22 Kasım 2008 Cumartesi

battlestar galactica season three soundtrack

bear mccreary imzalı battlestar galactica soundtracklerin şimdilik sonuncusu. en "iyi" parçaların burada olmasından değil ama üç albüm içinde en sevdiğim kesinlikle bu. en karakter odaklı ve psikolojik dramanın ağırlıkta olduğu bu sezona uygun bir şekilde parçalar da ağır, etkileyici hatta zaman zaman kasvetli.

açılış parçası a distant sadness'ın başı üçüncü sezonu bitirdikten sonra daha bir anlamlı geliyor. "all has happened before..." muhabbetine uygun bir şekilde a distant sadness, heeding the call ve all along the watchtower bağlantılı.

precipice, deathbed ve maelstorm'dan tanıdık tınıları taşıyarak güçlü melodilerle karşımıza çıkıyor. akabinde gelen admiral and commander ise a good lightning ve reuniting the fleet ile devam eden serinin son halkası.

albümdeki ilk favorim, bm'nin klasik parçalarda ne kadar etkileyici işler çıkarabildiğinin kanıtlarından refugees return. eşlik ettiği sahnede özellikle starbuck ve saul tigh'ın ruh haline çok güzel eşlik ediyor.

üçüncü sezondaki meşhur starbuck ve apollo hesaplaşmasına eşlik eden violence and variations da ikinci favorim. parçada passacaglia ve devamındaki parçaların temasını yakalamak mümkün. aynı bölümde dans sahnesinde çalan the dance'i de braveheart'taki düğün sahnesine koysak sırıtmaz, gene keltik bir bm çalışması.

roslin ve adama'nın devamı denebilecek adama falls, cylon ana gemisi içindeki bölümlerde çalan minimal piyano bestesi battlestar sonatica, etkileyici atmosferiyle the temple of five, galen tyrol'ün önderliğindeki tylium yakıt gemisindeki işçilerin grevine eşlik eden gaz dirty hands ve starbuck'ın geçmişe yolculuğu ve kaderini kabul etmesine eşlik eden deathbed and maelstrom albümün dikkat çekici ve bizi kaçınılmaz finale hazırlayan parçalar.

ve, heeding the call. a distant sadness ile tanıdık gelen melodi son beşlinin kendini keşfine giden yolculuğun habercisi. zaten son beşlinin kendilerini duydukları gizemli bir müzik sayesinde keşfetmeleri benim için yeterli derecede güzel bir fikirken müziğin bu kadar etkileyici olması da bm'nin işi.

bob dylan eseri, ancak jimi hendrix'in mükemmel yorumuyla nerdeyse ona ait gibi duran all along the watchtower üçüncü sezonun finalinin son bölümünde çalarak, bsg fanlarına fatality yapmıştı.

parçanın vokalleri bm'nin kardeşi brendan mccreary'e ait. son beşlinin dört üyesinin parçadan dizeleri söylemesi ve en sonunda kendilerini keşfetmeleri; finalde starbuck'ın geri dönüşü ve en sondaki dünya görüntüsü; bu parça olmadan üçüncü sezon finali bu kadar etkileyici olmazdı iddiam da bu.

en çok bu albümü sevdiğimi söylemiştim, ondan en uzun yazdığım da bu oldu. neyse bu da parça listesi:

1. a distant sadness (2:50)
2. precipice
3. admiral and commander (3:16)
4. storming new caprica (7:48)
5. refugees return (3:43)
6. wayward soldier (4:17)
7. violence and variations (7:42)
8. the dance (2:33)
9. adama falls (1:46)
10. under the wing (1:11)
11. battlestar sonatica (4:44)
12. fight night (2:27)
13. kat's sacrifice (2:46)
14. someone to trust (3:09)
15. the temple of five (2:44)
16. dirty hands (3:32)
17. gentle execution (3:28)
18. mandala in the clouds (5:53)
19. deathbed and maelstrom (5:53)
20. heeding the call (2:11)
21. all along the watchtower (3:33)

Hiç yorum yok: