.
* poseidon - denizlerin tanrısı.
* artemis - avcılık tanrıçası, apollo'nun ikiz kız kardeşi.



bu inancı baltar'ın her zamanki kendini kurtarma çabası olarak görmek muhtemel ama takipçilerinden birinin çocuğunu kendi bile inanmayarak iyileştirmiş gibi gözükmesi kafa karıştırıcı. zaten baltar'ın kafası içindeki gizemli number six görüntüsünden kehanetvari ya da kendisinin vakıf olmadığı bilgiler alması da her zaman dikkat çekiciydi. ayrıca caprica'dan öğrendiğimiz üzere on iki koloniye yapılan saldırı öncesinde de tek tanrılı inanç sistemleri vardı ve ilk insan eliyle üretilen humanoid cylon olması muhtemel tamara adama da tek tanrı inancına yakındı. (buradan bir bağlantı çıkacak gibi)
karşımıza dinsel inancı son derece zayıf william adama gibi karakterlerin yanı sıra bir terör eyleminde ölen laura roslin'in yardımcısı billy keikeya gibi ateist karakterler de çıkıyor.
on iki koloni'de dini etkinin en güçlü olduğu gezegenler geminon ve sagittaron. geminonlular kürtajı büyük bir günah olarak görürken sagittaronlular da tıbbi tedaviye inanmıyor ve hasta olduklarında bunu reddediyorlar.

son olarak meşhur "so say we all", "amin" gibi bir anlama sahip.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder