2 Şubat 2009 Pazartesi

S04B12 - A DISQUIET FOLLOWS MY SOUL

orijinal yayınlanma tarihi: [23 ocak 2009]
final bölümlerinin ilki sometimes a great notion'ın fırtına gibi girişi sonrası çok "sakin" bir "hazırlık" bölümüyle karşı karşıyayız. nitekim tüm bsg fanlarının bildiği gibi sakin bölümler yüksek tempolu efsanevi bölümlerin habercisi oluyor.

bölümün en merak edilen sorusu: lee adama beşinci cylonun bir kadın olduğu ve uzun süre önce olduğunu nasıl tahmin etti. bir tesadüf mü yoksa fazlası mı?
bölümün en önemli noktası: insan-cylon melezi sayısı nicholas tyrol'ün gerçek babasının ortaya çıkmasıyla bire indi ve nicholas'ın neden hera ile birlikte opera binası görüsünde yer almadığı da ortaya çıktı.

galactica'da caprica six ve saul tigh doğacak çocuklarının heyecanı içindedir. tigh, six'in varlığına iyice alıştığı aşikar bir şekilde ona sevgi gösterir. bu çocuk doğal yollarla dünyaya gelecek ilk cylon-cylon üyesidir, nitekim cylon ırkının varlığının devamı açısından yaşamsal önem taşımaktadır.

galen tyrol oğlu nicholas'ı böbreklerindeki rahatsızlıktan ötürü revire götürür. felix gaeta bacağındaki ağrılardan ötürü rahatsızdır ve cylonlar yüzünden bekletilmesinden rahatsız olur.

william adama, lee adama ve tom zarek colonial one'da isyancı cylonlar hakkında işbirliği yapılmasına dair basının sorularına kaçamak cevap verirler. herkes ayrıca laura roslin'in ortadan kayboluşu ve hükümet işlerinden elini eteğini çekmesi hakkında bir açıklama beklemektedir ancak bu cevaplanmaz. görüşmenin sonralarında söz alan lee adama beşinci cylonun kimliği hakkındaki soruyu çok ilginç bir şekilde adeta bilir gibi cevaplar: "beşinci cylonun uzun süre önce öldüğünü düşünüyoruz." (she died some time ago)

görüşme bittiğinde tom zarek eğer adama cylonlarla ittifak olacaksa bunun sonuçları olacağı söyleyerek onu üstü kapalı tehdit eder.

adama'nın ofisinde lee adama, saul tigh, galen tyrol, karl agathon ve felix gaeta isyancı cylonların teklif ettiği cylon ftl sürücülerini gemilere yerleştirme işlemini tartışmaktadırlar. bu sürücüler koloni sürücülerine göre en az üç kat daha hızlı olduğu için yiyecek ve yakıtın giderek azaldığı umutsuz dönemde adama bunu son çare olarak görmektedir.


tyrol, bu teknolojinin paylaşımına koşul olarak cylonların da on iki koloni vatandaşı olarak kabul edilmelerini ve peşlerindeki cavil'in önderliğindeki cylonlara karşı korunma ister. ancak bu sunucuların gemilere yüklenmesi için cylon teknisyenlerin de sivil gemilere inmesi gerekmektedir. gaeta bu düşünceye sertçe karşı çıkar ancak adama bunu dinlemez. gaeta saul tigh'ın hala xo sıfatıyla adama'nın yanında durmasından hiç hoşnut değildir.

revire tekrar dönen tyrol oğlu nicholas'ın kendi çocuğu olmadığını öğrenir. çocuğun babası hot dog lakaplı brendan costanza'dır ve tyrol ile evlenmeden kısa süre önce cally hamile kalmıştır, çocuğun babasını bilememiş ancak kürtaj olmaya çekinmiştir.

laura roslin intihar düşüncelerinden havai bir düşünce yapısına geçer. yüzünde bir gülümsemeyle aerobik yapar ve adama'nın tedavi olması için ısrarlarını geçiştirir. aşikardır ki roslin kendini yavaş yavaş öldürmeye karar vermiştir.

felix gaeta, kara thrace'in yanına giderek new caprica dönüşü sonrası onun çember tarafından cylonlarla işbirliği yaptığı gerekçesiyle az daha öldürüleceğine dair hesap sorar. ancak ironik bir şekilde onu yargılayan ekibin iki üyesi (tyrol ve anders) cylon çıkar ve gaeta bunu kabul edememektedir. ayrıca anders'ın thrace'in kocası olmasına ve bacağını sakatlamasına da dem vurur, thrace'i de cylon olmakla itham eder. thrace, gaeta'yı aşağılayarak ortamı terk eder. gaeta ise o sırada orada bulunanlarla konuşmaya karar verir.

on ikiler meclisi toplantısında zarek tüm meclis üyelerini, sivil gemilerin mürettebatı istemediği sürece hiç bir cylonun ayak basamamasına dair karar alma konusunda ikna eder.

roslin görülmemiş bir enerji ile galactica koridorlarında koşarken görülür. adama, roslin ile konuşmaya ve onu görevine geri döndürmeye çalışır ancak roslin umursamaz bir şekilde ne başkan olmaya ne de görevlerini yapmaya isteği olmadığını, kalan son zamanlarını da sıradan bir kadın gibi mutlu bir şekilde geçirmek istediğini söyler ve uzaklaşır.

gaius baltar, müritlerini coşturan ve tanrının adaletini sorgulayan bir konuşma yapar. ona göre tanrı çocuklarını kızdırmıştır ve kendisi gelip af dilemelidir. baltar'ın bölümünde bulunan tyrol orada hotdog'u görür ve üzerine saldırır. sonrasında ona çocuğun babası hakkındaki gerçeği açıklar.

filonun yakıt gemisi hitei kan, cylon sürücülerinin william adama'nın emriyle gemilere yerleştirilmesi kararı sonrası isyan eder ve sürücüyü takmak üzere gelen ekip öldürülür. adama duruma el koyması için bir raptor yollar ancak gemi galactica'nın çağrılarına cevap vermez ve colonial one'a mesaj yollar. bu da zarek'in olayda parmağını olduğunu göstermektedir. raptor tylium gemisine yaklaşırken gemi sıçrayarak ortadan kaybolur. filonun yakıt gemisi olmadığı sürece yerinden kımıldaması mümkün değildir.

adama, raptor'ı kullanan athena'ya colonial one'a gidip tom zarek'i tutuklamasını ve eğer direnirse öldürücü güç kullanmasını ister. zarek tutuklanır ve hapse atılır. adama zarek'in suç dosyalarını ona gösterip tehdit eder ve onu istediği gibi bir siyasi kahraman ve şehit yerine adi bir suçluya dönüştüreceğini söyler. sonuçta adama tylium gemisinin yerini zarek'ten öğrenir ve gemi geri getirilir.

tigh olanlar hakkında adama ile konuşurken zarek'e gösterdiği suç dosyalarının "çamaşır raporları" olduğunu görür. adama'nın blöfünü zarek görememiştir. felix gaeta zarek'in hücresine gelir ve adama'nın cylonlarla ittifakına karşı çıkmak için ona destek teklif eder. ayrıca gaeta filoda destekçilerinin olduğu ve artacağına dair güvence de verir; ikili darbe planını hazırlamaya başlar. her şeyden ilgisiz gayet mutlu görünen laura roslin, william adama ile mutlu bir şekilde zaman geçirmektedir.

Hiç yorum yok: